Inspectoarea școlară din Iași, despre înregistrările în care învățătorul Șerban și-ar fi aranjat votul să nu fie dat afară: Încălcări grave ale legislației și abordări politicianiste

13.743 de vizualizări
Genoveva Farcaș / Sursă foto: Facebook.com
Inspectorul Școlar General din Iași, Genoveva Farcaș, a confirmat pentru Edupedu.ro că a primit o notă de informare de la Școala Gimnazială „Mihai Codreanu” în care scrie că învățătorul Constantin Șerban, acuzat de părinți că bate și terorizează elevi, a fost sancționat cu doar 15% din salariu. Farcaș a cerut încă din 1 martie ca acesta să fie demis, decizie pe care o putea lua doar Consiliul de Administrație al școlii din care face parte chiar învățătorul Șerban ca reprezentant PNL din partea Consiliului Local. Farcaș a declarat pentru Edupedu.ro, în legătură cu înregistrările publicate de 7iasi.ro: „Am rămas foarte surprinsă și dezamăgită de maniera de dialog, de abordările speculative și politicianiste, de încălcările grave ale legislației și deontologiei profesionale. (…) Indiferent cât voi sta în funcția de inspector școlar general, voi aplica legea în spiritul respectului față de elevi și profesori. (…) Refuz să cred că deciziile luate de un Consiliu de Administrație nu au în vedere gravitatea faptelor și recidiva unor comportamente nepedagogice, discriminatorii pentru elevi”.
  • Amintim că în înregistrările publicate de jurnaliștii de la 7iasi.ro se aude cum Șerban vorbește despre asigurarea protecției directoarei școlii, Daniela Nechifor, și despre schimbarea șefei ISJ, Genoveva Farcaș, cea care a cerut înlăturarea lui de la catedră: „Ea, mai are trei săptămâni de stat, o lună, Farcaș… Da, așa o să fie pentru că noi o protejăm pe directoare…” „Idioata asta de Farcaș a chemat-o pe directoare acuma să-i spună să direcționeze Consiliul de Administrație…” „Țermure, aia din Primărie, o să se abțină”, a spus Șerban potrivit înregistrării.
  • Învățătorul a vorbit despre un părinte în felul următor, potrivit înregistrării: „O țigancă care făcea ieri scandal. Astăzi nu a venit copilul la școală”. Șerban mai dezvăluie că se bucură de sprijinul celor doi adjuncți ai ISJ: Luciana Antoci și Laurențiu Năvodaru, mai scrie 7iasi.ro. Ascultă înregistrarea audio aici.
Mesajul integral al Genovevei Farcaș:

„Pornind de la premisa că aceste înregistrări sunt autentice, consider că sunt abordări ofensatoare care îmi aduc importante prejudicii profesionale, dar, mai ales, instituționale și, cu siguranță, autorul acestor afirmații va fi obligat să le probeze si sa răspundă pentru acestea.

Am rămas foarte surprinsă și dezamăgită de maniera de dialog, de abordările speculative și politicianiste, de încălcările grave ale legislației și deontologiei profesionale.

Modul în care sunt puse în discuție aspecte educaționale într-o școală dintr-un oraș european precum municipiul Iași este îngrijorător pentru un sistem educațional pe care îl dorim bazat pe principii și valori profesionale.

Indiferent cât voi sta în funcția de inspector școlar general, voi aplica legea în spiritul respectului față de elevi și profesori.

Eu sunt profesor, sunt pedagog și mă interesează, în primul rând, elevii și atmosfera de studiu și comunicare din școlile ieșene.

Refuz să cred că deciziile luate de un Consiliu de Administrație nu au în vedere gravitatea faptelor și recidiva unor comportamente nepedagogice, discriminatorii pentru elevi.

Aceste exprimări de opinie nu sunt însă un impediment în a continua demersurile începute deja de auditare managerială începute, in conformitate cu prevederile legale în vigoare.”

În legătură cu acest caz, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a transmis în data de 16 martie, pe Facebook:

În urma informațiilor cu privire la faptele prezumate de abuz verbal și emoțional față de elevii de clasa a II-a, săvârșite de cadrul didactic pentru învățământ primar de la Iași, precizăm următoarele:

Ministerul Educației nu tolerează nicio atitudine de abuz fizic sau emoțional din partea niciunui cadru didactic și solicită inspectoratului școlar și unității de învățământ luarea măsurilor legale care se impun pentru protejarea interesului superior al elevului.

La acest moment se desfășoară cercetarea disciplinară la nivelul școlii, urmând ca, în cursul zilei de miercuri, 17 martie 2021, Consiliul de Administrație al unității școlare să analizeze raportul acestei comisii și să dispună sancțiunile care se impun, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

De asemenea, a fost declanșată o acțiune de audit managerial la Școala Gimnazială „Mihai Codreanu” – Iași, în cadrul căreia Inspectoratul Școlar Județean Iași verifică, printre altele, modul în care conducerea unității școlare a gestionat sesizările repetate ale unor părinți la adresa cadrului didactic, având în vedere faptul că acesta a fost subiectul unor sesizări repetate.

În cursul zilei de vineri, 19 martie, ISJ Iași va analiza și va dispune măsuri corespunzătoare, raportate la rezultatele acestui audit managerial, în Consiliul de Administrație.

Îmi exprim convingerea că toate aceste verificări vor fi obiective, fără implicarea factorului politic, iar măsurile dispuse vor proteja interesul superior al elevului și vor sancționa un comportament nu doar prezumat, ci probat prin argumente solide, cu o riguroasă aplicare a prevederilor legale în vigoare.

Informații de background

Amintim că înregistrări în care învățătorul Constantin Șerban din Iași se aude cum țipă la copiii de-a II-a din clasa sa și îi amenință au fost făcute publice de părinții unuia dintre elevi, a scris pe 1 martie 2021 ziarul local 7iasi.ro. În înregistrare se pot auzi zgomote de lovitură, însoțite de amenințări precum: „te ia mama dracului… (…) Băi tu nu auzi, fir-ai al dracului, tu nu auzi! (…) Vin și te iau de niții ăia!! (…) Pe el dacă-l iau de urechi spune acasă că a avut dreptate domnu’…”.

Inspectoarea școlară generală Genoveva Farcaș a declarat pe 1 martie 2021 pentru Edupedu.ro că „vom face în regim de urgență solicitare către unitatea de învățământ pentru încetarea contractului de muncă al profesorului Șerban, pentru ca în cel mai scurt timp acesta să-și înceteze calitatea de cadru didactic la clasa respectivă”.

Potrivit surselor Edupedu.ro, învățătorul Constantin Șerban este un apropiat al șefului PNL Iași, Costel Alexe, inculpat într-un dosar DNA în care procurorii îl acuză că a luat mită 22 de tone de tablă de la combinatul siderurgic din Galați pe când era ministru al Mediului. De altfel, în noiembrie anul trecut învățătorul Constantin Șerban a fost acuzat că a lovit o elevă, dar a fost sancționat cu „observație scrisă”.  

Cine este Constantin Șerban

Constantin Șerban a fost numit la finalul anului 2009 inspector general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași, funcție pe care a păstrat-o pentru doar 6 luni.

Inspector Școlar General atunci era Liliana Romaniuc, care a plecat în 2012 în funcție, iar pe 5 mai 2020, a fost numită consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al viceprim-ministrului Raluca Turcan. Din februarie 2021, Romaniuc este consilier al ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Ea declara pentru EduPedu acum o lună că este în discuții înființarea unui nou departament, care să se ocupe de „implementarea proiectului România educată” și că probabil va fi implicată.

În 2009-2010, Constantin Șerban era secretarul general al PD-L Iași, cât și membru al comisiei pentru învățământ din cadrul Consiliului Județean Iași, dar și inspector metodist în cadrul ISJ, potrivit bzi.ro.

El a fost numit director al Palatului Copiilor Iași în 2011. Sindicaliștii din învățământul preuniversitar ieșean, respectiv Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP), s-au declarat uimiți de numirea lui Constantin Șerban la șefia Palatului Copiilor.

„Nu avem nimic cu domnul Constantin Șerban, dar nu înțelegem de ce s-a numit la conducerea instituției o persoană din exterior, atât timp cât în rândul actualilor angajați existau persoane competente și calificate pentru a ocupă această funcție. Suntem uimiți și surprinși de această decizie și considerăm că s-au depășit anumite limite”, a declarat atunci Laviniu Lăcustă, vicepreședintele USLIP – Iași.

Potrivit reporteris.roȘerban ar fi fost alungat de la Palatul Copiilor după ce mai mulți părinţi au cerut schimbarea lui din funcție, „fiind nemulţumiţi de comportamentul directorului faţă de profesori şi elevi”. Șerban, care era profesor titular de „educație pentru cetățenie democratică“ la Palatul Copiilor, „a fost detașat în interesul învățământului, timp de un an, ca director la „Mihai Codreanu“, scria reporteris.ro în 2017.

Aceeași publicație listează și activitatea politică a învățătorului:

Constantin Șerban este în politică încă din 1990. Acesta a făcut parte din FSN. În momentul scindării partidului, Șerban a mers cu aripa Petre Roman și a ajuns în PD, unde a ajuns vicepreședinte la nivel local. După transformarea partidului în PDL, acesta a deținut mulți ani funcția de secretar general la nivel local. În 2014, în urma fuziunii, Șerban a ajuns în PNL.

Din 2000, Constantin Șerban a deținut mai multe mandate de consilier județean. Mai mult, în 2004, Șerban a fost la un pas să prindă al treilea loc pe lista de senatori ai Alianței DA, însă schimbarea lui Adrian Mogoș din fruntea PD Iași i-a dat planurile peste cap. În 2008, a candidat din partea PDL la Camera Deputaților, însă a pierdut în fața lui Traian Dobre.

În 2009, timp de o lună, acesta a fost vicepreședinte al CJ Iași.”

Citește și:
Cazul învățătorului de la Iași, care e și consilier județean PNL. Cîmpeanu: Decizia de sancționare va fi luată azi
https://www.edupedu.ro/ministrul-cimpeanu-despre-invatatorul-de-la-iasi-consilier-judetean-pnl-imi-exprim-convingerea-ca-verificarile-inspectoratului-scolar-vor-fi-obiective-fara-implicarea-factorului-politic-iar-masur/Ministrul Cîmpeanu, despre învățătorul acuzat că-și terorizează elevii de clasa a II-a, consilier județean PNL: Îmi exprim convingerea că verificările inspectoratului vor fi fără implicarea factorului politic, iar măsurile vor sancționa un comportament nu doar prezumat, ci probat
Cazul învățătorului de la Iași, consilier județean PNL: Inspectoratul Școlar trimite audit managerial la școala unde predă acesta, acuzat că a bătut o elevă de a II-a și că își terorizează clasa. ISJ acuză școala de „tendința de ignorare a gravității faptelor prezumate”
Inspectoratul Școlar Iași, despre tergiversările în cazul învățătorului acuzat că a bătut o elevă de a II-a și că își terorizează clasa: „La acest moment este în curs de desfășurare cercetarea disciplinară”. Pe 1 martie, inspectorul general spunea că va solicita urgent încetarea contractului de muncă
Învățătorul înregistrat când își amenință elevii de clasa a II-a, judecat de consiliul din care chiar el face parte ca reprezentant PNL. Înregistrări: „Te ia mama dracului… (…) Băi tu nu auzi, fir-ai al dracului, tu nu auzi! (…) Pe el dacă-l iau de urechi spune acasă că a avut dreptate domnu’…
Învățător înregistrat când țipă și își amenință elevii de clasa a II-a, după ce anul trecut a fost acuzat de lovirea unei eleve. Inspectoratul anunță concedierea profesorului, care este consilier județean PNL Iași și desemnat de liberali în conducerea școlii

2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Cazul de agresiune de la Târgu Mureș, mușamalizat. Raportul Inspectoratului: „Se recomandă reluarea urgentă a comunicării amiabile” între învățătoarea agresoare și mama elevei agresate / Cât timp au fost inspectorii în clasă „s-a constatat o atmosferă de colaborare și interacțiune corectă cu elevii, manifestând respect și toleranță”

Cazul învățătoarei Mariana Alexa, care i-a abuzat verbal pe unii dintre elevii săi de la Școala Gimnazială „Romusul Guga”, s-a încheiat cu un avertisment pentru aceasta, iar în raportul Inspectoratului…
Vezi articolul
Constantin Ichim / Foto: Arhiva personala

Articol susținut de Fundația Orange

Educație digitalizată la sat. Exemplul școlii cu 4 note de 10 la Evaluarea Națională, după intrarea în proiectul Digitaliada, introducerea Informaticii ca materie obligatorie și a orelor remediale. Constantin Ichim, director: Mi s-a dat foarte multă încredere

Pot face profesorii performanță și carieră la școlile din sate? Digitalizarea educației îi poate ajuta pe copiii și profesorii din mediul rural? Cu o pondere de 83% a copiilor care…
Vezi articolul

BREAKING De fapt sunt doar 21 de școli cu risc seismic I în toată România, anunță Guvernul, care spunea săptămâna trecută că sunt 118 clădiri / Justificarea – unele au urmat programe de consolidare, iar altele sunt, în prezent, în conservare, nefiind folosite

“Doar 21 de clădiri în care se desfășoară activități școlare în prezent se află în risc seismic 1”, anunță un comunicat de presă al Guvernului, emis după prima reuniune a…
Vezi articolul