EXCLUSIV Salariile personalului nedidactic din școli și grădinițe nu au fost majorate conform modificării legii obținute în timpul grevei generale din Educație. Sunt vizați 55 de mii de angajați / Marius Nistor: Așteptăm un răspuns din partea Ministerului Muncii

23.867 de vizualizări
Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com
Personalul nedidactic din școli și grădinițe nu a primit majorarea de 9%, conform Ordonanței de Urgență nr. 45/2023, astfel încât să ajungă la maximul grilei din Legea salarizării nr. 153 din 2017, după cum a declarat pentru Edupedu.ro Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. „Cei care n-au atins maximul pe legea 153 trebuie să atingă acel maxim”, a precizat acesta. În timpul grevei generale din Învățământ, personalul nedidactic a primit două majorări: una de 9% și alta de 400 de lei brut. Este vorba de 55.000 de persoane.
  • Personalul nedidactic înseamnă paznici, mecanici, îngrijitori, fochiști.

Liderul sindical a spus că există diferențe de interpretări între „ceea ce gândim noi și ceea ce gândește Ministerul Muncii”: „Cei care n-au atins maximul pe legea 153 trebuie să atingă acel maxim. (…) Aici sunt diferențe de interpretări între ceea ce gândim noi și ceea ce gândește Ministerul Muncii. Așteptăm un răspuns din partea Ministerului Muncii.

Da, am primit sesizări, dar, înainte de a primi sesizări, am avut noi discuții cu reprezentații Ministerului Muncii și urmează să clarificăm problema.”

Edupedu.ro: Unul dintre motivele pentru care oamenii au intrat în grevă în luna mai a fost și această aplicație, renunțarea la Edusal.

Marius Nistor: „Lucru imposibil în momentul de față, atâta vreme cât există un monopol din punctul acesta de vedere. Problema nu este aplicația Edusal, problema este cine anume gestionează și asigură mentenanța aplicației respective. (…) Mentenanța este asigurată din exterior, de firme private, iar acolo unde există un monopol, este clar că vei depline în totalitate de firma în cauză.”

În contextul în care luna viitoare are loc prima rectificare bugetară din acest an, Ligia Deca a declarat că va lupta atât pentru „o finanțare corespunzătoare”, „cât și pentru salarii decente și motivante pentru cadrele didactice”.

„Vom cere toate fondurile necesare pentru creșterea salariilor, așa cum a fost ea agreată după perioada grevei, prin ordonanțele de urgență. De asemenea, vom cere toate sumele ce decurg din măsurile din legile educației care vor intra în aplicare din luna septembrie, în așa fel încât tot ceea ce înseamnă funcționare a sistemului de învățământ să se desfășoare în bune condiții. Am avut repetate discuții la Ministerul Finanțelor și vom face toate demersurile necesare.

M-am angajat și mă angajez în continuare să lupt atât pentru o finanțare corespunzătoare, cât și pentru salarii decente și motivante pentru cadrele didactice”, a spus ministrul Educației.

Pe 15 iunie, în discursul său din Parlament, Marcel Ciolacu, președinte PSD, le-a promis profesorilor și angajaților din învățământ că va livra “la milimetru” ce a promis împreună cu Nicolae Ciucă, fost premier:

„Când vine vorba de educație, speranța nu va fi o opțiune pentru mine, ca prim-ministru. Voi livra la milimetru ce am promis împreună cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, iar cea mai mare garanție, dincolo de orice ordonanțe sau legi, este aceea că fac parte din partidul care a livrat deja și medicilor ce a promis. Sunt pregătit să discut oriunde și oricât cu profesorii pentru a găsi împreună soluțiile corecte”, a declarat Marcel Ciolacu.

Pe 25 mai, Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al Guvernului la cea vreme, anunța creșterea de 9% pentru personalul nedidactic.

„Decizia Coaliției de Guvernare care va fi implementată mâine dimineață (26 mai – n.red) vizează închiderea ridicării la nivel maxim pentru veniturile personalului nedidactic a anexei 8 din Legea 153/2017, o masura care vizeaza 55 de mii de oamenii – 9% crestere”, a spus Dan Cărbunaru.

Este vorba despre Ordonanța de Urgență nr. 45 din 26 mai 2023. Iată ce prevede articolul unic al Ordonanței de Urgență:

„(1^1) Prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, începând cu data de 1 iunie 2023, salariile de bază ale personalului care ocupă funcțiile prevăzute în anexa nr. VIII la aceeași lege se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022.”

În luna aprilie 2023, Edupedu.ro a scris că salariile de bază ale profesorilor au ajuns la maximul grilei de salarizare din Legea 153/2017, potrivit Ministerului Educației. La acea vreme, în documentul Ministerului Educației se arăta că personalul nedidactic din sistemul de Învățământ ar urma să primească o creștere salarială de 10%, pentru a atinge maximul grilei, fără să fie menționată perioada de când s-ar aplica.

Informații de context

Edupedu.ro a scris că sindicatele din Învățământ, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, au cerut ministrului Educației plata corectă a personalului nedidactic, potrivit ordonanței de urgență nr. 57/2023, după cum se arată într-un document obținut de Edupedu.ro. „Aplicația EduSal este cea care calculează greșit salariile colegilor noștri – personal nedidactic”, semnalează sindicatele.

Reprezentanții angajaților din Învățământ au solicitat Ministrului Muncii să clarifice cum se calculează corect salariile majorate ale personalului nedidactic din școli, conform ordonanței nr. 57 din 2023.

Concret, reprezentanții angajaților din Învățământ solicită ministrului Muncii să clarifice modul corect de calcul al salariilor pentru personalul nedidactic, conform prevederilor ordonanței de urgență nr. 57/2023, din care să reiasă că „majorarea de 400 lei se aplică Ia salariile de bază din Anexa nr. VIII la Legea-cadru nr. 153/2017 și abia după aceea, Ia salariul astfel majorat, se aplică gradația de vechime în muncă aferentă.”

Iată ce prevede Ordonanța de Urgență nr. 57 din 2023:

Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount

Citește și:
DOCUMENT Sindicatele din Educație solicită Ligiei Deca plata corectă a personalului nedidactic, potrivit OUG nr. 57/2023: Aplicația EduSal este cea care calculează greșit salariile / Sesizarea vine cu 3 zile înainte de ziua de salariu
Ministrul Muncii să clarifice cum se calculează corect salariile majorate ale personalului nedidactic din școli, conform ordonanței nr. 57 din 2023 – solicitare a sindicatelor din Educație
Ligia Deca: M-am angajat să lupt pentru o finanțare corespunzătoare. La rectificarea bugetară vom cere toate fondurile necesare pentru creșterea salariilor și toate sumele ce decurg din măsurile din legile educației care vor intra în aplicare din luna septembrie / Naveta profesorilor trece de la primării, la minister
Marcel Ciolacu, despre majorarea salariilor profesorilor: Ca premier, voi livra la milimetru ce am promis. Acest guvern va face dreptate dascălilor. Este nevoie de criterii de performanță. Profesorii care muncesc din greu trebuie răsplătiți, trebuie să câștige mai mult, pentru că așa este normal
Salariile de bază ale profesorilor au ajuns la maximul grilei de salarizare din Legea 153/2017, potrivit Ministerului Educației – document

11 comments
  1. Da asa e la nedidactic nu sa calculat cum e legea si tocmai pentru ca cei care fac salariile ori au gresit ori li sa impus.

  2. Da din păcate noi din personalul nedidactic, am primit 200de lei in mână. Nu știu daca stie cineva ce face o îngrijitoare la grădinița.

  3. noi secretarii si contabilii (sefi)suntem cei mai prost platiti dupa ultima majorare si vad ca nu se regleaza nimic…daaar din atributii vad ca nu a disparut nimic…din contra toti salariatii sunt in vacanta,concedii etc, iaaar noi in fiecare zi avem cate ceva de facut…situatii burse,ces,isj,primarie,situatii lunare…acum salarii,versiunea 1..2..cu tot cu erori dar nu vede nimeni….🤔

  4. Directorii de ce sunt plătiti ca cadre didactice, fără spor de conducere, că responsabilitatea si atribuțiile sunt mult mai diferite?

  5. Doamna ministru aveți DOAR PROFESORI IN SISTEM??? NOI RESTUL CEI CU STUDII GRELE DE SPECIALITATE, ECONOMIȘTI, ADMINSTRATORII CE SUNTEM??? Ca mai avem puțin și ne plătiți ca pe muncitori și bucătari, poate chiar și ca ingrijitori… Mai terminați cu cadrele da unii au după 1 an de munca sazlariul mai mare decât al eu care a m 34 de ani de munca. Sa muncească întâi și apoi sa ceara. Dați sporuri la auxiliar ca ne obligați sa facem normele colegilor FĂRĂ SA FIM PLĂTIȚI! Voi plătiți pensionarii și cu pensie și cu plata cu ora, ca nu îi mai satura nimeni de bani. ȘI NOI VREM BANI PT MUNCA FACUTA PT CA NU SUNTEM AI PREJOS CA EI😡😡😡😡
    RUȘINE SA VA FIE
    MEREU NUMAI DE PROFESORI VORBITI

  6. Din păcate și asistenții medicali intra in categoria personalului nedidactic ceea ce nu este corect iar infirmierii au un salariu mult mai mare decât un asistent medical!Unde este dreptatea?

  7. Domnule Marius Nistor ,profesorii au primit banii de concediu pentru câteva zile din luna Iunie și atât. Cine folosește banii aferenți concediului de odihna din luna Iulie și August? Noi profesorii in niciun caz!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Educația are nevoie mai ales de investiții pe termen lung și măsuri pentru starea de bine a profesorilor și elevilor, nu doar de recuperarea învățării, ca măsuri de redresare post Covid-19 – experți britanici

În Marea Britanie, experți în educație au analizat timp de cinci luni, anul acesta, problemele resimțite efectiv de părinți, profesori, directori de școli din învățământul primar în pandemia Covid-19. Și…
Vezi articolul

Universitatea din București, după amenda pentru cantină: Întreg aparatul administrativ al Universității servește zi de zi masa la cantină, inclusiv dl rector și prorectorii

Sănătatea studenților și a profesorilor care mănâncă la cantina Universității din București nu este pusă în pericol, anunță purtătorul de cuvânt al instituției de învățământ superior. Într-un răspuns la solicitarea…
Vezi articolul

Ministrul Muncii: “Șomaj tehnic” în instituțiile publice, o decizie care asigură posibilitatea tuturor angajaților de a rămâne acasă în această perioadă, prin rotație, într-un număr egal de zile dintr-o lună, cu 75% din salariul de bază

„“Șomaj tehnic” în instituțiile publice, o decizie care asigură posibilitatea tuturor angajților de a rămâne acasă în această perioadă, prin rotație, într-un număr egal de zile dintr-o lună, cu 75%…
Vezi articolul