PNL Iași și primarul Chirica refuză să aplice legea și să-l schimbe din Consiliul de Administrație al școlii pe profesorul care a abuzat copii – 7iași.ro. Directorul: Am făcut două adrese, niciun răspuns. USR-PLUS: Primarul refuză să introducă pe ordinea de zi un proiect de schimbare a lui Șerban din CA-ul școlii

893 de vizualizări
Constantin Șerban / Foto: reporteris.ro
Deși legea le interzice profesorilor care au fost sancționați disciplinar să facă parte din structurile de conducere ale școlilor, Constantin Șerban, învățătorul PNL-ist care a fost înregistrat abuzând elevii, este încă membru în Consiliul de Administrație al unității de învățământ, scrie publicația 7iași.ro. Șerban a fost desemnat de PNL să reprezinte Consiliul local în Consiliul de Administrație al școlii și este în continuare în această funcție, potrivit presei locale.

Noul director al Școlii Gimnaziale „Mihai Codreanu” din Iași, Aurelian Prisăcariu, a declarat pentru 7iași.ro că a sesizat Consiliul Local al primăriei Iași, condusă de colegul de partid al învățătorului, Mihai Chirica, faptul că, odată sancționat disciplinar, Constantin Șerban se află într-o situație de incompatibilitate cu calitatea de membru în Consiliul de Administrație a școlii.

Am informat oficial, în scris, Consiliul Local despre această situație. Am trimis două adrese în martie și în aprilie. Nu mi s-a răspuns la niciuna dintre aceste hârtii. Eu cu domnul Șerban colaborez în condiții civilizate”, a declarat pentru publicația locală Aurelian Prisăcariu, directorul interimar al școlii.

Legislația prevede următoarele: “Calitatea de membru al consiliului de administraţie este incompatibilă cu: primirea unei sancţiuni disciplinare în ultimii 3 ani” (Metodologia-cadru de organizare şi funcţionare a consiliului de administraţie din unităţile de învăţământ preuniversitar, aprobată prin Ordinul nr. 4.619 din 2014).

Și USR/PLUS a reacționat după ce înregistrările cu învățătorul Constantin Șerban au ajuns în spațiul public și a cerut înlăturarea acestuia de la catedră, dar și din Consiliul de Administrație al școlii. Răzvan Timofciuc, consilier local USR/PLUS, susține că „în prima ședință de CL vom solicita, din nou, schimbarea domnului Șerban din CA-ul școlii. Noi, consilierii locali USR-PLUS, am redactat și un proiect de Consiliu Local în acest sens. Primarul Chirica refuză să îl introducă pe ordinea de zi. Acoperă cu un abuz un învățător abuzator. Ne vom adresa ISJ Iași și Ministerului Educației. Agresiunile fizice și verbale sunt încălcări flagrante ale drepturilor omului, incompatibile cu calitatea de consilier județean și de membru în Consiliul de Administrație al oricărei instituții de învățământ!”, relatează publicația 7iași.ro.

Amintim că în momentul în care Constantin Șerban a demisionat din poziția de învățător, și-a înaintat demisia și directoarea de atunci a școlii, Daniela Nechifor, pe care Șerban susținea că o protejează, potrivit unei înregistrări publicate de 7iasi.ro. După demisia directoarei, Inspectoratul Școlar Județean Iași a numit un nou director.

Noul director, Aurelian Prisăcariu, a sesizat faptul că, odată sancționat disciplinar, Constantin Șerban se află într-o situație de incompatibilitate cu calitatea de membru în Consiliul de Administrație a școlii.

Învățătorul Constantin Șerban a fost sancționat în martie 2021 cu scăderea a 15% din salariu, pedeapsă din partea Consiliului de Administrație al școlii „M. Codreanu” din Iași, acuzat că își teroriza clasa după cum se arată în înregistrări publicate de presa locală.

Învățătorul Constantin Șerban din Iași a fost sancționat la finalul anului trecut și pentru că a lovit o elevă de clasa a II-a. Profesor pensionar și angajat în regim de plata cu ora, Constantin Șerban este consilier județean din partea PNL și, deși a demisionat ca învățător, face parte și astăzi din conducerea școlii, fiind desemnat tot de PNL să reprezinte Consiliul local în Consiliul de Administrație al școlii. În 2017, PSD l-ar fi pus pe Șerban director la Școala Gimnazială „Mihai Codreanu” din Iași, scrie reporteris.ro.

De precizat că liberalii l-au menținut pe Șerban, după demisia ca învățător, în toate funcțiile. Membru FSN în ’90, Șerban a ajuns în PD, apoi în PNL, potrivit reporteris.ro. La finalul anului 2009 a fost numit inspector general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași condus de Liliana Romaniuc, funcție pe care a păstrat-o pentru doar 6 luni, după care a fost numit director al Palatului Copiilor Iași în 2011.

Demisia lui Constantin Șerban a venit a doua zi după ce ministrul Educației și-a declarat “ferma convingere că profesorul de învățământ primar din Iași, acuzat de fapte de abuz verbal și emoțional față de elevii de clasa a II-a, își va da demisia”. “Nu tolerez nicio atitudine de abuz fizic sau emoțional din partea niciunui cadru didactic”, a anunțat ministrul Educației. Acesta a precizat că sancțiunea de diminuare cu 15% a salariului primită din partea școlii de învățătorul PNL Constantin Șerban, acuzat de părinți că bate și terorizează elevi, este “inadecvată”.

Tot cu o zi înainte să-și dea demisia, pe 18 martie, înregistrări cu învățătorul care și-ar fi aranjat votul ca să nu fie dat afară din școală au fost publicate de 7iasi.ro, care a relatat că Șerban a scăpat doar cu sancțiune de 15% din salariu, prin decizie a CA al școlii.

Inspectoarea școlară generală de la acea vreme, Genoveva Farcaș, a declarat atunci pentru Edupedu.ro, în legătură cu înregistrările care arătau cum Șerban și-ar fi aranjat votul în CA: „Am rămas foarte surprinsă și dezamăgită de maniera de dialog, de abordările speculative și politicianiste, de încălcările grave ale legislației și deontologiei profesionale. (…) Indiferent cât voi sta în funcția de inspector școlar general, voi aplica legea în spiritul respectului față de elevi și profesori. (…) Refuz să cred că deciziile luate de un Consiliu de Administrație nu au în vedere gravitatea faptelor și recidiva unor comportamente nepedagogice, discriminatorii pentru elevi.”

Amintim că înregistrări în care învățătorul Constantin Șerban din Iași se aude cum țipă la copiii de-a II-a din clasa sa și îi amenință au fost făcute publice de părinții unuia dintre elevi, a scris pe 1 martie 2021 ziarul local 7iasi.ro. În înregistrare se pot auzi zgomote de lovitură, însoțite de amenințări precum: „te ia mama dracului… (…) Băi tu nu auzi, fir-ai al dracului, tu nu auzi! (…) Vin și te iau de niții ăia!! (…) Pe el dacă-l iau de urechi spune acasă că a avut dreptate domnu’…”.

Inspectoarea școlară generală Genoveva Farcaș a declarat pe 1 martie 2021 pentru Edupedu.ro că „vom face în regim de urgență solicitare către unitatea de învățământ pentru încetarea contractului de muncă al profesorului Șerban, pentru ca în cel mai scurt timp acesta să-și înceteze calitatea de cadru didactic la clasa respectivă”.

Potrivit surselor Edupedu.ro, învățătorul Constantin Șerban este un apropiat al șefului PNL Iași, Costel Alexe, inculpat într-un dosar DNA în care procurorii îl acuză că a luat mită 22 de tone de tablă de la combinatul siderurgic din Galați pe când era ministru al Mediului. De altfel, în noiembrie anul trecut învățătorul Constantin Șerban a fost acuzat că a lovit o elevă, dar a fost sancționat cu „observație scrisă”.  

Cine este Constantin Șerban

Constantin Șerban a fost numit la finalul anului 2009 inspector general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași, funcție pe care a păstrat-o pentru doar 6 luni.

Inspector Școlar General atunci era Liliana Romaniuc, care a plecat în 2012 în funcție, iar pe 5 mai 2020, a fost numită consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al viceprim-ministrului Raluca Turcan. Din februarie 2021, Romaniuc este consilier al ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.

În 2009-2010, Constantin Șerban era secretarul general al PD-L Iași, cât și membru al comisiei pentru învățământ din cadrul Consiliului Județean Iași, dar și inspector metodist în cadrul ISJ, potrivit bzi.ro.

El a fost numit director al Palatului Copiilor Iași în 2011. Sindicaliștii din învățământul preuniversitar ieșean, respectiv Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP), s-au declarat uimiți de numirea lui Constantin Șerban la șefia Palatului Copiilor. „Nu avem nimic cu domnul Constantin Șerban, dar nu înțelegem de ce s-a numit la conducerea instituției o persoană din exterior, atât timp cât în rândul actualilor angajați existau persoane competente și calificate pentru a ocupă această funcție. Suntem uimiți și surprinși de această decizie și considerăm că s-au depășit anumite limite”, a declarat atunci Laviniu Lacusta, vicepreședintele USLIP – Iași.

Potrivit reporteris.roȘerban ar fi fost alungat de la Palatul Copiilor după ce mai mulți părinţi au cerut schimbarea lui din funcție, „fiind nemulţumiţi de comportamentul directorului faţă de profesori şi elevi”. Șerban, care era profesor titular de „educație pentru cetățenie democratică“ la Palatul Copiilor, „a fost detașat în interesul învățământului, timp de un an, ca director la „Mihai Codreanu“, scria reporteris.ro în 2017.

Aceeași publicație listează și activitatea politică a învățătorului:

Constantin Șerban este în politică încă din 1990. Acesta a făcut parte din FSN. În momentul scindării partidului, Șerban a mers cu aripa Petre Roman și a ajuns în PD, unde a ajuns vicepreședinte la nivel local. După transformarea partidului în PDL, acesta a deținut mulți ani funcția de secretar general la nivel local. În 2014, în urma fuziunii, Șerban a ajuns în PNL.

Din 2000, Constantin Șerban a deținut mai multe mandate de consilier județean. Mai mult, în 2004, Șerban a fost la un pas să prindă al treilea loc pe lista de senatori ai Alianței DA, însă schimbarea lui Adrian Mogoș din fruntea PD Iași i-a dat planurile peste cap. În 2008, a candidat din partea PDL la Camera Deputaților, însă a pierdut în fața lui Traian Dobre.

În 2009, timp de o lună, acesta a fost vicepreședinte al CJ Iași.”

Citește și:
UPDATE Demisie a directoarei școlii din Iași unde a fost angajat învățătorul liberal acuzat de abuzuri asupra elevilor de clasa a II-a / Învățătorul Constantin Șerban a demisionat vineri dimineață
ULTIMA ORĂ Sorin Cîmpeanu: Am ferma convingere că profesorul din Iași își va da demisia / Este inacceptabil ca un cadru didactic dovedit că a săvârșit fapte de abuz verbal și emoțional față de elevi să continue activitatea
Inspectoarea școlară din Iași, despre înregistrările în care învățătorul Șerban și-ar fi aranjat votul să nu fie dat afară: Încălcări grave ale legislației și abordări politicianiste
Înregistrări cu învățătorul PNL de la Iași, care și-ar fi aranjat votul ca să nu fie dat afară din școală. Consiliul de Administrație a decis sancțiune 15% din salariu pentru Constantin Șerban
Cazul învățătorului de la Iași, care e și consilier județean PNL. Cîmpeanu: Decizia de sancționare va fi luată azi
Ministrul Cîmpeanu, despre învățătorul acuzat că-și terorizează elevii de clasa a II-a, consilier județean PNL: Îmi exprim convingerea că verificările inspectoratului vor fi fără implicarea factorului politic, iar măsurile vor sancționa un comportament nu doar prezumat, ci probat
Cazul învățătorului de la Iași, consilier județean PNL: Inspectoratul Școlar trimite audit managerial la școala unde predă acesta. ISJ acuză școala de „tendința de ignorare a gravității faptelor prezumate”
Inspectoratul Școlar Iași, despre tergiversările în cazul învățătorului acuzat că a bătut o elevă de a II-a și că își terorizează clasa: „La acest moment este în curs de desfășurare cercetarea disciplinară”
Învățătorul înregistrat când își amenință elevii de clasa a II-a, judecat de consiliul din care chiar el face parte ca reprezentant PNL. Înregistrări: „Te ia mama dracului… (…) Băi tu nu auzi, fir-ai al dracului, tu nu auzi! (…) Pe el dacă-l iau de urechi spune acasă că a avut dreptate domnu’…
Învățător înregistrat când țipă și își amenință elevii de clasa a II-a, după ce anul trecut a fost acuzat de lovirea unei eleve. Inspectoratul anunță concedierea profesorului, care este consilier județean PNL Iași și desemnat de liberali în conducerea școlii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Harta școlilor dezavantajate există deja din 2016, susține Asociația Human Catalyst, după ce Ministerul Educației a anunțat că “inițiază demersul de realizare a Hărții școlilor dezavantajate din România”

Harta școlilor dezavantajate este realizată deja de Asociația pentru Educație și Justiție Socială Human Catalyst, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Anunțul vine la o zi după ce Ministerul Educației…
Vezi articolul

Ligia Deca, după vizita de stat în Estonia: Avem provocări similare în ceea ce privește cariera didactică și nevoia de a atrage mai mulți profesioniști în zona științelor sau în ceea ce privește învățarea lecțiilor bune din pandemie privitoare la digitalizare

Avem provocări similare în ceea ce privește cariera didactică și nevoia de a atrage mai mulți profesioniști în zona științelor sau în ceea ce privește învățarea lecțiilor bune din pandemie…
Vezi articolul

Ministrul Sănătății, întrebat despre posibila redeschidere graduală a școlilor: Se analizează permanent / Care e soluția pentru ca elevii să revină la școală? Să scadă numărul de infectări

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus miercuri, întrebat în legătură cu informațiile privind posibila redeschidere graduală a grădinițelor și școlilor, că “se analizează permanent (…) fiecare componentă care ține de…
Vezi articolul