Ligia Deca: M-am angajat să lupt pentru o finanțare corespunzătoare. La rectificarea bugetară vom cere toate fondurile necesare pentru creșterea salariilor și toate sumele ce decurg din măsurile din legile educației care vor intra în aplicare din luna septembrie / Naveta profesorilor trece de la primării, la minister

4.328 de vizualizări
Foto: captura PNL
Ministrul Educației Ligia Deca a declarat luni, de la sediul PNL, că va lupta atât pentru „o finanțare corespunzătoare”, „cât și pentru salarii decente și motivante pentru cadrele didactice”, în contextul în care luna viitoare are loc prima rectificare bugetară din acest an. Deca a vorbit despre faptul că săptămâna viitoare va înainta Ministerului Finanțelor o cerere în care să fie cuprinse toate sumele necesare pentru creșterile de salarii convenite prin ordonanțele de urgență date de Guvern în perioada grevei generale din Educație.

În plus, Deca a spus că va cere bani și pentru măsurile care vor intra în vigoare din luna septembrie 2023 din noile legi ale educației.

„Vom cere toate fondurile necesare pentru creșterea salariilor, așa cum a fost ea agreată după perioada grevei, prin ordonanțele de urgență. De asemenea, vom cere toate sumele ce decurg din măsurile din legile educației care vor intra în aplicare din luna septembrie, în așa fel încât tot ceea ce înseamnă funcționare a sistemului de învățământ să se desfășoare în bune condiții. Am avut repetate discuții la Ministerul Finanțelor și vom face toate demersurile necesare.

M-am angajat și mă angajez în continuare să lupt atât pentru o finanțare corespunzătoare, cât și pentru salarii decente și motivante pentru cadrele didactice”, a spus Ligia Deca, înscrisă în PNL luna trecută, aflată la a doua conferință de la partid. Între timp, la Ministerul Educației, în prezența jurnaliștilor acreditați pe lângă instituție, Deca nu a mai organizat nicio conferință de presă din perioada grevei.

Deca a mai spus că trecerea plăților pentru naveta cadrelor didactice la Ministerul Educației, care va plăti centralizat aceste sume ce în prezent sunt prevăzute la autoritățile locale, ar trebui să fie și ea inclusă în rectificarea din august. „Urmează să avem o o adresă oficială către Ministerul Finanțelor. Facem încă o serie de calcule. Există zone unde, de exemplu, până acum nu au existat estimări centralizate, dacă ne referim, de exemplu la decontarea navetei cadrelor didactice, care acum este se regăsește în bugetul Ministerului Educației, până acum era la autoritățile publice locale. Deci avem un termen până la finele acestei săptămâni să avem o adresă oficială către Ministerul Finanțelor în acest sens”, potrivit Ligiei Deca.

Reamintim că Ligia Deca a obținut pentru Ministerul Educației, anul trecut, cel mai mic buget raportat la PIB din istoria recentă a instituției – 2,1% din PIB pentru anul 2023. La vremea respectivă, în decembrie 2022, declara pentru Edupedu.ro că este un buget „acoperitor”. Acesta este și bugetul rectificat acum, iar cele mai mari sume care ar urma să fie crescute sunt cele pentru salarii, conform declarațiilor din luna iunie ale ministrului Deca. Atunci a fost anunțat un impact bugetar de circa 3 miliarde de lei pentru acest an al creșterilor salariale de circa 25% din învățământ, obținute prin cea mai amplă grevă din Educație de după anul 2000.

Teza luptei pentru finanțare și pentru profesori a fost folosită în perioada grevei de ministrul Deca în mai multe rânduri, deși când a fost momentul să avertizeze public când membri ai guvernului mințeau în declarații, lupta nu a mai existat. De exemplu, atunci când singurul condamnat penal cu executare din Guvern, Marian Neacșu, în prezent vicepremier, în cabinetul Ciucă fiind secretarul general al Guvernului, a fost trimis să fie șeful echipei de negociere cu sindicatele din Educație, Deca nu a sancționat în niciun fel declarațiile mincinoase făcute de Neacșu cot la cot cu ea. Într-un moment foarte tensionat pentru prezentul Educației din România și mai ales pentru viitorul acestui domeniu foarte sensibil, dar cu un impact uriaș asupra tuturor, Ligia Deca, ministrul Educației în Guvernul României, a ajuns și ea să mintă public de la pupitrul instituției din Palatul Victoria în a 11-a zi de grevă. Aceasta a declarat că publicarea unei declarații în Monitorul Oficial „răspunde cerinței sindicatelor de a avea un act normativ publicat în Monitorul Oficial”. Doar că declarația nu era un act normativ.

La scurt timp după încheierea grevei și după închiderea oricărei posibilități ca sindicatele să mai facă grevă în viitorul apropiat la finalul cursurilor anului școlar, prin semnarea contractului colectiv de muncă în 29 iunie, Ligia Deca s-a înscris în PNL în aceeași zi.


13 comments
 1. Era și normal sa fie un astfel de angajament,pt a repara greșeala mare, făcută la începutul anului,când s-a acceptat cea mai slabă finanțare a învățământului din istorie,de numai 2,1 la a sută din PIB…Atenție la acest procent măcar pe inceput de an 2024.Apoi să nu uităm ce angajament s-a luat la suspendarea grevei cu grilele de salarizare care au rămas în aer după demisia ministrului muncii Marius Budăi…

 2. Ligia, fa-te ca lucrezi” – această expresie am mai auzit în decembrie 1989.(Caramitru către Mircea Dinescu). Nimic nou sub soare. S-a schimbat ceva, sau nu știu eu?

 3. nu are cum sa mearga acest sistem cat in minister sunt numai corupti si incompetenti . o noua tapa pe bani foarte multi , e scanarea lucrarilor la bac si en. dincolo de faptul ca, scanerea nu e digitalizare decat in mintea la nivelul broaste a celor din minister, aplicatia s-a blocat cabd a fostr folosita doar de centrele pilot. cum sa incepi prostia asta la bacul de toamna. trebuia inceput la simulari. deci o noua tapa pe bani foarte multi. singura solutie e sa-i faci sa raspunda nominal , fara sa se poata ascunde in spatele unui nume de institutie.

 4. Pentru a evita demisiile în masă poate reveniți cu o Ordonanță de urgență pentru recalcularea salariilor pentru director, contabil și secretar sef. Nu este posibil ca persoanele care ocupă aceste funcții să aibă salariu de încadrare mai mic decât a celorlalte cadre didactice. In media se spune că au crescut salariile personalului care ocupă funcții de conducere dar realitatea este alta și din păcate una dramatică.

 5. Hai da, in continuare directorii au salarii mai mici decat profesorii. Eu una m am saturat de declarații si lipsa de competentă. Ministerul isi bate joc in continuare de cei cu care isi dace toata munca grea, examene , admiteri, raportări, olimpiade , etc. Ca sa nu mai zic de cele 25 de zile de concediu. La mișto date. Si muncitorii si oricine din Scoala au cel putin 33 de zile, 28 plus minim 5 c c m. Directorii…25.ei sunt prostii de serviciu ai învățământului. Si singurii care ocupa funcția prin concurs. In rest , in minister , Isj URI , numiți. Politic evident. BĂTAIA DE JOC a ministerului sunt managerii si secretarii șefi si contabilii șefi. Astia platesc cu capul pt orice si sunt remunerați sub nivelul colegilor.

  1. Ei, lasati, ca unele directorase nici măcar nu vor sa isi ia concediu. Disperate sa vina la școală de zici ca nu mai au barbat acasa. Pazesc secretara, contabilul, femeile de serviciu sa nu cumva sa nu stea la program.

   1. Asa este…unii directori nu mai au familie, copii acasa. Ca sa stea in pozitia de drepti in fata ISJ ului ar veni si in concediu la scoala. Stiu eu o astfel de persoana si cred ca multi stim.

  2. Dacă nu vă convine, treceți la catedră. În învățământ ați fost angajați acum mulți ani ca profesor, nu director.

 6. Asta e madam care s-a declarat mulțumită de bugetul ME de doar 2.1% din PIB, da? (Când legea tot 6% prevede).

  Am băgat-o pe mânecă, dragi colegi, dacă dânsa zice că va lupta pentru noi…

 7. Aha..doamna ministru …Lupta lupta și lupta…pentru un loc eligibil la anu pe lista parlamentara…ca vin alegerile .Vom trai și vom vedea….Sa vedem câte posturi…dispar din învățământ. ..ca urmează reduceri mari de mii de posturi neocupate..si le desființează dl premier ca să facă economie…

 8. Angajează te și verifică halul de licee in care învață unii copiii. Mergi la liceul de posta și telecomunicații Gheorghe Airinei și pune ți întrebarea Dna. Ministru dacă ți ai lăsa copilul să meargă la acest liceu. Cu siguranță nu este.unicul caz. Așa arată școala educata a d-lui Iohanis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Florian Lixandru revine ca secretar de stat la Ministerul Educației, după doi ani, din poziția de consilier general PSD la Primăria Capitalei / În mandatul trecut, când ministru era Ecaterina Andronescu, susține că a “contribuit la realizarea idealului educaţional al şcolii româneşti“

Florian Lixandru a revenit pe postul de secretar de stat la Ministerul Educației, potrivit unei decizii a premierului Ciucă, publicată aseară în Monitorul Oficial. Lixandru a fost secretar de stat…
Vezi articolul

Vlad Voiculescu: Școlile ar trebui redeschise în București / Vom avea protocoale de testare pentru elevi. Dacă un elev va fi confirmat, toată clasa va fi testată / De asigurarea acestor lucruri se va ocupa fie conducerea școlii, fie structurile din subordinea Ministerului Sănătății

Vom avea protocoale de testare pentru elevi. Dacă un elev va fi confirmat, toată clasa va fi testată, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu pentru Europa FM. Oficialul a spus…
Vezi articolul

Ministrul Cercetării și Digitalizării, Florin Roman a copiat în lucrarea sa de master, scrie Libertatea / Roman: Pentru disertație “ți se dă o bibliografie. Dacă ți se dă bibliografia, ce faci?”

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Florin Roman, și-a plagiat lucrarea de disertație la master, susținută la Facultatea de Psihologie a Universității Titu Maiorescu, în 2012, scrie, joi, Libertatea. Publicația scrie…
Vezi articolul

Cătălin Ciupală, profesor de Matematică: Dacă vrei să iei BAC-ul, faci până nu mai poți exercițiile din ultimii ani și iei minim 8. Prea multe lucruri deștepte n-o să găsești în anul acesta, mai ales că e an electoral / Bogdan Rațiu, profesor de Limba Română: Dacă începi să lucrezi cu baremul în față, nu ai nevoie de profesor în privat

Cătălin Ciupală, profesor de Matematică la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, le transmite liceenilor că pot lua Bacalaureatul, la vară, cu minimum nota 8 dacă „iei exercițiile din ultimii…
Vezi articolul