ULTIMA ORĂ Sorin Cîmpeanu: Am ferma convingere că profesorul din Iași își va da demisia / Este inacceptabil ca un cadru didactic dovedit că a săvârșit fapte de abuz verbal și emoțional față de elevi să continue activitatea

25.783 de vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: gov.ro
“Am ferma convingere că profesorul de învățământ primar din Iași, acuzat de fapte de abuz verbal și emoțional față de elevii de clasa a II-a, își va da demisia. Nu tolerez nicio atitudine de abuz fizic sau emoțional din partea niciunui cadru didactic”, a anunțat ministrul Educației. Acesta a precizat că sancțiunea de diminuare cu 15% a salariului primită din partea școlii de învățătorul PNL Constantin Șerban, acuzat de părinți că bate și terorizează elevi, este “inadecvată”.

În situația în care acest cadru didactic este menținut în activitate, consider că la nivelul managementului unității de învățământ există deficiențe și ISJ Iași trebuie să ia măsurile care se impun în limitele de competență, conform legii, știut fiind faptul că actuala conducere a fost numită prin decizie a inspectorului școlar general, în luna septembrie 2020″, a declarat Cîmpeanu.

Declarațiile integrale făcute de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în cazul învățătorului liberal de la Iași:

“Am ferma convingere că profesorul de învățământ primar din Iași, acuzat de fapte de abuz verbal și emoțional față de elevii de clasa a II-a, își va da demisia. Nu tolerez nicio atitudine de abuz fizic sau emoțional din partea niciunui cadru didactic. Am solicitat inspectoratului școlar și conducerii unității de învățământ luarea măsurilor necesare în interesul superior al elevului.

Este inacceptabil ca un cadru didactic acuzat și dovedit că a săvârșit fapte de abuz verbal și emoțional față de elevi să continue activitatea de predare.

Apreciez ca inadecvată sancțiunea aplicată – diminuarea cu 15% a salariului până la finele anului școlar.

Din datele și informațiile pe care le avem la acest moment, rezultă că există probleme și din perspectiva legalității procedurii de cercetare disciplinară și de aplicare a sancțiunii, motiv pentru care solicit ISJ Iași să comunice în regim de urgență Ministerului Educației rezultatul acțiunii de audit managerial.

În situația în care acest cadru didactic este menținut în activitate, consider că la nivelul managementului unității de învățământ există deficiențe și ISJ Iași trebuie să ia măsurile care se impun în limitele de competență, conform legii, știut fiind faptul că actuala conducere a fost numită prin decizie a inspectorului școlar general, în luna septembrie 2020“.

Informații de background

Amintim că înregistrări în care învățătorul Constantin Șerban din Iași se aude cum țipă la copiii de-a II-a din clasa sa și îi amenință au fost făcute publice de părinții unuia dintre elevi, a scris pe 1 martie 2021 ziarul local 7iasi.ro. În înregistrare se pot auzi zgomote de lovitură, însoțite de amenințări precum: „te ia mama dracului… (…) Băi tu nu auzi, fir-ai al dracului, tu nu auzi! (…) Vin și te iau de niții ăia!! (…) Pe el dacă-l iau de urechi spune acasă că a avut dreptate domnu’…”.

Inspectoarea școlară generală Genoveva Farcaș a declarat pe 1 martie 2021 pentru Edupedu.ro că „vom face în regim de urgență solicitare către unitatea de învățământ pentru încetarea contractului de muncă al profesorului Șerban, pentru ca în cel mai scurt timp acesta să-și înceteze calitatea de cadru didactic la clasa respectivă”.

Potrivit surselor Edupedu.ro, învățătorul Constantin Șerban este un apropiat al șefului PNL Iași, Costel Alexe, inculpat într-un dosar DNA în care procurorii îl acuză că a luat mită 22 de tone de tablă de la combinatul siderurgic din Galați pe când era ministru al Mediului. De altfel, în noiembrie anul trecut învățătorul Constantin Șerban a fost acuzat că a lovit o elevă, dar a fost sancționat cu „observație scrisă”.  

Cine este Constantin Șerban

Constantin Șerban a fost numit la finalul anului 2009 inspector general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași, funcție pe care a păstrat-o pentru doar 6 luni.

Inspector Școlar General atunci era Liliana Romaniuc, care a plecat în 2012 în funcție, iar pe 5 mai 2020, a fost numită consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al viceprim-ministrului Raluca Turcan. Din februarie 2021, Romaniuc este consilier al ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Ea declara pentru Edupedu acum o lună că este în discuții înființarea unui nou departament, care să se ocupe de „implementarea proiectului România educată” și că probabil va fi implicată.

În 2009-2010, Constantin Șerban era secretarul general al PD-L Iași, cât și membru al comisiei pentru învățământ din cadrul Consiliului Județean Iași, dar și inspector metodist în cadrul ISJ, potrivit bzi.ro.

El a fost numit director al Palatului Copiilor Iași în 2011. Sindicaliștii din învățământul preuniversitar ieșean, respectiv Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP), s-au declarat uimiți de numirea lui Constantin Șerban la șefia Palatului Copiilor.

„Nu avem nimic cu domnul Constantin Șerban, dar nu înțelegem de ce s-a numit la conducerea instituției o persoană din exterior, atât timp cât în rândul actualilor angajați existau persoane competente și calificate pentru a ocupă această funcție. Suntem uimiți și surprinși de această decizie și considerăm că s-au depășit anumite limite”, a declarat atunci Laviniu Lacusta, vicepreședintele USLIP – Iași.

Potrivit reporteris.roȘerban ar fi fost alungat de la Palatul Copiilor după ce mai mulți părinţi au cerut schimbarea lui din funcție, „fiind nemulţumiţi de comportamentul directorului faţă de profesori şi elevi”. Șerban, care era profesor titular de „educație pentru cetățenie democratică“ la Palatul Copiilor, „a fost detașat în interesul învățământului, timp de un an, ca director la „Mihai Codreanu“, scria reporteris.ro în 2017.

Aceeași publicație listează și activitatea politică a învățătorului:

Constantin Șerban este în politică încă din 1990. Acesta a făcut parte din FSN. În momentul scindării partidului, Șerban a mers cu aripa Petre Roman și a ajuns în PD, unde a ajuns vicepreședinte la nivel local. După transformarea partidului în PDL, acesta a deținut mulți ani funcția de secretar general la nivel local. În 2014, în urma fuziunii, Șerban a ajuns în PNL.

Din 2000, Constantin Șerban a deținut mai multe mandate de consilier județean. Mai mult, în 2004, Șerban a fost la un pas să prindă al treilea loc pe lista de senatori ai Alianței DA, însă schimbarea lui Adrian Mogoș din fruntea PD Iași i-a dat planurile peste cap. În 2008, a candidat din partea PDL la Camera Deputaților, însă a pierdut în fața lui Traian Dobre.

În 2009, timp de o lună, acesta a fost vicepreședinte al CJ Iași.”


22 comments
  1. pdlist metamorfozat in pnlist. din pnl a ramas amintirea doar viermelui cdrist!
    comportament de pnlist ! daca era vreun psdist, il mancau!
    pnlistii confunda tara cu tarlaua lor. partieeee!

  2. Mare pacat ca sunt mai sus cateva comentarii de la persoane care habar nu au ce tiran este acest invatator. Arre zeci de ani de abuzuri. El a fost de la inceput cel agresiv, vulgar si de-a dreptul demonic, nu elevii si parintii l-au transformat intr-un tiran. Informati-va, sunt destule articole pe net care dau detalii. Eu va spun din proprie experienta, acest individ a distrus vieti si sanatatea multor copii si adulti. Sunt ani si ani de cand se tot incearca inlaturarea lui insa spatele politic l-a tinut mereu pe linia de plutire.

  3. Mai sunt că domnul profesor și mie mi a fost terorizat copilul de un “domn învățător “am ajuns cu el la psiholog și la logoped deoarece ii era frica sa mai vorbească.ii era teama sa mearga la școală.L am schimbat la alta învățătoare.Si acum când îl vede pe acel domn îi este frica de el chiar daca a trecut un an de atunci.

  4. E pensionar, cu asemenea vocabular nu are ce cauta la catedra, mai ales cu cei mici. Copiii raman traumatizati. Sunt si eu cadru didactic, mai ridici tonal, dar nu-i injuri. Copiii aceea toata viata o vista raman cu o spaima cand cineva ridica domnul la ei. Trebuie desfacut contractual de munca, e plictisit de copii.

  5. Acest învățător pe timpul lui Ceaușescu cânta pe la nunți ,un comunist înrăit ,un frustrat ,inspector general adj.și sânt cu miile ca el,activiști .

  6. Demisia si excluderea din toate consiliile de administratie!!!!!
    Nu-l mai vrem la noi in CA! Cum scapam de el??
    Chiar daca nu mai este invtatator, cosilier inca mai este!!!
    ALooo! PNL scapa-ne de el!!!

  7. Corect nu mi se pare normal ca un cadru didactic sa facă elevii retardați și handicapați. În aceasta situație se afla și copilul meu a fost făcut de învățătoare retardat și handicapat.

  8. Corb la corb nu isi scoate ochii!

    Partidul e in toate!

    Răspunde, conducerea școlii, că de, pensionarul are pile la județ și e inamovibil.
    Nu ati elibera un post nici in ruptul capului.

  9. Doar semnatura pe decizie edte a inspectoarei generale, firectoarea a fost numita la presiunea celor doi adjuncti pnl isti csre trebuiau sa isi recompenseze numira fata de seful pnl Serban _ invatatorul scandalagiu. Si a construit bine platosa, peste tot inconjurat de pnl isti!

  10. De asta sistemul e bolnav,pt că cedează la orice fâs al presei sau la orice sesizare a opiniei publice…Nu trebuie sa demisioneze nimeni dacă se dorește că un cadru didactic sa se impună în fața elevului.Ca altfel de aceea profesorii sunt umiliți de elevi și de părinți.

    1. In ziua de azi cadrul didactic nu mai are respectul de alta data, elevii nu mai invata , iar parintii nu accepta sa le zici nimic de rau de copilul lor, ca se supara.Multi pleaca la munca afara, copiii raman nesupravegheati si ii scapa de sub control..de aceea uneori profesorul ca sa se faca inteles mai ridica tonul(in trecut nu era o problema asta si copiii erau mult mai cuminti).

      1. Esti respectat pentru faptele bune pe care le faci! Respectul nu se impune ci se castiga, poate ar trebui sa va ganditi la acest lucru

    2. Foarte corect. Are zeci de ani vechime si brusc il vor demisionar ca sunt cativa parinti carora, vezi-Doamne li se simt jignite loazele. Niciodata nu va avea autoritate un profesor cata vreme presa si politicul stau geana pe el sa-l discrediteze in fata elevului si parintilor. A mai fost una care credea ca ‘urla’ invatatoarea doar pentru ca saraca femeie vorbea tare sa fie auzita de toti elevii. Pe mine daca ma auzea cum vorbesc spunea ca-i tai, ca-i omor, la cat de tare vorbesc. Am 4 clase simultan si predau limba franceza. Mofturi. S-a ajuns sa se emita doar multe mofturi si putine rezultate.

      1. Faptul ca dvs. spuneti despre niste copii ca sunt niste secaturi, netrebnici, oameni de nimic – imi spune ce fel de om sunteti si ce fel de „profesor” sunteti …

        1. In toata rubrica de comentarii nu exista niciun cadru didactic ce a facut elevii secaturi, netrebnici etc. La cine va referiti? La ce va serveste discreditarea si instigarea absolut gratuita??

      2. Nu aveti idee cat rau a fost acest individ. Santaj, abuzuri verbale, fizice si emotionale, trafic de putere si de influenta, concedieri ilegale. Si o face de zeci si zeci de ani. Internetul e plin de articole pe tema asta, de ce nu va informati inainte de a lua apararea unui tiran?

    3. Penibil! Meseria de profesor nu este pentru oricine! Un profesor care se impune prin urlete, lovituri si frica, nu este un profesor! Daca nu este in stare altfel, sa-si schimbe profesia!!!! Nu mi se pare normal sa te impui prin forta (tu ca adult, ca profesor), ci sa ii faci sa inteleaga … altfel ajung oi care fug cand latra cainii. Pacat ca multi nu inteleg asta si sprijina un astfel de comportament de jungla!

      1. Nic, din păcate în halul acesta ajung în ajun de pensie multe cadre didactice.
        Din cauza stresului pe care l-au trăit în zeci de ani de munca, unii cu sute de elevi zilnic, plus relația cu părinții acestora .
        Mulți elevi nu au educație de acasă, alții trebui tratați diferențiat, fiind cu ces,unii nu sunt atenți la orelje de curs.
        Unii părinti sunt agresivi (cel puțin verbal) cu profesorii dacă ale lor odrasle super inteligente și super meditate, nu au 10 pe linie.

        Trebuie sa ai nervi de otel ca să ramai normal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO „Nu îndepliniți condițiile de profesor, de abilitare, cum explicați lucrul acesta?” / „Sunt astăzi salariile profesorilor o problemă pentru care merită să ieși în stradă?” – Dezbaterea dintre cei doi candidați la funcția de rector al Universității din București, Marian Preda și Cristian Preda, înaintea alegeri

„Dumneavoastră, domnule decan, nu îndepliniți condițiile de profesor, de abilitare. Nu le-ați îndeplinit niciodată după apariția Legii 1/2011 (…) Cum explicați lucrul acesta?” Așa a sunat prima dintr-o serie de…
Vezi articolul

Remus Pricopie, reacție la anunțul Ralucăi Turcan privind schema de 10 milioane de euro pentru universități: Din martie până azi, sumele alocate universităților pentru măsuri anti-COVID19 se ridică la aproximativ 25 de lei de persoană

Sumele alocate de autorități universităților, pentru măsuri anti-Covid-19, din martie până acum “se ridică la aproximativ 25 de lei de persoană (studenți, profesori, personal didactic auxiliar, personal nedidactic)”, scrie rectorul…
Vezi articolul