BREAKING „Nu suntem la piață și, ca atare, nu operăm cu oferte, nici măcar la mall“, spune Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, despre noile solicitări ale sindicatelor, în timp ce anunță că Executivul va aproba ceea ce le-a oferit acum două zile și profesorii au refuzat: bani de cărți și prime, în loc de majorări ale salariilor

14.812 vizualizări
Foto: Gov.ro
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că decizia coaliției de guvernare a fost să aplice promisiunile făcute la întâlnirile trecute cu sindicatele. Gestul sfidează cel mai mare miting din Educație din ultimii 18 ani, care a avut loc joi în Capitală, cu participarea a 15.000 de profesori și angajați din școli.

„Aici nu suntem la piață și, ca atare, nu operăm cu oferte nici măcar la mall“, a declarat Dan Cărbunaru la briefingul organizat joi seara la Palatul Victoria, după ce a fost întrebat de ce Guvernul prezintă tot oferta făcută cu o zi în urmă, în condițiile în care aceasta a fost respinsă de sindicate și acestea au solicitat o creștere cu 25% a tuturor salariilor din Educație.

Cele mai importante declarații:

„Decizia Coaliției de Guvernare care va fi implementată mâine dimineață vizează închiderea ridicării la nivel maxim pentru veniturile personalului nedidactic a anexei 8 din Legea 153/2017, o masura care vizeaza 55 de mii de oamenii – 9% crestere.

O prima in iunie si una in octombrie de 500 de lei – pentru personalul nedidactic

Pentru 220 de mii de profesori si personal didactic auxiliar – in iunie primă pentru cariera didactică de 1.000 de lei, a doua in octombrie cu 1.500 de lei“.

Discuțiile inițiale care s-au purtat în cursul săptămânii trecute cu reprezentanții sindicatelor vizau majorarea veniturilor personalului nedidactic din anexa opt, la care se adăuga nevoia evidentă de a trata cu prioritate situația debutanților din sistemul educațional.

Unde s-a discutat inițial de această formă de stimulare de premiere atât pentru dumnealor, cât și pentru cei care predau, care lucrează în zone defavorizate, cu un stimul în valoare de 1.000 lei, iată că am ajuns la extinderea acestor formule care vor purta această formă de premiere pentru cariera didactică pentru întreg personalul didactic 220.000 de oameni, care vor primi în total 2.500 lei. Desigur, în paralel, așa cum deja am anunțat, continuând demersurile pe care Guvernul le face pentru a prezenta public și a lansa în discuțiile cu sindicatele și cu toți cei interesați tot ceea ce ține de nou aprile de salarizare. După ce mâine, în condițiile în care anexa 8 este închisă, practic, formele care permit, cel puțin pentru sistemul de din educație, majorări salariale, se va fi epuizat.

Ca atare, este evident necesar ca noile creșteri, noile majorări, așteptate pe bună dreptate de cei din sistemul educațional, să intre în cadrul noii legi a salarizării, care va avea în regim de urgență, devansat față de termenul fixat în cadrul PNRR pentru finalul acestui an decembrie anul curent, în 15 iulie urmând a fi prezentat public și lansat în dezbatere și în analiză pentru a găsi cele mai bune formule, astfel încât, cu prioritate, cei care lucrează în educație să-și regăsească statutul, atât din perspectiva poziției în grilă, cât și din perspectivă financiară, mult mai aproape de ceea ce cu toții ne dorim pentru societatea noastră.

Aceste demersuri, aceste eforturi care care se fac vor fi dublate de faptul că în la data de 1 septembrie, când Parlamentul României își reia activitatea, discuțiile pe noua lege a salarizării să fie purtate cu celeritate pentru a adopta cât mai curând și să avem siguranța că la 01/01/2024 profesorii, educatorii, toți cei care lucrează în sistemul educațional să aibă deja obținute, garantate și date în plată noile drepturi salariale care se vor regăsi în noua lege a salarizării.

Între timp însă, aș vrea să vă prezint o serie întreagă de noi drepturi pe care legile educației care vor intra în vigoare de la 1 septembrie le vor aduce atât pentru cei care lucrează în învățământul preuniversitar, cât și pentru cei care lucrează în învățământul universitar (…).

Reporter: Această ofertă este aceeași ofertă ca în această dimineață, oferta Guvernului, revendicările sindicaliștilor s-au schimbat puțin. Cât mai este dispus Guvernul să discute, să aibă dialog cu acești sindicaliști în timp ce elevii sunt acasă?

Știți, aici nu suntem la piață și, ca atare, nu operăm cu oferte, nici măcar la mall. Guvernul României prezintă măsurile pe care le poate lua, având o susținere financiară verificată, asigurată, consistentă, relevantă. Aș aș putea, dacă dori, să fac trimitere și la alte măsuri, poate din alte registre, de măsuri pe care acest Guvern și le-a asumat în perioade foarte complicate și care au fost la un moment dat interpretate sau discutate. Să spunem, în momentul în care prețul la pompă se spunea în presă, risca să ajungă spre 11, spre 12 lei. Eram departe de a fi ajuns acolo, dar se discuta despre chestiunea aceasta.

Guvernul a intervenit cu acea compensare a prețului la pompă, a ajutat la calmare a pieței, a fost o măsură temporară, e adevărat, care a avut nevoie de o resursă financiară în spate, pe care Guvernul și-a asumat-o împreună cu operatorii de pe piață și care a funcționat în momentul în care tăvălugul creșterii facturilor la energie, la gaze naturale a lovit și țara noastră. Cu o putere de cumpărare în creștere, dar mai mică decât în alte state europene, Guvernul a venit cu măsuri rapid, atât în sprijinul populație, cât și în sprijinul economiei, ajutând să treacă acel val și reușind într-o formă predictibilă și sustenabilă, prin dialog cu toți actorii, să protejeze cetățenii vulnerabili și să ofere companiilor posibilitatea de a respira și de a-și reveni.

Așa am reușit să obținem o creștere economică printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană anul trecut și tot așa reușim în acest an să menținem România pe un curs de creștere economică, într-un context de stabilitate care ne permite astăzi să discutăm despre majorări de venituri cu o anumită limită, care este generată de marja în care ne mișcăm și acest lucru ne permite în acest moment să continuăm dialogul cu reprezentanții sistemului educațional cu bună credință, cu argumente, cu resurse concrete pentru a debloca această situație.

În legătură cu ceea ce spuneați privind situația elevilor, vă reamintesc, în paralel, Guvernul României a avut un dialog continuu și susținut, de la cel mai înalt nivel până la nivel tehnic, cu reprezentanții sindicatelor din educație pentru a evita blocajul în care, din păcate, am ajuns acum, sau cel puțin de a surmonta, dar în paralel, am avut întâlniri cu reprezentanții asociațiilor de părinți, cu reprezentanții elevilor. Au venit în fața dvs. încă de marți și am prezentat extrem de transparent preocuparea noastră comună de a aduce cât mai repede copiii și tinerii noștri în clase, împreună cu profesorii lor, cu educatorii lor, cu învățătorii lor.

Ceea ce vreau să vă spun este că problema cu care ne confruntăm acum și care este extrem de reală, are această nevoie de soluționare, are nevoie de deblocare și suntem conștienți că principalul beneficiar al sistemului de educație, care este elevul, care este copilul din România, copiii noștri, Ei sunt cei care suferă în această perioadă. Am spus și voi repeta acest lucru în mod special, copiii care astăzi ar trebui să se pregătească pentru examenele din clasa a 8-a pentru a intra la liceu sau pentru bacalaureat și intrarea în facultate. Astăzi nu pot. Mulți dintre ei, mult prea mulți dintre ei nu pot să-și continue pregătirea, nu pot intra la ore, nici profesorii lor nu îi pot întâlni.

După o perioadă de 2 ani de zile în care pandemia oricum afectat substanțial și nu doar în România, peste tot, acolo unde, din rațiuni de sănătate publică, procesul educațional a fost mutat online s-a oprit, s-au suspendat. Toate aceste perioade au generat o serie întreagă de probleme pe care fiecare zi în plus petrecută în afara clasei, cu siguranță le vom vedea crescând și suntem conștienți de acest lucru. De aceea ne vedem zilnic, de câte ori se poate, de câte ori este nevoie, cu liderii sindicatelor din sistemul educațional, care cunosc cel puțin la fel de bine ca și noi situația generată de greva pe care au inițiat-o, conștienți fiind că doar prin dialog, doar prin negociere putem să găsim o soluție și nu prin blocarea procesului educațional, cum, din păcate, iată, se întâmplă de 4 zile în România.

Articol în curs de actualizare

Citește pe același subiect și:
Sindicatele din Educație, după o nouă rundă de negocieri: Greva continuă. Am cerut creșterea cu 25% a salariilor până în decembrie, iar din ianuarie să se aplice grilele cu 60%. Miniștrii au timp să calculeze până mâine
Nu va fi înghețat anul școlar, în cel mai rău caz se vor amâna examenele cu 1-2 săptămâni. Este un risc mic comparativ cu riscul mare de colaps al sistemului de educație – spune Ariana Dudună, președinta Asociației Elevilor din Constanța
Președintele Iohannis dojenește sindicatele că “cer întotdeauna foarte mulți bani” și “n-au constatat că s-au adoptat legile Educației” / Copii aduși din Brașov i-au cântat “O lume minunată”, în ziua când la București 15.000 de oameni au participat la protestul profesorilor
Ciucă le transmite profesorilor că România e fruntașă la creșterea economică, dar nu poate să le dea mai mulți bani
Iohannis anunță amânarea rotativei guvernamentale: Nu se va face în timpul grevei din educație
VIDEO FOTO „Voi sunteți de vină, Școala e-o ruină!” – Peste 15.000 de profesori au protestat astăzi în București, iar sute de elevi li s-au alăturat în marșul de la Piața Victoriei și până la Parlament. Marți, un nou protest
VIDEO FOTO Protest al profesorilor în Deva. Peste 500 de profesori au lăsat pixuri în faţa Prefecturii: Pixul, stiloul sunt simbolurile muncii noastre. Le depunem ca semnal de neputinţă / Oferta Guvernului poate fi considerată ca un ajutor social. Nu vrem să fim asistaţi social
Prima companie care cere salarii mai mari pentru profesori. Mihai Boldijar, directorul Grupului Bosch în România: Trebuie încurajați angajații din Învățământ cu venituri lunare mai atrăgătoare
BREAKING Guvernul a invitat din nou sindicatele la negocieri, joi, la ora 16. Șeful negociatorilor e tot secretarul general Marian Neacșu, nu premierul Ciucă
BREAKING Sindicatele din educație anunță pentru marți un nou marș, de la Guvern spre Palatul Cotroceni, de la ora 11:00. Până atunci, greva profesorilor continuă – spune FSLI
Președintele Klaus Iohannis către un grup de elevi de la liceul Brukental, după ce a făcut o poză cu ei: “Vedeți, până și greva are ceva avantaje”
Mesaj dur al sindicatelor din educație, pentru miniștrii Guvernului Ciucă: Nu ai soluții, scrie-ți demisia! Toți colegii mei vor depune astăzi, în Piață, un pix pentru fiecare membru al cabinetului
Mesaj pentru președintele Iohannis, la protestul profesorilor: “Scham! (Rușine!)” / Atitudine “rușinoasă și lipsită de demnitate și respect” față de profesori și față de viitorul copiilor
Profesoara Carmen Iohannis, care nu face grevă, cataloghează protestul colegilor săi drept „eveniment politic”. Soția lui Iohannis a ieșit cu elevii în fața Colegiului Brukenthal pentru a face o poză cu președinții Germaniei și României: „Nu am venit aici să discutăm evenimente politice”
Mai mulți profesori din Buzău au boicotat discursul lui Marcel Ciolacu ținut de Ziua Eroilor / „Vrem demnitate” – solicitarea cadrelor didactice
FOTO VIDEO Elevi și copii au venit la protest pentru a-și susține profesorii, iar mai mulți copii au ieșit din parcuri, pe Calea Victoriei, să îi salute pe profesorii plecați în marș: Elevii sunt cu voi!” / „Vrem majorări!” / „Luptăm pentru dreptate”
“No brain, no future”. Mesajul unei profesoare participante la protest, pentru elevii ei: Sper că ai noștri copii vor realiza că trebuie să lupte pentru drepturile lor, eu lupt în primul rând pentru ei
VIDEO La protestul profesorilor au venit și elevi / Se strigă ”Elevii sunt cu voi!” în Piața Victoriei
Câțiva profesori protestează în Sibiu, în timp ce familia Iohannis se pregătește să viziteze Colegiul Brukenthal / Pe tricoul unui protestatar scrie ”Nu vă vedem din Sibiu”, cu aluzie la absența protestatarilor de altădată
Mărturiile profesorilor de la protestul din fața Guvernului: „Situația învățământului a degenerat, nu este doar despre bani” / „Sunt aici pentru a-mi putea privi elevii în ochi și atunci când le vorbesc despre 1 decembrie, despre eroi naționali, când le predau orele de istorie, să simtă pasiunea și că eu nu aduc doar vorbe goale”
BREAKING Sindicatele din Educație refuză oferta Guvernului: Acțiunea de protest va continua, anunță liderul sindical Marius Nistor / Hăncescu: Guvernul trebuie să răspundă în fața elevilor și părinților pentru ceea ce urmează
Președinții Iohannis și Steinmeier vizitează Colegiul Național Brukenthal din Sibiu, unde Iohannis are blocat un post de profesor din anul 2000 / În plină grevă a profesorilor, copiii au fost aduși de acasă special pentru eveniment
ULTIMA ORĂ Calendarul pentru admiterea la liceu 2023 a fost modificat. Termenul contestațiilor la probele de aptitudini și de limbă străină a fost decalat. Recomandările pentru elevii romi și pentru cei cu cerințe educaționale speciale se depun la școală până pe 15 iunie
Gest sfidător al Guvernului Ciucă. Dan Cărbunaru a prezentat astăzi aceeași ofertă de aseară, în timp ce mii de profesori protestau în stradă, respingând-o: Salariile profesorilor vor crește doar când este definitivată legea salarizării
Vasile Dâncu, PSD: Cu siguranță se vor găsi bani pentru profesori. De data aceasta eu cred că sindicatele nu vor mai ceda și va trebui ca Guvernul să reprioritizeze / Nu se poate ca salariul unui procuror să fie de 4 ori mai mare decât al unui profesor
Document al Comisiei Europene: Munca de profesor în România se confruntă cu provocări semnificative, iar salariile scăzute au redus atractivitatea profesiei / Creșterea calității învățământului presupune să se lucreze în primul rând cu cadrele didactice existente
Document al Comisiei Europene: Munca de profesor în România se confruntă cu provocări semnificative, iar salariile scăzute au redus atractivitatea profesiei / Creșterea calității învățământului presupune să se lucreze în primul rând cu cadrele didactice existente
Vasile Dâncu: Îmi pare rău că Ligia Deca a acceptat cel mai mic buget din istoria României post-revoluționară
Ligia Deca, fără nicio reacție când lângă ea secretarul Guvernului a invocat în mod mincinos PNRR-ul că ar bloca creșterile de salarii în Educație / Deca, în urmă cu 2 săptămâni: Voi lupta pentru ca profesia de dascăl să fie respectată, inclusiv din punct de vedere al salarizării
“Oferta finală” completă a Guvernului “în numele actualului și viitorului prim-ministru”, în a treia zi de grevă generală în învățământ – document
Președinta Consiliului Național al Elevilor, Miruna Croitoru, îi acuză de analfabetism funcțional pe „cei care acuză reprezentanții elevilor și părinților că recită argumentația Guvernului în delicata problemă a grevei profesorilor“ / Doi foști președinți ai CNE și mai multe asociații de elevi au criticat apariția sa la Guvern
Cum a mințit secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, că PNRR nu ar permite creșteri de salarii sau sporuri pentru profesori, aflați în grevă generală: Guvernul și Parlamentul au mărit constant în 2023 veniturile diferitelor categorii de bugetari
BREAKING Greva generală în școli și grădinițe continuă și joi, până acum mesajele care vin sunt de respingere a ofertei Guvernului care nu prevede nicio majorare salarială, anunță liderii sindicali din educație / Nistor: La ora 12 vom da un răspuns clar

45 comments
  1. da ce credeau ca profesorii toti sunt niste genii care traiesc cu aer, in frig si fara rechizite, carti, atat se da, atat vor invata pe copii, de aceea este de ani de zile analfabetismul si agresivitatea in scoli.
    Ia sa mai coboare din birouri si sa intre la scolile de cartier, unde in fiecare clasa sunt vreo 3, 4 elevi care refuza reguli si civilizatie, domnii din guvern, sa vina ei sa predea la catedra lectii invatate bine pe de rost, nu sa citeasca guvernatii la ora din carte, ca rad elevii de ei , sa vada daca sunt capabili in fiecare zi sa predea pe dinafara si in asa fel incat sa nu ii plictiseasca pe elevi, ca pe la scolile din cartier, elevii se plictisesc repede, astea sunt mai mult de marea majoritate a scolilor. Ca sa pregatesti o schema de lectie atractiva mai muncesti inca vreo 6 ore si acasa, plus toate documentele o multime pe care ti le cere la scoala si tot acasa trebuie facute, de ii apuca noaptea pe profesori.
    Ia sa vina domnii guvernanti sa vorbeasca liber lectiile din manuale, sa vada cum nu stiu ce sa le predea, atat asteapta elevii , imediat incep sa comentezesi sa rada, sa se bata intre ei , sa se jigneasca etc
    Deci analfabetismul functional va continua, pana vor fi platiti cum trebuie
    Avand in vedere uzura psihica si stresul, trebuie scosi la pensie tot la 45 de ani, ca nu este usor sa stai cu elevi agresivi verbal si fizic in fiecare zi, cum exista in 85% din scoli.
    Bullyingul nu va fi rezolvat daca nu sunt platiti profesorii cum trebuie, de ce sa se imbolnaveasca ei de stres pentru 2 lei la salariu, ” vor lasa elevii sa se jigneasca intre ei in continuare, pentru 2 lei la salariu nimeni nu o sa civilizeze nici un elev”.

    in adevar , realitatea este ca daca nu ai cu ce plati apa, o sa te duci nespalat la scoala si vor rade elevii de profesor, daca nu ai cu ce plati lumina, nu o sa poti pregati acele lectii extraordinare pentru elevi, daca nu ai suficienti bani sa platesti internetul , nu o sa ai nici competente digitale, ce laptop, nici nu te apropii de suma respectiva sa il cumperi, daca nu ai bani sa platesti caldura, o sa stai in frig si nu vei mai face dardaind de frig nici o lectie extraordinara, ci doar exact cum se fac acum de apare analfabetismul functional; daca nu iti ajung banii sa cumperi carti si caiete , articole de papetarie pentru tine, nu mai creezi lectia aceea mult eficienta pentru elevi si atractiva, ci o lectie saracuta, ca ti s-a terminat rezerva la stilou sau hartia de xerox si nu ai avut pe ce sa mai scrii schema lectiei etc
    Asta este realitatea.
    De ce nu scoateti profesorii la 45 de ani la pensie, ca alte categorii, in 85% din scoli sunt acte de agresivitate fizica si verbala, de ce nu iau atitudine profesorii? pai la salariul dat ce atitudine sa mai ia, atatia bani primesc, atata se ocupa de elevi, stresul psihic fata de bullying-ul din 85% din scoli , ii termina si pe ei, ajung acasa obositi psihic, in fiecare zi; in fiecare clasa din 85% din scoli exista 2, 3 , 4 elevi care nu respecta regulile de desfasurare a unei ore, pur si simplu refuza, urla, tipa, sunt agresivi verbal, sau isi lovesc colegii in timpul orei, nu-i lasa nici pe ceilalti sa fie atenti la ore , pentru ca ei refuza scoala, este deosebit de stresant in fiecare zi sa ai aceeasi elevi agresivi; proveniti din diverse familii, de tot felul.
    Cum se investeste in educatia elevilor?- mai putini in clasa -15 elevi, sa poata fi supravegheati toti , iar cei care vin cu comportament agresiv din familie si care refuza constant regulile civilizatiei sa poata fi mai bine monitorizati-acestia exista in fiecare clasa si nu sunt numai 1 sau 2 , de regula ajung sa fie 3 sau 4 elevi; profesori platiti bine altfel cat ii platesti atat lucreaza, stiind ca nu le ajung banii sa isi plateasca lumina, caldura, apa rece, internetul, nu mai reusesc sa creeze acele lectii minunate si uite asa o sa tot fie analfabetismul functional si uite asa raman elevii viitori adulti, agresivi , nepregatiti, superficiali, etc
    Ei daca nu poate sa le dea bani, nici profesorii nu pot sa-i educe si sa ii invete pe copii mai mult de cat sunt platiti, adica , toate lectiile se vor inadra in 2500 lei, atat, restul pot elevii sa fie agresivi si necivilizati, atat sunt platiti atat fac, va fi in continuare bullying si analfabetism , agresivitate, in marea majoritate din scoli, asta e

    1. Buna ziua! Vorbiți de copii agresivi, cu probleme, lipsiți de respect. Ceilalți copii însă ce vina au pentru ca nu va dați interesul? Dacă vor fi mărite salariile, sunteți sigura ca veți acorda mai multă atenție profesiei? Nu va gândiți ca acești copii de acum ar trebui sa va plătească pensiile? Cum sa nu fie nevoie de meditații cand profesorii lipsesc de la ore, cand predau in sila la clasa? Fac referire la copii respectuoși, care au cei 7 ani de acasă. Dar va spun ca si acestora începe sa le scadă interesul pentru școala pentru ca acolo se plictisesc, nivelul claselor scade de la an la an, nici nu veți avea cu cine sa lucrați dacă nu se iau măsuri rapid. Din punctul meu de vedere, sa va fie rusine ca mai si recunoașteți ca va desfășurați orele după câți bani primiți. Prea putine cadre didactice isi fac meseria cu drag, ii ajuta pe copiii buni sa meargă la concursuri, olimpiade. Am văzut si eu ceva grile de salarizare de la mai multe scoli: 11000, 12000, 13000 brut chiar nu mi se par mici raportate la numărul de ore lucrate efectiv, fara a mai lua in discuție vacantele plătite.

      1. acolo se plictisesc

        În clase supraaglomerate, complet eterogene, unde ai câte unul care nu-și poate lega nici șiretul singur, iar alții care-s capabili să rezolve ecuații, dar tu trebuie să găsești o cale de mijloc ca să ajungi la fiecare. La toți 35 în același timp. Inclusiv la cei cu CES, care au nevoie de profesor de sprijin și NU îl au pentru că școala nu-l poate angaja din lipsă de buget. Te cred că se plictisesc, când trebuie să te întorci de 5 ori la aceleași lucruri pe care elevii buni le-au prins din prima, dar nu poți să parcurgi materia în ritmuri diferite cu ei, doar să le dai în plus de lucru fără a avea suficient timp iar ei ajung să se simtă neglijați (pe bună dreptate).

        nivelul claselor scade de la an la an
        nici nu veți avea cu cine sa lucrați dacă nu se iau măsuri rapid

        Perfect de acord. Vin gata pregătiți de eșec. Sunt lăsați de mici cu telefonul în brațe, li se permite să intre pe toate site-urile de social media unde absorb cu nesaț toate tâmpeniile (toate provocările de pe TikTok cine credeți că le face?) Nu li se impune nicio ordine, nicio disciplină, nimeni nu le citește acasă pentru a ajuta dezvoltarea abilităților de literație, nu există cărți în casă dincolo de manualele aduse de la școală! Dar noi trebuie să le formăm un vocabular folosind 300 de cuvinte fix, că mai multe nu știu, să coborâm până la cel mai mic numitor comun în detrimentul copiilor de care părinții chiar se ocupă, și să-i aducem în măsura posibilului la un nivel de plutire. Performanța deja e idealul (și uneori se reduce la a-l face pe copil să citească fluent sau să rezolve calcule simple. Ecuațiile și noțiunile abstracte sunt dincolo de orizontul lui de dezvoltare).

        isi fac meseria cu drag, ii ajuta pe copiii buni sa meargă la concursuri, olimpiade.

        Concursurile și olimpiadele sunt ZERO. Copiilor le plac competițiile, dar în niciun caz nu trebuie învățați că sunt buni elevi doar dacă merg la olimpiadă/concurs! Dacă sunt capabili, DORNICI să participe, și se oferă EI (nu părinții), să participe, extraordinar! Se fac ore de pregătire specială, se depun eforturi pentru a-i sprijini. A echivala participarea la concursuri cu performanța școlară e o mare greșeală. Lăudați-l și când ia o notă bună la un test oarecare, nu doar când e primul la toate! Noi o facem.

        Grile de salarizare de 13 mii de lei brut?!! Unde ați văzut d-nă așa ceva, la minister?!!

        1. De ce la scoli private li se pot lua telefoanele la începerea orelor si sa li se dea la sfârșitul programului si in alte scoli, nu? De ce se aranjează intrarea la colegii in clasa a V-a? De aia ajung sa fie atâția copii slab pregătiți in clasa. De acord ca a crescut numarul copiilor cu probleme la școala si înțeleg ca este foarte greu de lucrat cu ei sau cu cei cărora le lipsește orice urma de respect etc. Dar nu suntem vinovați noi, părinții acelor copii care încă nu se dau bătuți. Nu este un criteriu rezultatul de la olimpiada însă, cand tu ca profesor de engleză care nu vii cu săptămânile la școala si la ora verifici tema mai mult de jumătate din ora, dar ai pretenția sa fie trecut numele tău la participarea la diverse concursuri, mi se pare deplasat. Eu as trece numele
          Profesorului cu care este nevoit sa faca pregătire, pentru ca de acolo știe engleză. De asemenea, consider ca profesorii care oferă meditații, in special matem, romană, limbi străine nu prea au de ce sa fie nemulțumiți. Eu, după 20 ani de munca, cu facultate, masterat, nu am 4000 lei in mana lunar, nu am nici vouchere de vacanța sau alte sporuri pentru ca lucrez la patron si astea sunt condițiile acum. Pentru toata lumea s-au majorat prețurile si noi avem de plătit facturi, in plus trebuie sa avem bani si de meditații pentru ca scoala nu mai este si nici nu cred ca va mai fi vreodată ce a fost. Vi se pare corect ca un profesor de muzica sa aibă același salariu ca un profesor de matematica? Eu cunosc invatatoare care, cu 3 ani vechime, ia 6000 lei si e bucuroasa ca la 12 e acasă. Nu știu cum sa atașez grila de salarizare, la scoala unde m-am uitat este pe Martie 2023, normal toate școlile ar trebui sa aibă afișate aceste informații.

          1. La școlile private părintele semnează un contract și ambele părți îl respectă. Dacă părintele plătește acele taxe, se asigură că elevul respectă regulile, la rândul lui. Și la școala de stat e interzisă folosirea telefonului în timpul orelor, cu excepția cazurilor în care sunt necesare în procesul de învățământ, DAR nimeni nu poate impune elevului să îl pună de o parte. Strigă din gură de șarpe asociațiile de părinți și de elevi și toată lumea că le încălcăm drepturile dacă nu-i lăsăm cu telefonul deschis la oră!!

            Au încercat să modifice regulamentul de ordine interioară în sensul în care să interzică telefoanele la gimnaziu/liceu, acum, înainte de adoptarea noilor legi – a fost SCANDAL. Nu sunteți la curent? Nu mă miră. Unii părinți devin interesați fix doar când sunt afectați personal, iar în restul timpului ce se întâmplă în școală e la rubrica ”și altele”, neinteresant. Au fost articole despre discuțiile respective și aici, pe Edupedu, și în alte forumuri dedicate învățământului, surse de informație erau.

            Părinții elevilor care sunt încă interesați de progresul elevilor, cei care mențin activă colaborarea cu școala SUNT DE LĂUDAT. Pe aceștia ne bazăm când încercăm din răsputeri să păstrăm angajarea și participarea elevilor la ore. Motivația elevilor nu vine întotdeauna din interior, nu toți sunt dotați academic, dar CURIOZITATEA poate fi ajutată enorm dacă părinții sunt implicați, îi sprijină, îi ajută să rămână conectați – iar asta produce rezultate. Motivația interioară a elevilor se poate rezuma uneori doar la ”că mă roagă mami să învăț”, până când apar alte motive, în timp ce se maturizează. E ATÂT de simplu uneori – doar să le citiți când sunt mici, cumpărați-le o carte din când în când, duceți-i în parc la joacă din când în când, aplicați controlul parental pe telefoane și alte dispozitive, impuneți-le o disciplină mai strictă, controlați (cel puțin când sunt mici) programul de odihnă, fiți vigilenți care li-s prietenii, cunoașteți-le hobby-urile, fiți atenți la schimbările de personalitate ce-ar putea semnala probleme, etc – toate sunt chestiuni absolut minimale pe care le face un părinte implicat și interesat de propriul copil.

            Mulți, prea mulți părinți nu fac aproape nimic din toate astea. Uneori e din cauza sărăciei (efectiv sărăcie lucie, abjectă), alteori se adaugă probleme proprii ale acestora – dar elevii suferă. Iar școala nu-i poate crește singură, nu sunt copiii noștri, nu le putem înlocui familiile. Iar apoi, educația suferă și ea. Dar clasele sunt eterogene, poți avea trei copii ”buni”, interesați, activi, 20 de copii dezinteresați, care se gândesc la multe altele (cum ar fi TIkTok), și vreo 5-6 cu probleme majore (diferite sindromuri, ADHD, AHD, autism, etc) din cauza cărora în loc să faci predare, faci poliție până (și dacă) se liniștesc. Unii nediagnosticați, căci unii părinți nu vor să aibă ”stigma” unui astfel de diagnostic.

            De asta ”școala nu mai este ce-a fost”. Dacă finanțarea școlii continuă să rămână derizorie – de la salarii până la dotări – așteptați-vă la o degradare continuă. Pe măsură ce generațiile de profesori cu formare strictă vor ieși la pensie (cei care apucă), vom fi înlocuiți de cei care au făcut o facultate pe sponci (gen Spiru Haret) sau de necalificați, care vin în învățământ pentru că nici la Lidl nu se pot angaja. Să vedeți atunci calitate extremă. Acum e cam ultimul moment posibil pentru a face sistemul mai atractiv pentru absolvenții BUNI, care să dea un nou impuls învățământului… Pentru 2400 de lei (timp de aproximativ 6 ani, până după ce iau și gradul II, cam atât rămâne, cu mici fluctuații), aceștia NU vor intra în sistem iar situația va fi din ce în ce mai precară.

            Nu știu pe cine cunoașteți dvs care să ia 6000 de lei ca învățătoare cu 3 ani vechime (la acest nivel poate avea cel mult definitivatul), dar cred că vă înșelați. Nu se ia acest salariu nici la cea mai mare vechime, toate gradele, toate sporurile (inclusiv gradație de merit, care este extrem de rară), nici pentru profesori, necum învățători. Poate e o școală particulară, unde pot fi oferite orice salarii doresc dânșii să ofere. În sistemul de stat nu există așa ceva. Nici măcar asistenții universitari nu visează să se apropie de salarii de 6000 de lei, iar în universitar e nevoie să ai și doctorat ca să intri.

          2. Doamna, esti tampita? Eu am 15-20 ani vechime si am salariul in mana 2680 lei. Ce invatatoare ai tu cu 6000 lei net? Iti spune toata lumea pe aici ca a ajuns la 40 de ani vechime si gradul I cu 3900 lei in mana si tu ii tragi cu baliverne.

        2. Depre ce ritm de predare vorbiti, doamna? Promovati jmecheria si ierarhizarea asta bolnava a societatii! Va spun clar: fata de orice copil din sistemul occidental, un absolvent roman de nivel mediu nu are nicio sansa! Ati auzit vreodata cum vorbeste limba engleza un norvegian, olandez sau danez? Ati verificat cum se face selectia in sistemul de educatie englez sau olandez? Peste tot in lume valorile sunt apreciate, insa pana la acel punct trebuie sa fie descoperite si motivate!
          Dumneavoastra numiti scoala, acest an scolar, plin de vacante? Cand ati fost platiti, ca sa pastram cursul faptelor! Dar de un an si jumate de scoala online, ce mai spuneti? Ati stat acasa cu calculatorul in fata, cu spor la salariu! Circul ala, numiti dumneavoastra scoala? Personal cred ca nu mai aveti idee ce inseamna procesul educational!Uitati-va putin in jur si puneti-va niste semne de intrebare! Incotro ne indreptam? Considerati ca abordarea asta, de a pune pumnul in gura autoritatilor, este corecta? Va uitati numai in partea dumneavostra, dar mai verificati si cine sunt cei ce pierd cu adevarat!

          1. ”C”… Te auzi vorbind / citești ce ai scris? Tu crezi că NOI facem structura anului școlar?! Ne-ai auzit cerând ministrului să NU mai facă aceeași prostie anul viitor iar pe dânsa spunând că nu se poate cuantifica după doar un an cât de bun e sistemul modular, să mai vedem și anul viitor?!

            NICIUNUI profesor nu îi convine sistemul modular, noi știm că elevii nu se concentrează (cei care pot să se concentreze) nici la începutul nici la sfârșitul perioadei între vacanțe, pentru ei a fost un chin și pentru noi a fost aproape imposibil să-i menținem activi și participanți la procesul de învățare!! De dragul HORECA au fost introduse o sumă de vacanțe, punți, zile libere, pe care NIMENI din sistem nu le-a cerut. NOUĂ vă plângeți?! Legislația nu noi o stabilim și nu ni se dă atenție pentru că ministerul, ONG-urile, HORECA au la îndemână toată mass-media și asociațiile de părinți manipulate să ne considere dușmani, nu parteneri!

            Dacă un profesor vine în fața dvs și vă spune că nu este optim pentru procesul educațional ca elevul să aibă atâtea vacanțe, primii care strigă că suntem niște incapabili sunt părinții, convinși că elevii au nevoie de odihnă! Nimeni nu ascultă explicațiile noastre, mass-media v-au dat deja răspunsurile și lozincile ca să ni le aruncați în față! Iar de vină pentru rezultatele acestui șvaițer an școlar suntem ”noi”, evident, care nu putem face minuni legați efectiv de mâini și de picioare, pentru că, vorba-vine, nu ne-am ”adaptat” la noul ritm. NOI ne putem adapta, suntem adulți… copiilor le este imposibil să mențină un ritm normal de pregătire!!

            Dar, repet, îi credeți pe cei din media și vă luptați cu noi. Cam asta rezumă tot ce era de spus.

        1. Asta vi se pare atitudine de cadru didactic, cu acest limbaj? Ar trebui sa știți mai bine ca mine unde sa va uitați ca sa vedeți grile de salarizare. Nu pot atașa ca sa va demonstrez. Apropo, eu nu fumez nimic, dar am îndoieli in privința Dvs. Păstrați un limbaj adecvat!

  2. Tocmai ,nu suntem la piata. Dați bani la prețul cerut de vânzător, adică cadre didactice. Să lase amenințările deoparte că nu sperie pe nimeni cu asta. Înghețăm anul școlar și gata. Nu luam bani o lună și gata. să vedem ce faceți cu mediile și cu anul școlar.
    Ne luați drept prosti, asistați sociali, oameni fără gândire? Rușine să vă fie. Câți din aparatul guvernamental și din parlament au studii superioare făcute că la carte ,înainte de 2000 când se făcea carte la facultăți. Toți au facultăți, daca le au , făcute la dublu click ,aducă pe bani fara să știe ce examene au dat.

  3. Nu suntem la piata, dar faptul ca va pi***i de 20 de ani pe invatamant cum se numeste?
    Ca privat sustin si daca am timp voi iesi la protest

  4. Așa arată o coaliție formată din hoți ,plagiatori si oameni cu diplome si scoli cumparate. CV – utile lor sunt pline de minciuni. Profesorii trebuie sa fie ținuți la respect ,in genunchi și umiliți . Au mărit artificial prețurile la gaze și electricitate și implicit la restul bunurilor și serviciilor ,astfel încât sa poată finanța pensii speciale și alte furturi și nu vor ceda ,așa ca vor pleca…

  5. Boss, ca asa imi zic mie elevii, ai idee cati copii de 14,15,16,17 ani nu mai vin la scoala din mai? Ca pleaca in Danemarca, la munca?
    Bos, ai idee ca intr-o clasa de 24 de copii, nu am vazut niciunul anul asta? Si totusi trebuie sa le inchei medii? Bos, daca tot duduie economia, ca in vremea lu Tariceanu, era sa scriu Razgandeanu, eu de ce sunt mai sarac?
    Si bos, daca e sa fim Prin noi insine , de ce nu respectati meritul?
    Intreb si eu, asa, ca prostul!
    si Bos, nu la profesori e problema, suntem doar putin peste 200000 . cu familii undeva la juma/trei sferturi de milion.
    bos, daca merge si comunicarea inversa, vorbeste cu sefii tai sa faca salariul minim la 1500 de euro, sa forteze bancile sa lase creditul ca n franta, sa lase economia sa fie in piata, nu in monopol, sa preia energia si sa se gandeasca la ROMANI, nu la piete externe,
    … si Bos, incearca sa le spui sefilor tai ca ROMANII II PLATESC! si ca ei trebuie sa tina cont de ROMANI, nu de pnrr/ue/bm. noi ii votam sa gaseasca solutii pentru NOI!
    cu respect/ul cuvenit!

    1. Faza cu salariul minim majorat e o prostie comunistă, în condițiile fiscale din Românistan, încearcă SCUTIREA DE TAXE pe salariul minim (adică ce strigă USR de 2 ani încoace) și ai să te apropii de funcționarea reală a economiei… în rest perfect de acord cu tot ce ai scris, boss!

  6. Banii pentru credite profesionale trebuie dati lui Ciuca pentru a invata sa vorbească, să țină un discurs, să urmeze cursuri de oratorie pentru ca in cei 56 de ani de viață nu a fost in stare sa vorbeasca in public. Acest oltenas șmecher primeste cei 2500 de lei din partea mea si sper ca in viitor nu o să se screme cand scoate pe guriță cateva cuvinte. Am avut elevi care au ajuns sefi de promoții la Liceul militar și nu aveau probleme cu limba română. De altfel, nu mă mira ca suntem conduși de impostori, de incompetenți care fug atunci cand trebuie să ia o decizie. Greva trebuie să continue pentru ca nu vreau pomana din partea acestor indivizi care cred ca bugetul tarii este bugetul lor si pot sa umileasca învățământul cu 2, 1 %.

  7. Sunt asistent medical susțin profesorii în grevă sper că cei din sănătate,, SANITAS,, sa se unească la proteste cu voi .Nu mai suportam acești hoți jos cu ei.Avem salarii de necalificați rușine .

  8. Sa se deconteze naveta și personalului nedidactic,sunt persoane care fac naveta de la 20-30 km distanta și credeti-ma, costa câteva sute de lei.

  9. Nu mai negociem nimic….ca nu avem cu cine Ne ati incalcat in picioare demnitatea .Vom avea decât o singura cerinta de maine::DEMISIA GUVERNULUI!!

    1. Ma scuzati…dar la cum va exprimati in limba romana ca si cadru didactic,NU MERITATI SA VA BAGE CINEVA IN SEAMA! Visati cai verzi pe pereti! Stiti cat se munceste in sanatate? Stiti ce inseamna sa raspunzi de viata oamenilor? Cum era sa lasam pacientii in spitale,sa nu ne intereseze si sa iesim si noi in strada?cum era daca pe acel pat de spital era cineva din familia voastra?Ati ales sa lasati copiii de izbeliste…Ati ales singuri meseria,stiati la ce va inhamati si acum doriti un salariu de 4000 pentru debutanti?Cate dintre cadre sunt devotate,vocationale,isi dau interesul?CATE?Acele cadre care zilele acestea au mers la scoala/gradinita si nu au facut greva,ATAT!ASA CA NU MERITATI NIMIC!MERGETI LA SERVICIU CA NOI TOTI!

      1. Doamnă/domnișoară ești limitată grav și compari mere cu pere. Nu mă interesează ce faci tu , oricum nu îți faci treaba fără ” o mică atenție” și sunteți mereu acre, arogante și plictisite. Eu nu mi-am ales profesia ( e profesie , nu ” meserie”) că să fiu , a priori, muritoare de foame. Nu vrem decât respectul meritat și aplicarea unei legi votate în 2017, lege asumată de toate guvernele care s-au perindat de atunci. Ai înțeles? Vrei și un desen?

        1. Vrem doar aplicarea legii. Daca acceptam orice alt ciuruc decat in revendicari, atunci, tot efortul nostru cumulat va fi fost in zadar. Nu vrem vouchere de carti, nu vrem 25 la suta, nu vrem promisiuni desarte. Vrem ce am cerut acolo. Fiti verticali, nu va vindeti pe 2 lei, ca nu se stie cati zeci de ani mai sunt pana la alta greva si veti mai si fi tratati ca boschetarii..Si daca cedati acum, meritati. La ce ati mai semnat de greva daca cedati la toate ciurucurile? Va era a nu face orele? Sau din solidaritate? Inainte cu greva! Pana la rezolvarea revendicarilor. Odata ce sunt bani pentru noi angajari si mariri cu 50 procente pt.altii si o multime de pensii mari necontributive, este clar ca sunt si pt.noi dar nu vor.

      2. Eu vreau ca cei din sănătate să își treacă șpaga pe „fluturașul” de salarii. Toate absolventele de postliceal se cred mari asistente și te mai miri ce. Nu uitați că noi v-am învățat și știm cât vă duce capul. Tu, Andreea, pari o proastă. Nu pari

  10. Problemele învățământului sunt foarte greu înțelese. Politiceni mediocrii vor face tot ce pot. Astfel învățământul va ajunge la un nivel la fel de mediocru. Nu de alta, doar pentru ca sa poate fi înțeles și de către ai noștii politicieni.

  11. Adica “Ne doare in cot de ce revendicati voi, noi va dam niste resturi. Si daca nu le vreti pe astea, oricum altceva nu avem. Si gata. Maine inchidem taraba”.

    Si va asteptati sa acceptam?

  12. Ia sa vezi tu mai cărbune când bac ul nu se va mai da, evaluările nu se vor mai da, anul școlar o sa fie înghețat, ce crezi ca se întâmplă?
    Oamenilor deja li s-a cam luat deja sa își țină copiii acasă , cred ca se vor adauga si ei la proteste ușor ușor.
    Doar uniți suntem puternici. Întreaga societate trebuie sa realizeze ce gasca de pungași avem in conducere.
    Poate asta e scânteia care reaprinde societatea asta si își da seama ca nu se mai poate așa, nu doar pt profesori sau alte categorii bugetare, ci pentru nimeni, stat sau privat, gata cu hoția asta.

  13. Nici la școală nu ești la piață sau la Mall. Înghețarea anului. Alta varianta nu este. Dacă asa a condus ciuca armata cred ca ne bat și africanii cu betele. Retarzi.

    1. Maine ne baga pe gat negocierea cu 25 la suta ca sa para ca au facut ei ceva extra mega in loc de 2 vouchere. si se asteapta sa acceptam. banii aia la cei 2600 lei ai mei nu-i simt nici pe-o masea. Greva!

  14. Super, asta înseamnă că vom avea în premieră un an școlar ”înghețat”. Prima dată în istoria României. FELICITĂRI.

    Mai mult mă bucur pentru respingerea ”ofertei” la reducere a sindicaliștilor care s-au reprezentat pe sine la discuțiile de azi. NU am cerut 25% și atât, e o listă lungă. NU am cerut să fie coborâte revendicările la un nivel pe care să-l accepte guvernul.

    Cu alte cuvinte, grevă generală. Iar colegilor le transmit să ia legătura cu reprezentanții județeni și să le transmită că NU suntem de acord cu ciuntirea revendicărilor. Dacă se fac concesii, să se facă în schimbul unor câștiguri, nu doar pentru a mai îmblânzi tonul discuției!! Nu pentru asta am votat!

  15. Ce facatura…Exact ca la negocierile de pret la tigani. Au revenit cu voucherele, ca sa para mai buna oferta sindicatelor de azi cu 25 la suta. Prosteala pe fata ca lumea sa renunte doar pt 25 la suta. Maine ies in presa ca prof au refuzat voucherele in schimbul a25 la suta.Se duc la guvern, se fac ca negociaza acei 25 la suta si gata..Deschideti ochii, profesori! Ca sunteti oameni educati, destepti, cu creier!!!! Greva sa continue!!!! Ei au zeci de mii de euro si eu 2500. Inacceptabil.

    1. Banii sunt buni pentru pentru cei care au progenituri la facultate și nu au cu ce să-și tragă cursurile la xerox. Câte cărți mai aveți de cumpărat domnule Cărbunaru că mi se pare că tânjiți după cultură. NOI NU. Dumneata cum ți-ai plătit facultatea? Cu cardul de asistat? Măcăr de ar fi untied cash.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Finanțare de 1,5 milioane de euro pentru cercetarea avatarurilor pe bază de inteligență artificială, câștigată de un proiect al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată al Universității din București

Universitatea din București anunță că a obținut o finanțare de 1,5 milioane de euro de la European Research Council / ERC HORIZON pentru cercetarea avatarurilor pe bază de inteligență artificială.…
Vezi articolul

OFICIAL Inspecțiile pentru Definitivat 2023 se pot susține „până la finalul cursurilor școlare” / Modificări și la inspecțiile pentru grade didactice, în condițiile grevei generale din școli

Inspecțiile pentru Definitivat 2023 se pot susține „până la finalizarea cursurilor școlare, conform structurii anului școlar”, potrivit unui ordin de ministru al Educației, publicat în Monitorul Oficial miercuri, 31 mai.…
Vezi articolul