Studiile de ideologie rusă, completate cu instrucție militară în universități și lupta împotriva „agenților străini” – tablou al învățământului superior din Rusia, ca armă de război, realizat de un cercetător rus din SUA

Foto: © Tomas1111 - Dreamstime.com

Instrucție militară și alte activități de militarizare, promovarea ideologiilor ce susțin războiul din Ucraina, lejeritate în definirea „agenților străini” împotriva cărora autoritățile pot lua măsuri: așa descrie situația actuală a universităților din Rusia un cercetător de origine rusă activ în SUA, într-o analiză publicată în University World News. Igor Chirikov, de la University of California – Berkeley, prezintă cadrul larg al eforturilor de ideologizare a învățământului superior rus, dincolo de noua materie de “ideologie rusă” introdusă la începutul actualului an universitar.

Acest curs, afirmă autorul, contribuie la o tendință nouă de militarizare a universităților ruse și de transformare a lor în instrumente care să susțină războiul din Ucraina și confruntările Rusiei cu Vestul.

Tendința, potrivit sursei citate, se conturează prin eliminarea ultimelor urme de autonomie pentru universitățile ruse și printr-un declin al libertăților academice și civile. Iar fenomenul nu este o anomalie, susține cercetătorul, ci reflectă o strategie mai largă prin care fiecare pilon al societății este folosit în scopuri politice.

Igor Chirikov arată că, în primele luni ale războiului din Ucraina, mai multe sondaje din Rusia au arătat că sprijinul pentru invazie înregistra cel mai scăzut nivel în rândul studenților și al membrilor corpului academic – mai puțin de jumătate dintre studenți și aproximativ 10% dintre cei angajați în sectorul universitar sprijineau ofensiva militară. Iar regimul condus de Putin a simțit nevoia să intervină pentru a transforma universitățile din instituții neimplicate în arme de război, potrivit cercetătorului.

Acesta listează o serie de măsuri luate în acest sens, în trei zone de acțiune:

  1. Universitățile au fost implicat direct în activitățile de susținere a efortului de război:
  1. Universitățile contribuie la narativul ideologic prin care e justificat războiul și este distribuită propaganda.
  1. Vocile anti-război sunt suprimate în rândul studenților și al corpului didactic.

Analiza completă publicată de University World News reprezintă o adaptare a unui studiu de caz apărut recent într-o publicație aUC Berkeley Center for Studies in Higher Education.

Foto: © Tomas1111Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version