Studiu Salvați Copiii: Cei mai mulți copii români sunt preocupați de calitatea aerului pe care îl respiră. 70% dintre copii nu cred că politicienii pot reduce probleme legate de mediu

Foto: © Benjamin Haas | Dreamstime.com

Studiul Percepția copiilor români privind schimbările climatice – Născuți în criza climatică, realizat de Salvați Copiii România, arată că cei mai mulți dintre copiii români (67%) sunt îngrijorați de calitatea aerului, trei sferturi dintre ei (78%) sunt dispuși să facă schimbări în viața lor pentru a reduce daunele aduse mediului, 10% dintre copii spun că au existat situații în care s-au simțit jigniți sau ridiculizați de către adulți din cauza implicării lor în protecția mediului, iar 15% de către colegi/grupuri de colegi. 

Studiul poate fi consultat la finalul articolului

Principalul subiect de interes pentru copii este poluarea aerului (64%), pentru care se înregistrează cel mai înalt nivel de cunoștințe deja deținut, în timp ce 32% dintre copii își doresc cel mai mult ca Guvernul să se implice imediat în problema defrișărilor. Urmează deșertificarea, încălzirea globală și risipa de alimente.

”În prezent, poluarea afectează stilul meu de viață. Nu mai respir aer curat, lacurile sunt pline de gunoaie și vremea este foarte schimbătoare. Vreau să trăiesc într-o țară în care oamenii să fie conștienți de importanța poluării și de efectele nocive pe care aceasta le are asupra noastră și să încerce să diminueze problemele care continuă să apară”, spune Alexandra, în vârstă de 16 ani, care a participat la studiul Salvați Copiii.

Unde primesc copiii informații despre schimbările climatice?

Schimbările climatice sunt legate de probleme mai ample de inegalitate și nerespectare a drepturilor de bază ale copiilor, ceea ce complică situația. Viitorul copiilor care deja suferă de consecințele cele mai grave ale schimbărilor climatice pare a fi dramatic, dacă statele nu iau măsuri adecvate. Deși copiii nu pot fi făcuți responsabili pentru accelerarea schimbărilor climatice, ei vor plăti în viitor pentru greșelile și lipsa de acțiune a politicienilor“, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Comparativ cu angajamentele asumate prin Acordul de la Paris, limitarea încălzirii globale la 1,5°C peste nivelurile preindustriale va reduce expunerea suplimentară a nou-născuților pe parcursul vieților lor cu 45% la valurile de căldură, cu 39% la secetă, cu 38% la inundații, cu 28% la pierderile de recoltă și cu 10% la incendii naturale. 

Recomandările copiilor pentru politici adecvate de limitare a schimbărilor climatice 
COP26, obiective internaționale majore

Conferința Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice – COP26 (31 octombrie – 12 noiembrie 2021), organizată în Marea Britanie, a stabilit patru obiective principale:

Datele au fost culese în perioada 5-26 aprilie 2021 pe un eșantion de copii reprezentativ la nivel național cu un volum de 1.004 respondenți cu vârste cuprinse între 8 și 17 ani împliniți, atât din mediul urban cât și din mediul rural.

De precizat: președintele Klaus Iohannis a promulgat luni, 10 ianuarie, legea care pune bazele unei strategii privind educaţia pentru mediu şi încurajează formarea de competențe de mediu în rândul elevilor, prin includerea acestora în domeniile de competenţe ale curriculumului naţional pentru învăţământul primar şi gimnazial.

Marți, 11 ianuarie, raportul Administratiei Prezidențiale, Educaţia privind schimbările climatice şi mediul în şcoli sustenabile, va fi lansat în dezbatere publică și reprezintă un prim pas pentru a dezvolta concret această strategie, un comunicat de presă de la Cotroceni.

Studiul Salvați Copiii, în format integral, poate fi consultat mai jos:

Foto: © Benjamin Haas | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version