Ministrul Muncii își depune astăzi demisia, anunță premierul Ciolacu / A fost unul dintre actorii cheie în timpul grevei profesorilor și în privința noii legi a salarizării

839 de vizualizări
Foto: Ilona Andrei / G4Media
Ministrul Muncii, Marius Budăi, își depune demisia la sfârșitul ședinței de Guvern, după cum a anunțat premierul Marcel Ciolacu la începutul ședinței. Marius Budăi a fost unul dintre actorii cheie în timpul grevei din Învățământ. Demisia vine în contextul scandalului cu centrele de bătrâni.

„Am avut astăzi de dimineață o discuție cu domnul ministru al Muncii, Marius Budăi, care m-a anunțat despre decizia de a-și depune demisia la finalul acestei ședințe. Din punctul meu de vedere, este un gest de onoare, pentru care îi mulțumesc și sunt convins că aceasta este reacția firească a unui decident politic, într-o asemenea criză. Este reacția firească în orice democrație consolidată a Europei”, a spus Marcel Ciolacu.

Budăi a fost unul dintre actorii cheie în timpul grevei angajaților din Educației și în privința noii legi a salarizării. Referitor la noua lege a salarizării, Marius Budăi a transmis ieri pentru Edupedu.ro că variantele de grile cu salariile profesorilor de la 1 ianuarie 2024 vor fi gata până pe 15 iulie.

Cu privire la perioada până la care poate fi finalizat proiectul noii legi, adică data de 15 iulie, Budăi a transmis că solicitarea coaliției nu s-a referit la toată legea, ci a vizat domeniul Educației.

Cu toate acestea, ministrul spunea pe 12 iunie că proiectul noii legi va fi terminat până pe 15 iulie: „Noi suntem în construcția Legii salarizării, construcție care este asumată a fi terminată în prima etapă, până în 15 iulie, urmând dezbaterile cu cei interesați, cu partenerii sociali, în perioada 15 iulie – 1 septembrie”, potrivit lui Budăi.

Acesta preciza pe 1 iunie că „așa cum s-a decis, și coaliția, și dl. prim-ministru, astăzi vom continua discuțiile cu sindicatele pentru noua grilă de salarizare, bineînțeles, cu sindicatele din educație, în primul rând, după care urmează celelalte sindicate”. 

Marius Budăi a declarat că de la 1 ianuarie 2024 un profesor debutant va avea un salariu net de 4.600 de lei. Declarația a fost făcută după ședința în care Executivul a adoptat ordonanța de urgență prin care au fost acceptate cererile sindicatelor.

În timpul negocierile dintre Guvern și sindicate, Marius Budăi a declarat la Antena 3 că „nu tratăm educația ca la piață, mai pune tu, mai dau eu și vedem unde am ajuns”.

Este al doilea oficial guvernamental, după purtătorul de cuvânt al Guvernului Ciucă, Dan Cărbunaru, care a folosit această formulă în privința negocierilor cu sindicatele. Cărbunaru spunea că „nu suntem la piață și, ca atare, nu operăm cu oferte, nici măcar la mall“.

La acea vreme, Nistor a declarat la Antena 3 că ministrul Muncii „are o problemă legată de Educație”. Acesta i-a transmis oficialului guvernamental și celor din coaliția de Guvernare că au ajuns să transforme soarta a sute de mii de angajați din învățământul preuniversitar în „buget de negociere”.

Citește și:
Variantele de grile cu salariile profesorilor de la 1 ianuarie 2024 vor fi gata până pe 15 iulie, spune ministrul Muncii, Marius Budăi. Miercuri are loc o nouă ședință cu sindicatele din Educație
Bâlbe în explicații, învinuirea sindicatelor pentru întârzieri, dar și o “victorie a tuturor” proclamată de guvern – Declarațiile complete ale miniștrilor Deca și Budăi, în ziua în care a fost suspendată greva din educație
Marius Nistor, FSE: Domnul de la Ministerul Muncii are o problemă legată de Educație. Cum ai tupeul să declari, atunci când ai 200.000 de angajați din învățământ în grevă, că noi nu suntem la piață, mai dă, mai ia? La fel ca purtătorul de cuvânt al Guvernului, ar trebui să ia pixurile lăsate de profesori în Piața Victoriei și să-și scrie demisia

5 comments
  1. Viermuiala din Voluntari continua in acest moment in înoate funcțiile găștii .Cu firea ce se întâmplă, ea nu-și va da demisia nici moarta!

  2. Ciolacu zice clar de doua ori cine urmeaza: “….este reacția FIREAscă a unui decidentul politic, într-o asemenea criză. Este reacția FIREAscă în orice democrație…”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Amenzi pentru Colegiul Andrei Șaguna, Colegiul Doctor Ioan Meșotă și Colegiul Grigore Moisil, toate din Brașov, de la Consiliul pentru Combaterea Discriminării: Este discriminatorie eliminarea din școală a elevilor cu medii sub 7 sau 8

Trei colegii naționale din Brașov au fost amendate astăzi de Consiliul pentru Combaterea Discriminării, pentru eliminarea din școală a elevilor care nu iau medii mai mari de cel puțin 7…
Vezi articolul

Mii de cărţi, printre care Tintin şi Astérix, distruse în şcoli din Canada, pentru că zugrăvesc primele popoare ca “leneşe, beţive, stupide”. Consiliul uneia dintre şcoli, care a ars cărțile: “Vom îngropa cenuşa rasismului, discriminării şi stereotipurilor”

Considerate discriminatoare şi acuzate că perpetuează stereotipuri, mii de cărţi, printre care Tintin şi Astérix, au fost eliminate din biblioteci, iar unele au fost arse în 2019, într-o operațiune a…
Vezi articolul

PNL Iași și primarul Chirica refuză să aplice legea și să-l schimbe din Consiliul de Administrație al școlii pe profesorul care a abuzat copii – 7iași.ro. Directorul: Am făcut două adrese, niciun răspuns. USR-PLUS: Primarul refuză să introducă pe ordinea de zi un proiect de schimbare a lui Șerban din CA-ul școlii

Deși legea le interzice profesorilor care au fost sancționați disciplinar să facă parte din structurile de conducere ale școlilor, Constantin Șerban, învățătorul PNL-ist care a fost înregistrat abuzând elevii, este…
Vezi articolul

EXCLUSIV G4Media.ro: Chirurgul Irinel Popescu, trimis în judecată de DNA în două dosare de corupție, a fost numit de ministrul Sebastian Burduja în cel mai înalt for al cercetării / Burduja: Nu am știut situația lui, voi căuta o soluție pentru a-l revoca dacă nu demisionează

Ministrul Cercetării Sebastian Burduja l-a numit pe chirurgul Irinel Popescu în componența Consiliului Național al Cercetării Științifice, cel mai înalt organism național din domeniu, potrivit unui ordin din octombrie 2022,…
Vezi articolul