SURSE Confuzie în școli după ce a fost actualizată luni noaptea aplicația de salarizare a personalului din Învățământ

Foto: Captură EduSal

În școli și grădinițe a fost generată o confuzie după ce aplicația de salarizare a personalului din Învățământ a fost actualizată din nou, conform surselor Edupedu.ro. Concret, o nouă versiune a aplicației de salarizare a ajuns în școli luni noaptea și prevede „introducerea indemnizației de concediu de odihnă în calculul limitei de 33% pentru veniturile neimpozabile.”

Potrivit surselor Edupedu.ro, această modificare nu este înțeleasă de angajații din instituțiile de învățământ, exprimarea fiind una ambiguă. În documentul primit de unitățile de învățământ nu se găsesc alte precizări.

Într-un document publicat de ANAF Brașov se arată că, potrivit prevederilor art. 76 alin. (4^1) din Codul fiscal, începând cu 01.01.2023 este introdusă o limită lunară cumulată de neimpozitare de 33% din salariu de bază al angajatului pentru următoarele venituri pe care le pot acorda angajatorii:

b) contravaloarea hranei acordate de către angajator pentru angajații proprii, persoane fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, în alte situații decât cea prevăzută la alin. (4) lit. c), astfel cum este prevăzut în contractul de muncă sau în regulamentul intern, în limita valorii maxime, potrivit legii, a unui tichet de masă/persoană/zi, prevăzută la data acordării, în conformitate cu legislația în vigoare. La stabilirea plafonului lunar neimpozabil nu se iau în calcul numărul de zile din luna în care persoana fizică desfășoară activitate în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu sau se află în concediu de odihnă/medical/delegare. Prin hrană se înțelege hrana preparată în unități proprii sau achiziționată de la unități specializate. Prevederile nu sunt aplicabile angajaților care beneficiază de tichete de masă, în conformitate cu legislația în vigoare;”

Art. 76 (4) lit.c) se referă la „hrana acordată de angajatori angajaților, în cazul în care potrivit legislației în materie este interzisă introducerea alimentelor în incinta unității;”

Câteva erori din versiunea aplicației de salarizare din școli, EduSAL, venită vineri, 28 iulie, a generat salarii mai mari cu până la 2.000 de lei net pentru profesori, potrivit surselor Edupedu.ro.

Noul contract colectiv de muncă stabilește, printre altele, calcularea indemnizației de concediu cu luarea în calcul a indemnizației de hrană, precum și plata salariului și a indemnizației de hrană pentru angajații care lucrează și în zilele libere prevăzute de lege, indiferent de numărul de ore/zile de muncă acumulate în perioada lucrată.

Iată ce a declarat ieri Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, despre aplicația Edusal: „Problema nu este aplicația Edusal, problema este cine anume gestionează și asigură mentenanța aplicației respective. (…) Mentenanța este asigurată din exterior, de firme private, iar acolo unde există un monopol, este clar că vei depline în totalitate de firma în cauză.”

Citește și:
Erori ale aplicației de salarizare din școli dau salarii majorate și cu 2.000 de lei net, la calculul pe noua indemnizație de concediu – surse
Concediul suplimentar pentru directorii de școli, conform noului contract colectiv de muncă, poate fi aplicat în aplicația de salarizare a personalului din Învățământ – document
Exit mobile version