Sunt persoanele inteligente implicate mai des în acțiuni de întrajutorare? – Laboratorul de Științe Cognitive din București

Foto: Pixabay.com

“Un studiu recent a descoperit o legătură pozitivă semnificativă între comportamentul prosocial și nivelul de inteligență. Astfel, șansele ca persoanele cu un nivel mai ridicat de inteligență să se comporte în moduri care contribuie la bunăstarea celorlalți sunt mai mari, datorită nivelurilor mai înalte de empatie și a identității morale dezvoltate”, scriu cercetătorii din cadrul Laboratorului de Științe Cognitive Clinice de la Universitatea din București.

Specialiștii în științe cognitive spun că “posibilele explicații fac referire la faptul ca persoanelor mai inteligente le este mai ușor să înțeleagă beneficiile pe termen lung ale comportamentului social, precum și să înțeleagă nevoile, preocupările și dorințele altora, preluarea perspectivei și înțelegerea empatică bazându-se pe abilitățile cognitive.

De asemenea, o altă explicație ar fi că persoanele cu un nivel mai ridicat de inteligență ar putea avea mai multe șanse să se autoidentifice ca persoane morale și să considere această identitate ca fiind centrală pentru conceptul lor de sine. Prin urmare, identitatea morală dezvoltată încurajează oamenii să se implice într-un comportament prosocial, deoarece se aliniază la conceptul lor de sine”.

Imagine de Sasin Tipchai de la Pixabay

 

Exit mobile version