Sorin Cîmpeanu: Am fost întrebat care cred că este cel mai bun ministru al Educației din ultimii 30 de ani. Niciunul, începând cu mine / Întrebat ce garanții oferă pentru creșterea resurselor: “Dacă luptăm, avem o șansă”

Foto: Grigore Popescu - Agerpres Foto

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus, sâmbătă, în cadrul Forumului Educației la Iași, că, la întrebarea care crede că este cel mai bun ministru de profil din ultimii 30 de ani, răspunsul lui este “niciunul, începând cu mine”, ca oficial care a deținut acest mandat și în 2014-2015. El a invocat lipsa de resurse, între altele pentru organizarea adecvată a Bacalaureatului conform legii actuale, ceea ce a provocat o reacție din partea fostului ministru Funeriu, care a menționat drept motive acțiunile lui Victor Ponta și lipsa de acțiune a lui Klaus Iohannis.

Sorin Cîmpeanu a vorbit în cadrul conferinței despre creșterea fondurilor inclusiv pentru salarii, ca urmare a implementării proiectelor de lege aflate acum în dezbatere. Dar, întrebat ce garanție oferă, în condițiile în care “Guvernul României nu a fost în stare să ofere cei 50 de lei” în acest an, el a răspuns: “Dacă luptăm, avem o șansă să se întâmple”.

Sorin Cîmpeanu: Cel mai bun ministru al Educației? Niciunul, începând cu mine

Declarația ministrului Cîmpeanu la evenimentul de la Iași: “Am fost întrebat care cred eu că este cel mai bun ministru al Educației din ultimii 30 de ani. Cu tristețe o spun, niciunul, începând cu mine, ministru care a avut un mandat din 2014-2015. E simplu, e logic. Dacă am fi fost buni, n-am fi fost în această situație acum.

De aceea, este un moment esențial acesta. Schimbarea este radicală, spre deosebire de Legea 1 din 2011, care avut schimbări de proces importante, corecte, n-au fost însoțite însă de schimbări de instituții, n-a fost însoțite de schimbări de resurse. Atunci când vrei să obții rezultate diferite cu aceeași oameni, cu aceleași instituții, cu aceleași resurse, șansele sunt minime.

Și asta s-a văzut. S-a văzut, spre exemplu, în anul 2022 am organizat bacalaureatul după legea 84 din 1995. La 11 ani de la apariție încă nu am putut organiza examenul de bacalaureat după Legea 1. De ce? Nu au fost instituții, nu au fost mecanisme, nu au fost resurse.

Proiectul de lege însoțește schimbările de proces cu schimbări în arhitectura de sistem. Acest sistem însoțește schimbarea de proces și de instituții cu resurse. Când vom avea resurse financiare, toate aceste lucruri vor fi degeaba.”

Dialogul cu Laviniu Lăcustă, președintele USLIP Iași (Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi – n.red), pe tema resurselor pentru creșteri salariale:

Laviniu Lăcustă: Dacă eu duc salariile debutantului la salariul mediu pe economie, ce înțeleg? Că anul următor, când el nu mai este debutant, revine la salariul celui care nu mai este debutant sau că duc toate salariile?

Sorin Cîmpeanu: Greșit. Evident că duci toate salariile, că nu poți să inversezi ierarhia: să aibă profesorul debutant mai mult decât profesorul cu gradul 1.

Laviniu Lăcustă: Asta ar presupune că toate salariile vor sălta. De acord? 

Sorin Cîmpeanu: Impactul bugetar este calculat în acest fel.

Laviniu Lăcustă: Cu 43% aproximativ.

Sorin Cîmpeanu: Raportat la situația de acum, ori în lege propunerea este să ne raportăm la anul fiscal bugetar încheiat.

Laviniu Lăcustă: De acord. Deci absolut toate vor sălta. Eu vă întreb.

Sorin Cîmpeanu: Impactul bugetar la această oră este de 7.5 miliarde de lei.

Laviniu Lăcustă: Intenția este foarte bună, doar că vă întreb: care este garanția că vom sălta cu acest salariu în condițiile în care, să nu uităm, în acest an, Guvernul României nu a fost în stare să ne ofere cei 50 de lei, domnule ministru? Că despre cei 50 de lei vorbeam.

Sorin Cîmpeanu: Garanția este dată de logică. Vă spun că, dacă nu luptăm pentru acest lucru, sigur nu se va întâmpla. Dacă luptăm, avem o șansă să se întâmple.

Reacția fostului ministru Daniel Funeriu

Cel care a implementat actuala lege a educației în 2011, Daniel Funeriu a reacționat, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, la declarațiile actualului ministru cu privire la lipsa de resurse. Funeriu a spus că nu lipsa de resurse e cauza situației date drept exemplu de Cîmpeanu, cu Bacalaureatul din 2022, ci faptul că fostul premier Victor Ponta “a distrus tot” și actualul președinte Klaus Iohannis “nu a dorit să facă nimic”.

Daniel Funeriu:

“Dl. ministru Cîmpeanu ne spune că Legea 1/ 2011 a fost bună dar, printre altele: ‘la 11 ani de la apariția Legii 1/2011, încă nu am putut organiza examenul de Bacalaureat după Legea 1. De ce? Nu au fost instituții, nu au fost mecanisme, nu au fost resurse’.

Realitatea e diferită: Legea 1/2011 nu a fost aplicată pentru că în 2012 a venit hoțul de doctorate Ponta la putere care a distrus tot iar în 2014 a venit Iohannis la putere care nu a dorit să refacă nimic.

Ăsta e purul adevăr şi nicio altă explicație savantă. (…)”

Mesajul integral:

Exit mobile version