Ligia Deca, fără nicio reacție când lângă ea secretarul Guvernului a invocat în mod mincinos PNRR-ul că ar bloca creșterile de salarii în Educație / Deca, în urmă cu 2 săptămâni: Voi lupta pentru ca profesia de dascăl să fie respectată, inclusiv din punct de vedere al salarizării

38.267 de vizualizări
Foto: Captură ȘtirilePROTV
Ministra Educației, prezentă la negocierile de la sediul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a spus că “salariile personalului didactic, nedidactic si personalului auxiliar trebuie să crească, asta în mod clar”. Cu toate acestea, secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, a declarat că PNRR nu permite creșteri de salarii sau sporuri la profesori, fără ca Ligia Deca să aibă vreo reacție.

În imaginile difuzate de StirileProTV de la declarațiile oficialilor, făcute la sediul FSLI, se vede cum Ligia Deca stă lângă Marian Neacșu și are un comportament aprobator, fără să avertizeze faptul că sunt informații mincinoase cele susținute de secretarul general al Guvernului sau să avertizeze când a luat cuvântul în legătură cu aceste informații false proferate de Neacșu.

Realitatea este că în PNRR nu apare nici o interdicție legată de majorări salariale, iar guvernul și Parlamentul au mărit constant în 2023 veniturile diferitelor categorii de bugetari, scrie G4Media.ro.

La începutul lunii mai, ministrul Educației declara că va lupta pentru salarizarea cadrelor didactice: „În calitate de ministru al Educației, voi lupta pentru ca profesia de dascăl să fie una respectată, inclusiv din punct de vedere al salarizării, al sprijinului și respectului.”

  • Oferta Guvernului a fost prezentată după 4 ore și jumătate de discuții: s-a propus acordarea unui card pentru cadrele didactice și auxiliare cu 1.000 de lei în luna iunie și 1.500 în octombrie.

Discuțiile de la sediul FSLI au început la ora 17 și au durat 4 ore. Întrebată ce părere are despre salariile din învățământ, Ligia Deca a spus: “Cred că salariile personalului didactic, nedidactic si personalului auxiliar trebuie să crească, asta în mod clar. În acest sens, așa cum știți, Ministerul Educației a și lucrat, împreună cu federațiile sindicale, cu propuneri pe care Ministerul Muncii o să le discute atunci când se intră în faza discuției pe legea salarizării”.

Ligia Deca: Credem că toți elevii trebuie să se poată întoarce cât mai repede în sălile de clasă.

Reporter: Aveți o centralizare a școlilor unde se învață și unde nu?

Ligia Deca: Sigur că noi procesăm datele primite de la inspectoratele școlare și facem în așa fel încât la întâlnirile pe care le avem aproape zilnic cu inspectorii să transmitem mesajele necesare și să le corelăm în așa fel încât procesele să nu fie afectate.

Reporter: Există date oficiale făcute publice?

Ligia Deca: Fiecare școală are o conducere care are responsabilitatea să comunice cu părinții vizavi de ce ore se fac și ce ore nu se fac. Nu se poate face acest lucru la nivel centralizat pentru mii de școli. Cel mai eficient este ca fiecare școală să-și folosească mijloacele de comunicare cu părinții în așa fel încât toată lumea să știe care este orarul adecvat situației în care ne aflăm.

Reporter: Părinții își trimit mâine copiii la școală?

Ligia Deca: Cred că trebuie să așteptăm răspunsul din partea sindicatelor și să vedem care va fi situația. În acest moment, ei sunt cei care trebuie să vină cu un răspuns.

Amintim, la discuțiile de la sediul FSLI nu au participat premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, și Marcel Ciolacu, președintele PSD. Potrivit surselor G4Media.ro, cei doi lideri de partid discută la această oră despre rotativa guvernamentală, la Guvern. La întâlnirea cu sindicatele au mers patru miniștri și secretarul general al Guvernului, niciunul cu putere de decizie politică pentru măsurile cerute de sindicate în revendicările lor.

La ședința sindicatelor participă, conform imaginilor de la sindicate, ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Muncii Marius Budăi, ministrul Finanțelor Adrian Câciu și ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloș și secretarul general al Guvernului Marian Neacșu. 


30 comments
  1. Avem un învățământ care la peste treizeci de ani de la Rasmerita functioneaza in inerția și perpetuarea regimului apus in care geniile sunt ignorate iar mediocritățile si analfabeti institutionali sunt promovati sa faca gasti si clici cu nume de partide si sa calareasca tara numai sa nu li se ruineze dominația in societate.

  2. conducerea tarii….
    toți niște cretini…conduce tara unii cu 4 clase….PNNR blochează pensiile speciale pe care și le doresc lungaii

  3. Hop și eu…nu pot rezista tentației!
    Am citit câteva comentarii;unele pro,altele contra protestului din Educație. Am muncit 42 de ani în învățământ și pot să vă spun un singur lucru:oamenii nu sunt uniți(ma refer la
    profesori).Toți vor majorări de salarii,sunt îndreptățiți,dar atunci sa lupte cot la cot,indiferent de consecințe…numai asa se pot obține rezultate.
    Nu așa că.. știți,eu ma duc sa-mi țin orele,ca nu vreau sa pierd din salariu,c-apoi ce obțineți voi,protestând,va fi și pentru mine!
    Așa a fost mereu,așa văd că se întâmplă și acum.
    Oameni cu două fețe…una spun și alta fac.
    Liderii de sindicate?
    Unși cu toate alifiile;s-au câștigat procese în instanțele de judecata,în schimb durează ani de zile ca sa-ti plătească ceea ce trebuia plătit la timpul potrivit,fiindcă suma totala e
    segmentata în tranșe ,astfel încât sa nu te alegi cu nimic.Ar fi multe de spus,dar nu interesează pe nimeni.
    La final,un îndemn:
    UNIȚI-VĂ,PROFESORI!
    NU CEDATI!

  4. Ce sa ceri pupatoarei de picioare? La investire lingea papucii ficusului. Daca ficusul era intors cu spatele il pupa in cu…r

  5. Sistemul functioneaza aproape normal! Majoritatea profesorilor au credite la bănci si nu pot fi alaturi de colegii lor!
    Lacătul pe scoli, si atunci poate vom fi auziți!
    Acum tot ei câștiga prin neplata pe timpul grevei, care cu cat e mai lunga , cu atat mai avantajos pt ei la finanțe!

  6. Domnilor profesori le pasă doar de salarii. Dar de programa foarte stufoasă care nu ajută nimănui nu pasă nimănui. Sunt și multe materii care se fac degeaba. Dacă s-ar reduce obiectele care nu au nici un rost probabil că ceilalți ar putea avea salarii mărite. Etc

    1. “materii care se fac degeaba” parcă suna “școala e degeaba” sau “școala trebuie să producă doar candidați buni pt piata muncii”.
      “programa stufoasă” a se citi “copiii învață prea mult, nu mai au timp de distracții adică de timp pt nimic”.
      “materii care n au rost”: iată marele om rostuitor al științelor, artelor și religiilor!
      să ți fie rușine că poți gândi asemenea gogomanii produse de creierul tau inept!

    2. 1. Programa școlară, după cum îi spune și numele, nu e scrisă de profesorii de la școala unde înveți. Ei trebuie să respecte programa.
      2. Materiile făcute “degeaba” tot nu sunt in orar datorită profesorilor. Toate aceste lucruri vin de la minister. Dacă s-a decis să se facă,de exemplu, muzică în școală, atunci e nevoie de profesori.
      Chiar mă întristează faptul că ai putut zice faptul că profesorii ar fi de vină pentru așa ceva. Ei doar respectă “ordinele”, ca să zic așa. Dacă te deranjează ceva, adresează te ministerului, nu profesorilor care respectă programa pt a face un ban cinstit și meritat.

    3. Pentru Cristina. Citiți și dvs ce spun elitele acestei țări vizavi de programa prea “stufoasă”, nu media, prostimea și semidocții. Luați, spre exemplu, revista România Literară și aflați părerea criticului literar Nicolae Manolescu, cel mai important critic literar de după Călinescu. (Dacă nu, e mai bine să nu vă mai trimiteți copilul la școală, nu cumva să-și scrântească mintea învățând, precum Don Quijote).

  7. Sunt oameni care au pareri cat-de-cat sanatoase. Cred ca odata cu greva profesorilor ar fi bine sa iesim si alte categorii in strada, la protest.. pentru taierea pensiilor de r***t-speciale si sa sustinem o ROMANIE cu ADEVARAT EDUCATA. Apropo de viitorul copiilor noștri, cu toții ar fi bine să ne orientăm cu fața spre cei care sunt vinovați, adică spre guvernanții și senatorii României și să le cerem schimbarea mult așteptată!

  8. Guvernul declară că este interesat de grevă în realitate se pare că nu, au trimis un om cu o calitate a conștiinței îndoielnică să negocieze, corect ar fi fost ca lideri să refuze să negocieze cu astfel de persoane.
    A și să nu uit PNL parcă nu era de acord cu penali în partid, domnule Ciucă, Iohannis ce se întâmplă până la urmă sunteți tot un PSD?

  9. foarte bine ca fac aceasta greva sa se ridice toată tara care muncește și plătește aceasta gasca de nesimțiți, ca dacă era vorba despre ei ma refer aici la întreaga clasa politică imediat se rezolva. Pentru ei întotdeauna s-a putut orice ptr tara nu se poate face nimic din orice punt de vedere.Din păcate în tara asta nu mai merge nimic bine ,nu tu învățământ,sănătate , infrastructura, apărare, etc…. pentru ei s-a putut orice oricand pentru noi nimic .

  10. Nu știu de ce, dar cuvântul luptă și Ligia Deca sunt incompatibile. Femeia asta nu e un ministru… este și ea acolo, rătăcită în decor. Sindicatele ar trebui să refuze întâlnirile acestea, cu oameni care nu au ce să negocieze. Sunt pierdere de timp și tergiversare.

  11. 2.500 pe an,egal cam 200 pe luna,egal cam 7-8%
    crestere.
    Adică, exact ca acum o săptămână.
    E de bine!

    1. 2500 impozabili, pentru materiale didactice, nu pentru cheltuieli curente, și nu se includ în salariu, sunt niște vouchere prin programe europene.

      7-8% era pentru nedidactic (niciun cuvânt despre auxiliar), nici măcar rata inflației.

      1. Profesorii sa nu si mai dea banii pe materiale didactice si consumabile nici macar pe pixuri teste si altele . Auzi sa dau eu bani ptr imprimanta . Sa mi dea scoala bani ptr consumabile ptr laptop ptr tot ce tine de serviciu ca toti corporatistii au asa ceva . Sau vanzatoarea vine cu standul de acasa ? Nici macar telefon de serviciu n am . Sa mi dea statul si cartela si telefon si laptop si coli si imprimanta si acces la ms office sa mi plateasca cursurile de perfectionare ca doar piloasele le fac gratis sa mi deconteze transportul pe autobuz metrou exact ca la corporatisti . Cu ce s mai importanti aia decat noi ? Cu nimic . In anul urmator scolar daca nu mi se vor da astea eu nu mai fac nici un document . Nu s de acord cu greva asta insa ptr ca e o facatura manipulatoare de catre guvern .

  12. Neacșu cred ca se referea la faptul ca legea salarizării nu poate fi modificata in sensul creșterii salariilor profesorilor, din cauza clauzelor PNRR care impun înghețarea salariilor pana la noua lege a salarizării. Nicidecum nu cred ca se referea la procentul primit la salariu de profesorii implicați in implementarea PNRR, lucru care se întâmpla deja.

    Va duceți usor usor după Digi24?! Sau după Haznaua3?!

    Fiți putin mai atenți, va rog! Și profesioniști.

    1. Legea 153 din 2017 NU este aplicată în totalitate. Deci nici măcar nu e vorba de mari creșteri, ci doar de aplicarea unor legi VOTATE, PROMULGATE și chiar aplicate… dar nu pentru noi, ci doar pentru cei din sistemul de sănătate.

      De ce trebuie să așteptăm? De ce suntem noi mereu ultimii la drepturi și primii la responsabilități?

  13. Cam la asta se reduce ‘psihologeala’ si ‘sociologeala’ invatate de papagalii astia lugubri in scolile de turnatori: creaza dubiu in demers, prin punerea unor grupuri galagioase impotriva sindicatelor, precum si minciuna spusa fara nesimtire, fara tremur. Daca-s ‘fi’ in locul sindicatelor, as merge cu greva 1 an, sa inteleaga papagalii astia lugubri ca ‘mamaligarii’ despre care au invatat ei la scolile de turnatori, si cum sa-i prosteasca, nu mai exista. Nu sint bani ? Ba sint. Taie pensiile nesimtite, interzi cumulul pensiei nesimtite luate de la virsta de 40 ani cu munca la stat, si sa vezi cum apar banii.
    aici n-ar trebui sa fie loc de negocieri, ar trebui sa fie cereri exprese. Da sau nu. Greva un an sau nu. Blocat anul sau nu. Ne dati ce meritam sau nu. Punct.

    1. Serios? Ai copii?
      Da salariile sunt de mizerie, dar…….
      Cine le da dreptul sa AMENINTE cu furtul unui an din viața zecilor de mii de copii? Sunt si alte cai de negociere .

      1. da, am copii, dar nu despre asta e vorba.
        Este vorba despre faptul ca toti parintii cer sus si tare performanta la clasa, pt. niste salarii de rahat, prietene ! Toti vor calitate ! Vrei Mercedes ? Platesti cit face. Platesti cit pt. un Logan ? Pai atunci sa nu ceri Mercedez.
        Din pacate copiii sint prinsi la mijloc, dar refrenul asta este dintotdeuna (‘..vaai, ce vina au copiii, etc..’). Da, n-au nici o vina; dar profesorii ce vina trebuie sa poarte pt. a fi salarizati la nivel de sub-ingineri facuti la post-liceala ? Deci, asta e, sorry. Life sucks prietene, nu-i usor pt. nimeni, dar nici sa nu mai cerem la infinit sa se sacrifice doar unii pt. altii. Faceti si voi greva pt. taierea pensiilor de nesimtiti, si vei vedea ca se normalizeaza totul. Vor fi bani, copiii vor merge la ore. Faci asta ? Te sacrifici pt. copilul tau, fara a lovi in profesori ?

        1. si daca vă dau ăștia 10000 de lei net la salariu, la clasa tot aia faceți…15 minute strigați catalogul, 10 va prefaceți că îl ascultati pe Mihaita din banca a doua, randul de la geam, apoi băgați ceva dictare, eventual după vreo carte tot de voi scrisă și fuga la pauză :-))))

      2. Profesorii au și ei copii. Celelalte căi de negociere NU au funcționat, pentru că oligofrenii din guvern NU înțeleg ce înseamnă negociere. Ei înțeleg doar măsuri de forță.

  14. Este fara reactie pentru ca este depasita de situatie. Ea a dat sperante Educatiei prin negocierea unei grile de salarizare dar acum nu sprijina aceasta grila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Lucian Bode a mai pierdut un proces în cazul acuzațiilor de plagiat, anunță jurnalista Emilia Șercan / Ministrul de Interne, afirmă Șercan, a ajuns la trei procese distincte pierdute deja, unul dintre ele definitiv și irevocabil

Curtea de Apel București a respins solicitarea lui Lucian Bode care ceruse respingerea autosesizării Consiliului Național de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI) în legătură cu cartea sa,…
Vezi articolul