Campania de educație digitală #SigurantaOnline a ajuns în școli cu workshop-uri, quiz-uri și două broșuri cu benzi desenate, care prezintă întâmplări inspirate din situații reale din mediul online

270 de vizualizări
Benzi desenate - Siguranta online. Foto: Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC)
Foto: Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC)
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Poliția Română, Asociația Română a Băncilor (ARB) și Microsoft au lansat o nouă componentă educațională dedicată copiilor pe site-ul sigurantaonline.ro: „două broșuri cu benzi desenate, care prezintă întâmplări inspirate din situații reale din mediul online și îi învață cum să se protejeze de amenințări și un quiz interactiv cu ajutorul căruia copiii își pot testa abilitatea de a reacționa corect la amenințările ce îi vizează pe internet”, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.

Pe kids.sigurantaonline.ro, copiii pot să răspundă mai multor întrebări, într-un test animat, precum:

“Când ești victima unei fraude online trebuie să:

  1. Nu mai faci cumpărături online și să utilizezi cardul în continuare doar în magazine.
  2. Faptul e consumat… noroc că nu ai pierdut o sumă mare.
  3. Contactezi imediat banca, ca să blochezi cardul și apoi Poliția”.

Răspunsul corect este al treilea, iar explicația care îl însoțește este: “Când ai căzut în plasa unei fraude, banca te poate ajuta cu blocarea accesului la card sau cont, iar Poliția poate ajuta la prinderea infractorilor”.

O altă întrebare din test este “Pot fi pedepsit dacă fac glume despre un prieten pe social media?”.

Foto: captură – kids.sigurantaonline.ro

Redăm comunicatul integral:

“Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Poliția Română, Asociația Română a Băncilor (ARB) și Microsoft au lansat, cu prilejul Lunii Europene a Securității Cibernetice (European Cybersecurity Month) 2022, o nouă componentă educațională pe site-ul sigurantaonline.ro, una dedicată copiilor.

Alături de Ambasada Elveţiei în România și Swiss WebAcademy, partenerii din campania #SigurantaOnline pun la dispoziția copiilor, a părinților și a profesorilor două broșuri cu benzi desenate, în limba română, care prezintă  întâmplări inspirate din situații reale din mediul online și îi învață cum să se protejeze de amenințări. Benzile desenate pot fi descărcate și distribuite către cei interesați, dar pot fi totodată accesate și citite online, direct de pe site. Cu această ocazie, #SigurantaOnline a lansat un quiz interactiv cu ajutorul căruia copiii își pot testa abilitatea de a reacționa corect la amenințările ce îi vizează și pot dobândi informații necesare protecției pe internet.

Echipa #SigurantaOnline, alături de Excelența Sa Arthur Mattli, Ambasadorul Elveţiei în România, și SwissWebAcademy, au susținut o serie de workshop-uri în școli din București, pentru aproximativ 200 de elevi care au avut prilejul să afle de la inițiatorii campaniei cele mai importante aspecte privind navigarea în siguranță în mediul online și să testeze în premieră quiz-ul. Copii au primit la final premii din partea organizatorilor, dar și cele două broșuri cu benzi desenate, ”Povești cotidiene digitale” și ”Întâmplări de pe net”.

Platformele online au fost mijloacele cele mai utilizate de instituțiile publice pentru a oferi educație în timp ce școlile au avut activitatea suspendată pe perioada pandemiei, 83% dintre țări la nivel global utilizând această metodă, potrivit UNICEF.

Campania de educație digitală a tinerilor este menită să ofere cele mai bune practici de securitate cibernetică, prin accesarea platformei sigurantaonline.ro, pentru a evita ca aceștia să devină victime ale fraudelor informatice, ale pornografiei infantile sau ale atacurilor de tip malware. România se clasează în topul țărilor europene cu cele mai bune și rapide conexiuni de internet potrivit rapoartelor privind Indicele Economiei și Societății Digitale (DESI), dar cu un nivel scăzut al educației digitale”.

Citește și:
Platformă cu informații și un test de siguranță online, lansată recent de Poliția Română. Sfaturi despre fraude online, de securitate ale conturilor sau bancare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Compania care produce actualizarea aplicației de salarizare din Învățământ reacționează în problema posibilei întârzieri a salariilor: Am livrat noul kit EduSal în 2 zile de la semnarea contractului cu Ministerul Educației, cu 4 zile înainte de termen

Reacție a companiei care a contractat de la Ministerul Educației serviciile de dezvoltare și suport tehnic pentru aplicația de salarizare EduSal, după ce varianta actualizată a acesteia a ajuns în…
Vezi articolul