Inspectoratul Școlar Iași, despre tergiversările în cazul învățătorului acuzat că a bătut o elevă de a II-a și că își terorizează clasa: „La acest moment este în curs de desfășurare cercetarea disciplinară”. Pe 1 martie, inspectorul general spunea că va solicita urgent încetarea contractului de muncă

8.851 de vizualizări
Genoveva Farcaș / Sursă foto: Facebook.com
Inspectoratul Școlar Județean Iași justifică, într-un răspuns pentru Edupedu.ro, menținerea în activitate a învățătorului pensionar acuzat că a bătut o elevă de a II-a și că își terorizează clasa. Este vorba despre învățătorul Constantin Șerban, membru în Consiliul Județean Iași și liberal apropiat de fostul ministru al Mediului Costel Alexe, inculpat într-un dosar DNA în care procurorii îl acuză că a luat mită 22 de tone de tablă de la combinatul siderurgic din Galați. 

De remarcat este că răspunsul inspectorului general, Genoveva Farcaș, nu face referire nicăieri la desfacerea contractului de muncă al învățătorului, în condițiile în care aceasta declara în urmă cu 12 zile pentru Edupedu.ro că desfacerea contractului de muncă al lui Șerban va face obiectul solicitării ISJ către școală.

În schimb, toată procedura tergiversează. ISJ Iași a solicitat școlii, pe 1 martie, „verificări privind clarificarea aspectelor semnalate, precum și declanșarea procedurii de cercetarea disciplinară” și acuză „competențele legale limitate ale I.S.J. Iași în privința cercetării disciplinare a unui cadru didactic”, se arată într-un răspuns la solicitarea Edupedu.

În data de 1 martie, inspectorul școlar general din Iași, Genoveva Farcaș, declara pentru Edupedu.ro: „Vom face în regim de urgență solicitare către unitatea de învățământ pentru încetarea contractului de muncă al profesorului Șerban, pentru ca în cel mai scurt timp acesta să-și înceteze calitatea de cadru didactic la clasa respectivă”.

Astăzi, 12 martie, învățătorul pensionar membru PNL în consiliul de administrație al școlii și consilier județean PNL este în continuare la clasă. În plus, decizia privind sancționarea acestuia va trebui luată de către Consiliul de Administrație al școlii din care chiar Constantin Șerban face parte în calitate de reprezentant al PNL.

Mai jos, răspunsul integral al inspectorului școlar general din Iași, Genoveva Farcaș, pentru Edupedu.ro:

„Având în vedere apariția în mass-media a unor imagini şi înregistrări din timpul desfăşurării unor activități didactice de la Școala Gimnazială „Mihai Codreanu” Iași, din care rezultă un comportament neadecvat al domnului profesor pentru învățământul primar, Șerban Constantin, Inspectoratul Școlar Județean Iași s-a autosesizat și a solicitat, prin Adresa nr. 1563 din 1.03.2021, conducerii unității de învățământ să demareze de urgență verificări privind clarificarea aspectelor semnalate, precum și declanșarea procedurii de cercetarea disciplinară.

În acest sens, având competențele legale limitate ale I.S.J. Iași în privința cercetării disciplinare a unui cadru didactic, am dispus ca în temeiul art. 28 din Legea 1 să se numească o Comisie de cercetare disciplinară, la nivelul școlii, care să analizeze situația creată și să ia măsurile care se impun, până la încetarea contractului individual de muncă.

Prin dispoziția Inspectorului Școlar General al I.S.J. Iași, marți 2 martie, o echipă de inspectori s-a deplasat la sediul unității școlare în vederea verificării și monitorizării măsurilor dispuse de către direcțiunea școlii.

În urma acestor verificări preliminare, echipa de inspectori a constatat faptul că în cadrul ședinței Consiliului de Administrație s-a hotărât instituirea unei comisii de cercetare disciplinară pentru domnul profesor Șerban Constantin și, suplimentar, s-a solicitat consiliere de specialitate de la Centrul de Resurse și Asistență Educațională. De asemenea, inspectorii care s-au deplasat la Școala Gimnazială „Mihai Codreanu” Iași au recomandat ca în componența acestei comisii de cercetare să nu intre cadre didactice care au făcut parte din comisia de cercetare disciplinară din octombrie-noiembrie 2020. Totodată, au solicitat compartimentului Secretariat din școală verificarea unor eventuale sesizări sau reclamații care să îl vizeze pe domnul profesor Constantin Șerban.

De asemenea, echipa de inspectori a dispus conducerii Școlii Gimnaziale „Mihai Codreanu”, respectiv directorului, ca periodic să facă informări către I.S.J. Iași privind stadiul de soluționare a anchetei disciplinare. În conformitate cu aceste informări, la acest moment este în curs de desfășurare cercetarea disciplinară.

Facem mențiunea că, potrivit legislației în vigoare, Consiliul de Administrație al unității de învățământ stabilește sancțiunea aplicabilă în urma raportului comisiei de cercetare disciplinară.

În data de 15 martie 2021, va avea loc ședința Consiliului de Administrație in cadrul căreia se va prezenta Raportul comisiei de cercetare disciplinară, în vederea soluționării acestui caz. Vă vom comunica decizia luată la nivelul școlii imediat ce ne va fi transmisă de către conducerea unității de învățământ.”

Ziarul local 7iași.ro a publicat pe 1 martie mai multe înregistrări audio din timpul unei zile de școală, cu lecțiile susținute de învățătorul Constantin Șerban la clasa a II-a. Unul dintre părinți a înregistrat ziua de școală, după ce mai mulți părinți au spus că elevii au fost loviți și după ce în noiembrie a fost acuzat de abuz fizic și psihic față de o elevă, notează publicația citată. În înregistrare se pot auzi zgomote de lovitură, însoțite de amenințări precum: „te ia mama dracului… (…) Băi tu nu auzi, fir-ai al dracului, tu nu auzi! (…) Vin și te iau de niții ăia!! (…) Pe el dacă-l iau de urechi spune acasă că a avut dreptate domnu’…”.

Înregistrările cu învățătorul Constantin Șerban de la Școala Gimnazială „Mihai Codreanu” din municipiul Iași pot fi ascultate aici

Sursă foto: Facebook

Citește și:
Învățătorul înregistrat când își amenință elevii de clasa a II-a, judecat de consiliul din care chiar el face parte ca reprezentant PNL. Înregistrări: „Te ia mama dracului… (…) Băi tu nu auzi, fir-ai al dracului, tu nu auzi! (…) Pe el dacă-l iau de urechi spune acasă că a avut dreptate domnu’…
Învățător înregistrat când țipă și își amenință elevii de clasa a II-a, după ce anul trecut a fost acuzat de lovirea unei eleve. Inspectoratul anunță concedierea profesorului, care este consilier județean PNL Iași și desemnat de liberali în conducerea școlii

8 comments
 1. Nu vi se pare ciudat ca sindicatele tac? Ce faci USLIP, ce faci Lacusta?
  Sustineti un pensionar infractor la catedra?

 2. De ce puneti poza sefei de la isj, ce legatura are? Puneti poza directoarei si a membrilor cons de admin care il sustin, pentru ca si ei la randul lor au sustinerea PNL, fara de care nu pot trai! Asta inseamna descentralizarea?
  Daca sunteti profesionisti luati interviu in interior!

 3. Si ce dacă este membru PNL ? Înainte de a fi politician este “dascăl “.TREBUIE EXCLUS din învățământ fără nici un comentariu. Comportamentul lui e al unui derbedeu, nu al unui cadru didactic, care trebuie sa fie un exemplu pentru elevi. Cred că și cei de la Inspectorat ar trebui schimbați și înlocuiți cu oameni CAPABILI, nu cu niște “piluțe”din PNL. PNL-ul acum este, mâine poate nu mai este.

 4. Invatatorul este foarte protejat deoarece el i-a ajutat pe toti sa ajunga in functii: directorul scolii, inspectorii adjuncti de la ISJ Iasi, inspectorii care fac asa zisa ancheta, toti sunt membri/simpatizanti/cotizanti PNL…
  Nici Anisie si nici Campeanu nu sufla o vorba, fiind de-al lor…
  El nici nu are de gand sa isi dea demisia, bate cu pumnul in masa si atata tot!
  Cea mai mare magarie si rusine din educatie!!

 5. Domnule invatator , nu este o pierdere pentru sistem plecarea dumneavoastra !sincer cand trimiti la dracu te tu duci dracu !e simplu!si cand tu invatator sau profesor esti trimis la dracu ,probabil ,ca invatator sau profesor te simti ca dracu !fara gilimele ,fara onomatopee si fara altele….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un document „format word, fie excel” vor avea de făcut candidații la proba de interviu pentru directorii de școli, susține consilierul ministrului Educației, Radu Szekely: Să introducă niște date și să folosească niște formule / Se va evalua și scrierea corectă cu diacritice

„Se evaluează capacitatea sau abilitatea de a produce un text, oricare ar fi el acum, într-un document word, de a-l salva, de a-l atașa unui e-mail și de a-l transmite…
Vezi articolul

Corectarea digitalizată a lucrărilor de la examenele naționale din Franța. Profesorii corectează pe calculatoare personale și nu sunt toți formați pentru acest tip de corectare nici în 2022 după 6 ani de folosire / Ce fac cadrele didactice în aplicația specială de evaluare – VIDEO

Corectarea digitalizată a lucrărilor de la examenele naționale este o realitate în alte state europene, așa cum se desfășoară efectiv sesiunile de Bacalaureat din Franța. Pentru a analiza un proces…
Vezi articolul