Descoperire surprinzătoare despre ChatGPT făcută de un informatician român de la Stanford: a devenit mult mai slab la operațiuni matematice de bază. Cum se explică ”derapajul” Inteligenței Artificiale

820 de vizualizări
Foto: computerworld.com
Roboții de chat cu inteligență artificială au stârnit temeri că ar putea scăpa de sub control, dar ei suferă și de un tip de deteriorare numit „drift” (derapaj), arată o analiză Wall Street Journal. O echipă de cercetători din care face parte și româno-canadianul Matei Zaharia a demonstrat că noua versiune ChatGPT se descurcă mai prost la matematica de bază decât prima sa versiune, scrie G4Media.ro.

Matei Zaharia este informatician româno-canadian specializat în big data, machine learning și inteligență artificială. El este co-fondator și CTO al Databricks și profesor asociat de informatică la Universitatea Stanford.

Instrumentele de inteligență artificială au generat teama că își vor îmbunătăți constant performanțele și vor amenința omenirea. Dar cercetarea publicată săptămâna trecută de echipa din care face parte Matei Zaharia dezvăluie o provocare fundamentală a dezvoltării inteligenței artificiale: ChatGPT, dezvoltat de startup-ul OpenAI și cumpărat de Microsoft, a devenit mai slab la efectuarea anumitor operații matematice de bază.

Cercetătorii de la Universitatea Stanford și de la Universitatea din California, Berkeley, au declarat că deteriorarea este un exemplu al unui fenomen cunoscut de dezvoltatorii de inteligență artificială sub numele de drift, în care încercările de a îmbunătăți o parte a modelelor de inteligență artificială extrem de complexe fac ca alte părți ale modelelor să aibă performanțe mai slabe.

„Schimbarea într-o direcție poate înrăutăți situația în alte direcții”, a declarat James Zou, profesor la Stanford, afiliat la laboratorul de inteligență artificială al școlii și unul dintre autorii noii cercetări. „Acest lucru face foarte dificilă îmbunătățirea constantă”.

Citește mai mult pe G4Media.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Titularizarea în învățământ fără susținerea concursului la nesfârșit, cerută de peste 1.200 de profesori care deja au luat peste 7 la examenul de intrare în profesie și cu toate acestea sunt obligați să-l susțină iar și iar, ca să prindă post, conform sistemului actual / Titularizarea „pe viabilitatea postului” nu este temeinic reglementată, susțin aceștia

Peste 1.200 de profesori calificați solicită titularizarea în Învățământ fără a susține din nou concursul național, după ce s-au angajat pe perioadă determinată în școli, se arată într-un memoriu primit…
Vezi articolul

Școlile și grădinițele cu cea mai mică rată de vaccinare, în rândul profesorilor și angajaților, din Capitală – lista oficială / O grădiniță privată are doar 10% din personal vaccinat, iar una de stat 12,3%

65 de școli și grădinițe din București au o rată de infectare mai mică sau egală cu 50% în rândul profesorilor și angajaților instituțiilor, potrivit listei publicate de Inspectoratul Școlar…
Vezi articolul