Ministrul Muncii să clarifice cum se calculează corect salariile majorate ale personalului nedidactic din școli, conform ordonanței nr. 57 din 2023 – solicitare a sindicatelor din Educație

1.550 de vizualizări
Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com
Sindicatele din Învățământ, Sindicatele din Învățământ, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, cer ministrului Muncii să trimită o adresă prin care să clarifice cum se calculează corect salariile majorate ale personalului nedidactic, conform ordonanței nr. 57 din 2023. Joi, premierul Ciolacu a anunțat că ministrul Muncii, Marius Budăi, își va depune demisia la sfârșitul ședinței de Guvern.
  • Personalul nedidactic înseamnă paznici, mecanici, îngrijitori, fochiști.

Edupedu.ro a scris că sindicatele din Educație au solicitat ministrului Educației plata corectă a personalului nedidactic, potrivit ordonanței de urgență nr. 57/2023. „Aplicația EduSal este cea care calculează greșit salariile colegilor noștri – personal nedidactic”, au semnalat sindicatele. 

Concret, reprezentanții angajaților din Învățământ solicită ministrului Muncii să clarifice modul corect de calcul al salariilor pentru personalul nedidactic, conform prevederilor ordonanței de urgență nr. 57/2023, din care să reiasă că „majorarea de 400 lei se aplică Ia salariile de bază din Anexa nr. VIII la Legea-cadru nr. 153/2017 și abia după aceea, Ia salariul astfel majorat, se aplică gradația de vechime în muncă aferentă.”

„Având în vedere faptul că se calculează greșit salariile colegilor noștri — personal nedidactic, față de aspectele semnalate și de legislația aplicabilă în materie, Federatia Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” vă solicită respectuos să clarificați, printr-o adresă transmisă atât organizațiilor noastre, cât și Ministerului Educației [care, conform art. 3 alin. (1) si alin. (4) din Legea cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, gestionează sistemul de salarizare a personalului din Învățământ] modul corect de calcul al drepturilor salariale care se cuvin personalului nedidactic, in conformitate cu dispozițiile O.U.G. nr. 57/2023, respectiv, din care să rezulte expres că, pentru personalul nedidactic, majorarea de 400 lei se aplică Ia salariile de bază din Anexa nr. VIII la Legea-cadru nr. 153/2017 și abia după aceea, Ia salariul astfel majorat, se aplică gradația de vechime în muncă aferentă”, se arată în textul trimis către ministrul Muncii.

Iată ce prevede Ordonanța de Urgență nr. 57 din 2023:

Foto: Captură Ordonanța de Urgență nr. 57 din 12 iunie 2023
Adresa sindicatelor către ministrul Muncii

Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
DOCUMENT Sindicatele din Educație solicită Ligiei Deca plata corectă a personalului nedidactic, potrivit OUG nr. 57/2023: Aplicația EduSal este cea care calculează greșit salariile / Sesizarea vine cu 3 zile înainte de ziua de salariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de Domestos în campania "Domestos susține igiena în școli"

Elevii revin la școală, dar pentru sănătatea și educația lor, dacă știi că acolo unde merg să învețe nu sunt toalete, ori acestea ar trebui modernizate, înscrie-le școala în campania “Dreptul la toalete”

Revenirea la cursuri în format fizic s-a întâmplat. Era dorită de majoritatea profesorilor, elevilor și părinților, potrivit celor mai recente sondaje de opinie publicate de IRES. Autoritățile au refăcut seturile…
Vezi articolul

Declarație care produce confuzie a Ligiei Deca: Chiar dacă un copil ar avea o zi proastă în ziua concursului de admitere, dacă el va fi ales de către liceu, are şansa să concureze din nou pe baza repartizării computerizate

Ministra Educației a declarat de la Palatul Victoria, după ședința de guvern în care a prezentat în primă lectură proiectele legilor educației, că admiterea la liceu în forma propusă este…
Vezi articolul

Neutralitatea religioasă în școlile din Franța este amenințată mai mult ca oricând, avertizează prim-ministrul francez. Gabriel Attal anunță sprijin pentru profesori în combaterea tensiunilor de la ore

Principiul “laicităţii” care guvernează şcolile din Franţa şi care le interzice între altele elevilor să poarte însemne religioase ostentative este “ameninţat mai mult ca oricând”, a declarat miercuri prim-ministrul francez…
Vezi articolul