Descoperire surprinzătoare despre ChatGPT făcută de un informatician român de la Stanford: a devenit mult mai slab la operațiuni matematice de bază. Cum se explică ”derapajul” Inteligenței Artificiale

830 de vizualizări
Foto: computerworld.com
Roboții de chat cu inteligență artificială au stârnit temeri că ar putea scăpa de sub control, dar ei suferă și de un tip de deteriorare numit „drift” (derapaj), arată o analiză Wall Street Journal. O echipă de cercetători din care face parte și româno-canadianul Matei Zaharia a demonstrat că noua versiune ChatGPT se descurcă mai prost la matematica de bază decât prima sa versiune, scrie G4Media.ro.

Matei Zaharia este informatician româno-canadian specializat în big data, machine learning și inteligență artificială. El este co-fondator și CTO al Databricks și profesor asociat de informatică la Universitatea Stanford.

Instrumentele de inteligență artificială au generat teama că își vor îmbunătăți constant performanțele și vor amenința omenirea. Dar cercetarea publicată săptămâna trecută de echipa din care face parte Matei Zaharia dezvăluie o provocare fundamentală a dezvoltării inteligenței artificiale: ChatGPT, dezvoltat de startup-ul OpenAI și cumpărat de Microsoft, a devenit mai slab la efectuarea anumitor operații matematice de bază.

Cercetătorii de la Universitatea Stanford și de la Universitatea din California, Berkeley, au declarat că deteriorarea este un exemplu al unui fenomen cunoscut de dezvoltatorii de inteligență artificială sub numele de drift, în care încercările de a îmbunătăți o parte a modelelor de inteligență artificială extrem de complexe fac ca alte părți ale modelelor să aibă performanțe mai slabe.

„Schimbarea într-o direcție poate înrăutăți situația în alte direcții”, a declarat James Zou, profesor la Stanford, afiliat la laboratorul de inteligență artificială al școlii și unul dintre autorii noii cercetări. „Acest lucru face foarte dificilă îmbunătățirea constantă”.

Citește mai mult pe G4Media.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mesaj ferm al liderilor sindicali: Greva va fi reluată în septembrie, la începutul noului an școlar, dacă prevederile din ordonanța de luni nu se vor regăsi până atunci în proiectul legii salarizării / Ei spun că nu există termen limită pentru negocierile pe contractul colectiv de muncă

Dacă proiectul de lege a salarizării nu va conține, până la începutul viitorului an școlar, prevederile din ordonanța de urgență adoptată luni de guvern, greva “se reia la începutul anului…
Vezi articolul

Peste 225.000 de elevi au fost înscriși pentru participarea la orele remediale, anunță ministrul Educației. Numărul este la mai puțin de jumătate față de cel al elevilor despre care tot ministrul spunea că nu au avut acces la școala online

Peste 225.000 de elevi au fost înscrişi pentru participarea la orele remediale, care se vor putea organiza în forma fizică în toate şcolile din localităţile în care rata de incidenţă…
Vezi articolul

Guvernul a aprobat cifrele de școlarizare pentru anul universitar 2019-2020: peste 62.000 de locuri în facultăți, 158 de specializări modificate la stat și privat

Guvernul a aprobat Nomenclatorul domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare și a structurii instituțiilor de învățământ superior pentru anul universitar 2019 – 2020, potrivit gov.ro. Potrivit documentului care a…
Vezi articolul

Transport redus cu 90% pentru studenți și vârsta beneficiarilor majorată până la 30 de ani – măsuri din noua lege a învățământului superior, cu aplicare din septembrie / Impactul financiar este de 200 milioane lei pe an

Studenții vor beneficia de reducere de 90% la călătoria cu trenul, iar vârsta până la care se acordă beneficiarilor această reducere va fi majorată la 30 de ani, potrivit unei…
Vezi articolul