Studiile de ideologie rusă, completate cu instrucție militară în universități și lupta împotriva „agenților străini” – tablou al învățământului superior din Rusia, ca armă de război, realizat de un cercetător rus din SUA

182 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Instrucție militară și alte activități de militarizare, promovarea ideologiilor ce susțin războiul din Ucraina, lejeritate în definirea „agenților străini” împotriva cărora autoritățile pot lua măsuri: așa descrie situația actuală a universităților din Rusia un cercetător de origine rusă activ în SUA, într-o analiză publicată în University World News. Igor Chirikov, de la University of California – Berkeley, prezintă cadrul larg al eforturilor de ideologizare a învățământului superior rus, dincolo de noua materie de “ideologie rusă” introdusă la începutul actualului an universitar.

Acest curs, afirmă autorul, contribuie la o tendință nouă de militarizare a universităților ruse și de transformare a lor în instrumente care să susțină războiul din Ucraina și confruntările Rusiei cu Vestul.

Tendința, potrivit sursei citate, se conturează prin eliminarea ultimelor urme de autonomie pentru universitățile ruse și printr-un declin al libertăților academice și civile. Iar fenomenul nu este o anomalie, susține cercetătorul, ci reflectă o strategie mai largă prin care fiecare pilon al societății este folosit în scopuri politice.

Igor Chirikov arată că, în primele luni ale războiului din Ucraina, mai multe sondaje din Rusia au arătat că sprijinul pentru invazie înregistra cel mai scăzut nivel în rândul studenților și al membrilor corpului academic – mai puțin de jumătate dintre studenți și aproximativ 10% dintre cei angajați în sectorul universitar sprijineau ofensiva militară. Iar regimul condus de Putin a simțit nevoia să intervină pentru a transforma universitățile din instituții neimplicate în arme de război, potrivit cercetătorului.

Acesta listează o serie de măsuri luate în acest sens, în trei zone de acțiune:

  1. Universitățile au fost implicat direct în activitățile de susținere a efortului de război:
  • mai multe universități au susținut eforturile guvernului de a colecta fonduri pentru a cumpăra muniție și drone pentru armata rusă. Potrivit unor relatări, profesorii din două universități au fost nevoiți să aloce 10% din salariile lor pentru a sprijini efortul militar
  • Universitățile îi glorifică pe membrii comunității lor care participă la război
  • Universitățile oferă condiții speciale de admitere pentru copiii celor care participă la război
  • Se simte o militarizare a curriculumului. Din actualul an universitar, în universități se desfășoară pregătire militară de bază.
  • Numărul universităților care găzduiesc centre de antrenament militar a ajuns la 120.
  • Universitățile sunt folosite pentru întărirea zonelor controlate de ruși în Ucraina – circa 20 au încheiat “acorduri de parteneriat” cu universitățile din zonele ucrainene ocupate 
  1. Universitățile contribuie la narativul ideologic prin care e justificat războiul și este distribuită propaganda.
  • aici este dat drept exemplu noul curs de ideologie rusă
  • Crește discursul antioccidental în materialele universitarilor
  • Prioritățile de cercetare se schimbă, pentru a pune accent pe validarea războiului
  1. Vocile anti-război sunt suprimate în rândul studenților și al corpului didactic.
  • În acest caz, sunt date drept exemplu măsurile de anul trecut, prin care nu are voie să predea nimeni dintre cei expuși la “influențe străine”, , influențe vag definite, așa cum este definit în linii mari și termenul de “agent străin”, care poate fi dat oricui este critic la adresa guvernului.
  • Tot la acest capitol intră și suprimarea nemulțumirilor prin incriminarea tuturor declarațiilor publice anti-război, autorii lor fiind acuzați de discreditarea armatei ruse.

Analiza completă publicată de University World News reprezintă o adaptare a unui studiu de caz apărut recent într-o publicație aUC Berkeley Center for Studies in Higher Education.

Foto: © Tomas1111Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Ce înseamnă homeschoolingul din SUA, sistemul cu care au fost asociate cazuri recente din România: o lume cu peste 1 milion de elevi pentru care protecția este minimă în fața abuzurilor / Un front pentru apărătorii drepturilor părinților și pentru cei care promovează drepturile copiilor

Cei patru copii din Bihor retrași de părinți de la școală pentru a învăța acasă erau înscriși la un sistem din SUA, ce permitea ca părinții, cu doar 8-12 clase,…
Vezi articolul

Noile planuri-cadru pentru liceu ar trebui să fie aprobate până pe 29 februarie 2024, iar programele școlare noi ar ajunge la elevii care încep clasa a IX-a în 2025 – proiect / Patru generații de liceeni, cu reforma curriculară suspendată de politicieni

Noile programe școlare pentru elevii de liceu, care ar fi trebuit să fie în școli din anul 2021, nu vor intra în vigoare nici în următorii doi ani, după cum…
Vezi articolul

Cursurile online, care vor avea un loc central în noul an universitar, au fost percepute de majoritatea studenților drept mai rele sau mult mai rele decât cele față în față, în primăvară: prea multe proiecte și teme, prea puțină comunicare – studiu

Universitățile își deschid, acum, porțile pentru un nou an universitar în care o bună parte dintre activități se vor desfășura online. Instituțiile de învățământ superior au acumulat, deja, experiență prin…
Vezi articolul