Platformă cu informații și un test de siguranță online, lansată recent de Poliția Română. Sfaturi despre fraude online, de securitate ale conturilor sau bancare

1.477 de vizualizări
Foto: arb.ro
O platformă cu informații și sfaturi despre siguranța în mediul online a fost lansată de curând: site-ul Siguranța Online este un proiect dezvoltat de Poliția Română și de Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică, gândit și lansat “în beneficiul tuturor celor care vor să se simtă în siguranță pe internet, să știe cum să reacționeze corect atunci când primesc un telefon sau un SMS de la un număr necunoscut”, se arată în descrierea proiectului.

Platforma “Siguranță Online” vine ca o campanie de educație digitală a cetățenilor. A fost lansată în luna octombrie cu un experiment online: mai multe site-uri au găzduit bannere (sub formă de reclame) de tipul celor înșelătoare – de tip phishing -, pentru a încerca ușurința cu care utilizatorii de pe internet cad în capcana unui câștig sigur:

“Astfel, în 6 zile de campaniepeste 6.700 de persoane au dat click pe un banner care le promitea un câștig sigur (55%), câștigarea unor aparate de folosință îndelungată (38%), investiții sigure (5%) sau o vacanță de vis (2%). Majoritatea celor care au dat click sunt bărbați (60%) cu vârsta între 35-54 ani. După accesarea banner-ului de test, cetățenii au fost redirecționați către sigurantaonline.ro” pentru efectuarea testului, scriu cei de la DreptulLaBanking, partener al platformei.

Testul practic – Cât de în siguranță suntem online fiecare?

Testul online poate fi completat aici de oricine vrea să își măsoare nivelul de educație în securitate cibernetică. Datele introduse de utilizatori nu trebuie sa fie reale, iar site-ul nu colectează date cu caracter personal. Testul are 15 întrebări interactive și, în funcție de rezultat, participantul va ști ce categorie de recomandări să acceseze în cadrul site-ului.

La fiecare întrebare, răspunsul corect ori greșit este însoțit de explicații. EduPedu.ro a încercat testul și, printre situațiile practice, se numără și:

  • “Primești un document nesolicitat de la o persoana prietenoasă sau o cunoștință. Îl deschizi?”
  • “Ești în oraș cu prietenii când, deodată, primești un mail cu o alertă de securitate. Ce faci?”
  • Foto 2 din galeria de mai jos: “Se pare că ești victima unei tentative de hacking! Ar trebui să te panichezi? Ce faci?”
    • Când primim alerte pe mail, este important să nu ne panicăm, ci să ne uităm după indicii în legătură cu autenticitatea alertei, de exemplu, să verificăm înainte de a da click dacă link-ul pe care l-am accesa este al site-ului de la care pare trimis mailulÎn foto: link-ul asociat cuvintelor din josul mail-ului, Schimbă parola, este unul înșelător, nu original.

“Quiz-ul a fost dezvoltat special pentru campania #sigurantaonline și oferă utilizatorilor atât posibilitatea să își testeze rezistența la fraudele online cât și să afle informații utile navigării în siguranță pe Internet. Pe parcursul quiz-ului, participanții se confruntă cu mostre de atacuri tip phishing și smishing inspirate din diferite incidente întâlnite în online. Pentru fiecare întrebare utilizatorul primește indicii clare despre cum să recunoască o tentativă de fraudă, cum să evite să devină victimă a infractorilor cibernetici și cum trebuie să procedeze dacă a fost fraudat online”, mai scriu cei de la DreptulLaBanking.

  • “România se clasează în topul țărilor europene cu cele mai bune și rapide conexiuni de internet potrivit rapoartelor privind Indicele Economiei și Societății Digitale (DESI), dar cu un nivel scăzut al educației digitale. Astfel, 49% dintre locuințele din România sunt abonate la servicii de bandă largă de foarte mare viteză, România situându-se astfel pe locul 5 în UE.
  • Cu toate acestea, mai puțin de o treime dintre cetățeni au competențe digitale cel puțin elementare. Potrivit statisticilor DNSC, 90% din atacurile cibernetice sunt îndreptate asupra utilizatorului obișnuit. Factorul predominant ce facilitează aceste atacuri este eroarea umană, lipsa informației sau a pregătirii adecvate”, notează aceeași sursă citată.

Ce spun coordonatorii: “Într-o lume din ce în ce mai conectată, în care viața socială, cumpărăturile, educația, divertismentul și chiar relațiile de iubire se desfășoară cu precădere online, fraudele cibernetice sunt din ce în ce mai prezente.

Chiar și în cazul celor mai informați dintre noi, e important să fim mereu la curent cu ultimele ”inovații” ale infractorilor online, pentru că aceștia par să fie permanent puși pe treabă și din ce în ce mai pricepuți la a obține acces la banii noștri sau la datele noastre personale.

Campania #SigurantaOnline a fost gândită și lansată în beneficiul tuturor celor care vor să se simtă în siguranță pe internet, să știe cum să reacționeze corect atunci când primesc un telefon sau un SMS de la un număr necunoscut. De aceea, te invităm să faci Testul pentru a vedea cât de pregătit ești să faci față fraudelor cibernetice, să citești articolele despre diversele tipuri de fraude și să dai mai departe informația către cei dragi.

Fie că vorbim de prietena care își actualizează datele la bancă, fratele care face mereu cumpărături online, vecina care te întreabă dacă sunt reale promoțiile de pe Facebook sau bunica pe care o sună diverse persoane de pe numere necunoscute, să o întrebe de datele de la card, cu toții trebuie să fie cât mai bine informați, pentru a fi mereu în siguranță”, se arată în descrierea proiectului.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Premierul Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat în teza de doctorat se laudă cu “cel mai ambiţios program de aducere în România a cercetătorilor de top”: Ne mândrim cu tinerii noştri olimpici internaţionali, spune Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a spus la forumul “România Viitorului” organizat la Universitatea Politehnică din Bucureşti că “cercetarea şi inovarea trebuie să devină motoarele principale pentru dezvoltarea economiei româneşti”, scrie Agerpres.…
Vezi articolul

Irina Neda, fostă directoare de școală, schimbată „din pix” de inspectorat: Îmi doresc să se organizeze concursurile înainte de expirarea mandatelor, să fie organizate de comunitatea locală și să se dea și un test de limba română

Concursurile pentru funcțiile de director să fie organizate înainte de expirarea mandatelor, spune o fostă directoare de școală, Irina Neda, schimbată din funcție „fără nicio explicație”, pe 9 ianuarie 2021,…
Vezi articolul