UPDATE Demisie a directoarei școlii din Iași unde a fost angajat învățătorul liberal acuzat de abuzuri asupra elevilor de clasa a II-a / Învățătorul Constantin Șerban a demisionat vineri dimineață

3.141 de vizualizări
Constantin Șerban / Foto: reporteris.ro
UPDATE Și directoarea școlii, Daniela Nechifor, a demisionat, a declarat pentru Edupedu.ro inspectoarea școlară generală. Amintim că ministrul Cîmpeanu a calificat drept “inadecvată” sancțiunea prin care Consiliul de Administrație al școlii i-a scăzut cu 15% salariul învățătorului PNL Constantin Șerban, acuzat de părinți că bate și terorizează elevi.
(Știrea inițială) Învățătorul Constantin Șerban din Iași, sancționat la finalul anului pentru că a lovit o elevă de clasa a II-a și acuzat acum de părinți de abuz verbal și emoțional față de elevi, și-a dat demisia de la școală. Inspectoarea școlară generală din Iași, Genoveva Farcaș, a confirmat pentru Edupedu.ro că Șerban a demisionat.

Constantin Șerban și-a depus demisia vineri dimineață, la Școala Gimnazială „Mihai Codreanu” din Iași, după ce le-a trimis colegilor, aseară, un mesaj în care le spune că „a avut telefonul ascultat” și că „Cuiva nu i a plăcut că nu am fost demis”, relatează 7iasi.ro.

  • Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi a anunțat vineri, printr-un comunicat, că profesorul pentru învăţământul primar Constantin Şerban, de la Şcoala Gimnazială “Mihai Codreanu” din Iaşi, acuzat că şi-a agresat elevii, şi-a înaintat demisia. Potrivit unui comunicat de presă, şi directorul instituţiei şcolare, Daniela Nechifor, şi-a dat demisia.
  • “Consiliul de Administraţie al şcolii a luat act de această hotărâre şi a fost emisă decizia de desfacere a contractului de muncă. De asemenea, astăzi, directorul Şcolii Gimnaziale ‘Mihai Codreanu’ şi-a înaintat demisia către Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi. În cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie, Inspectorul Şcolar General a numit în funcţia de director, prin detaşare până la sfârşitul anului şcolar, cu avizul membrilor Consiliului de Administraţie, un alt profesor titular al şcolii care îndeplineşte toate condiţiile specifice, fiind profesor cu gradul didactic I, membru CNEME şi având o experienţă managerială importantă, deoarece a mai îndeplinit funcţia de director la aceeaşi unitate de învăţământ”, menţionează ISJ Iaşi, citat de Agerpres.
  • Deciziile au fost luate după ce în spaţiul public a apărut informaţia potrivit căreia învăţătorul Constantin Şerban, în timpul orelor de curs, a lovit o elevă de clasa a II-a şi a avut un limbaj agresiv şi faţă de alţi elevi ai săi. Bărbatul este un profesor învăţător pensionar, angajat cu plata cu ora. El este şi consilier judeţean PNL. 

Profesor pensionar și angajat în regim de plata cu ora, Constantin Șerban este consilier județean din partea PNL, dar a făcut până astăzi parte și din conducerea școlii, fiind desemnat tot de PNL să reprezinte Consiliul local în Consiliul de Administrație al școlii. În 2017, PSD l-ar fi pus pe Șerban director la Școala Gimnazială „Mihai Codreanu” din Iași, scrie reporteris.ro.

De precizat că liberalii îl mențin în toate funcțiile. Membru FSN în ’90, Șerban a ajuns în PD, apoi în PNL, potrivit reporteris.ro. La finalul anului 2009 a fost numit inspector general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași condus de Liliana Romaniuc, funcție pe care a păstrat-o pentru doar 6 luni, după care a fost numit director al Palatului Copiilor Iași în 2011.

Demisia lui Constantin Șerban a venit a doua zi după ce ministrul Educației și-a declarat “ferma convingere că profesorul de învățământ primar din Iași, acuzat de fapte de abuz verbal și emoțional față de elevii de clasa a II-a, își va da demisia. Nu tolerez nicio atitudine de abuz fizic sau emoțional din partea niciunui cadru didactic”, a anunțat ministrul Educației. Acesta a precizat că sancțiunea de diminuare cu 15% a salariului primită din partea școlii de învățătorul PNL Constantin Șerban, acuzat de părinți că bate și terorizează elevi, este “inadecvată”.

Tot în urmă cu o zi, pe 18 martie, înregistrări cu învățătorul care și-ar fi aranjat votul ca să nu fie dat afară din școală au fost publicate de 7iasi.ro, care a relatat că Șerban a scăpat doar cu sancțiune de 15% din salariu, prin decizie a CA al școlii.

Inspectoarea școlară generală, Genoveva Farcaș, a declarat ieri pentru Edupedu.ro, în legătură cu înregistrările care arătau cum Șerban și-ar fi aranjat votul în CA: „Am rămas foarte surprinsă și dezamăgită de maniera de dialog, de abordările speculative și politicianiste, de încălcările grave ale legislației și deontologiei profesionale. (…) Indiferent cât voi sta în funcția de inspector școlar general, voi aplica legea în spiritul respectului față de elevi și profesori. (…) Refuz să cred că deciziile luate de un Consiliu de Administrație nu au în vedere gravitatea faptelor și recidiva unor comportamente nepedagogice, discriminatorii pentru elevi.”

Amintim că înregistrări în care învățătorul Constantin Șerban din Iași se aude cum țipă la copiii de-a II-a din clasa sa și îi amenință au fost făcute publice de părinții unuia dintre elevi, a scris pe 1 martie 2021 ziarul local 7iasi.ro. În înregistrare se pot auzi zgomote de lovitură, însoțite de amenințări precum: „te ia mama dracului… (…) Băi tu nu auzi, fir-ai al dracului, tu nu auzi! (…) Vin și te iau de niții ăia!! (…) Pe el dacă-l iau de urechi spune acasă că a avut dreptate domnu’…”.

Inspectoarea școlară generală Genoveva Farcaș a declarat pe 1 martie 2021 pentru Edupedu.ro că „vom face în regim de urgență solicitare către unitatea de învățământ pentru încetarea contractului de muncă al profesorului Șerban, pentru ca în cel mai scurt timp acesta să-și înceteze calitatea de cadru didactic la clasa respectivă”.

Potrivit surselor Edupedu.ro, învățătorul Constantin Șerban este un apropiat al șefului PNL Iași, Costel Alexe, inculpat într-un dosar DNA în care procurorii îl acuză că a luat mită 22 de tone de tablă de la combinatul siderurgic din Galați pe când era ministru al Mediului. De altfel, în noiembrie anul trecut învățătorul Constantin Șerban a fost acuzat că a lovit o elevă, dar a fost sancționat cu „observație scrisă”.  

Cine este Constantin Șerban

Constantin Șerban a fost numit la finalul anului 2009 inspector general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași, funcție pe care a păstrat-o pentru doar 6 luni.

Inspector Școlar General atunci era Liliana Romaniuc, care a plecat în 2012 în funcție, iar pe 5 mai 2020, a fost numită consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al viceprim-ministrului Raluca Turcan. Din februarie 2021, Romaniuc este consilier al ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Ea declara pentru EduPedu acum o lună că este în discuții înființarea unui nou departament, care să se ocupe de „implementarea proiectului România Educată” și că probabil va fi implicată.

În 2009-2010, Constantin Șerban era secretarul general al PD-L Iași, cât și membru al comisiei pentru învățământ din cadrul Consiliului Județean Iași, dar și inspector metodist în cadrul ISJ, potrivit bzi.ro.

El a fost numit director al Palatului Copiilor Iași în 2011. Sindicaliștii din învățământul preuniversitar ieșean, respectiv Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP), s-au declarat uimiți de numirea lui Constantin Șerban la șefia Palatului Copiilor.

„Nu avem nimic cu domnul Constantin Șerban, dar nu înțelegem de ce s-a numit la conducerea instituției o persoană din exterior, atât timp cât în rândul actualilor angajați existau persoane competente și calificate pentru a ocupă această funcție. Suntem uimiți și surprinși de această decizie și considerăm că s-au depășit anumite limite”, a declarat atunci Laviniu Lăcustă, vicepreședintele USLIP – Iași.

Potrivit reporteris.roȘerban ar fi fost alungat de la Palatul Copiilor după ce mai mulți părinţi au cerut schimbarea lui din funcție, „fiind nemulţumiţi de comportamentul directorului faţă de profesori şi elevi”. Șerban, care era profesor titular de „educație pentru cetățenie democratică“ la Palatul Copiilor, „a fost detașat în interesul învățământului, timp de un an, ca director la „Mihai Codreanu“, scria reporteris.ro în 2017.

Aceeași publicație listează și activitatea politică a învățătorului:

Constantin Șerban este în politică încă din 1990. Acesta a făcut parte din FSN. În momentul scindării partidului, Șerban a mers cu aripa Petre Roman și a ajuns în PD, unde a ajuns vicepreședinte la nivel local. După transformarea partidului în PDL, acesta a deținut mulți ani funcția de secretar general la nivel local. În 2014, în urma fuziunii, Șerban a ajuns în PNL.

Din 2000, Constantin Șerban a deținut mai multe mandate de consilier județean. Mai mult, în 2004, Șerban a fost la un pas să prindă al treilea loc pe lista de senatori ai Alianței DA, însă schimbarea lui Adrian Mogoș din fruntea PD Iași i-a dat planurile peste cap. În 2008, a candidat din partea PDL la Camera Deputaților, însă a pierdut în fața lui Traian Dobre.

În 2009, timp de o lună, acesta a fost vicepreședinte al CJ Iași.”

Citește și:
ULTIMA ORĂ Sorin Cîmpeanu: Am ferma convingere că profesorul din Iași își va da demisia / Este inacceptabil ca un cadru didactic dovedit că a săvârșit fapte de abuz verbal și emoțional față de elevi să continue activitatea
Inspectoarea școlară din Iași, despre înregistrările în care învățătorul Șerban și-ar fi aranjat votul să nu fie dat afară: Încălcări grave ale legislației și abordări politicianiste
Înregistrări cu învățătorul PNL de la Iași, care și-ar fi aranjat votul ca să nu fie dat afară din școală. Consiliul de Administrație a decis sancțiune 15% din salariu pentru Constantin Șerban
Cazul învățătorului de la Iași, care e și consilier județean PNL. Cîmpeanu: Decizia de sancționare va fi luată azi
Ministrul Cîmpeanu, despre învățătorul acuzat că-și terorizează elevii de clasa a II-a, consilier județean PNL: Îmi exprim convingerea că verificările inspectoratului vor fi fără implicarea factorului politic, iar măsurile vor sancționa un comportament nu doar prezumat, ci probat
Cazul învățătorului de la Iași, consilier județean PNL: Inspectoratul Școlar trimite audit managerial la școala unde predă acesta. ISJ acuză școala de „tendința de ignorare a gravității faptelor prezumate”
Inspectoratul Școlar Iași, despre tergiversările în cazul învățătorului acuzat că a bătut o elevă de a II-a și că își terorizează clasa: „La acest moment este în curs de desfășurare cercetarea disciplinară”
Învățătorul înregistrat când își amenință elevii de clasa a II-a, judecat de consiliul din care chiar el face parte ca reprezentant PNL. Înregistrări: „Te ia mama dracului… (…) Băi tu nu auzi, fir-ai al dracului, tu nu auzi! (…) Pe el dacă-l iau de urechi spune acasă că a avut dreptate domnu’…
Învățător înregistrat când țipă și își amenință elevii de clasa a II-a, după ce anul trecut a fost acuzat de lovirea unei eleve. Inspectoratul anunță concedierea profesorului, care este consilier județean PNL Iași și desemnat de liberali în conducerea școlii

3 comments
  1. Felicitari EduPedu pentru implicare. Recredibilizati valoarea presei! Publicatiile locale au evitat sa dea comunicate, sunt platite si aservite!
    Trebuie sa continuati sa ne ajutati! Individul trebuie sa dispara din toate consiliile de admin ale scolilor si din comisia de educatie a pnl. Nu poate sta in pixul lui soarta directorilor si ibspectorilor, mai ales acum cand anunta o razbunare nemaintalnita…

  2. Demisia si excluderea din toate consiliile de administratie!!!!!
    Nu vreau sa mai fie la noi in CA!!!!!
    Cum fac? Cine ne ajuta????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Noua Lege a Educației, bazată pe “România Educată”, amânată pentru anul viitor. Cîmpeanu: Proiectul va fi adoptat de Guvern până pe 31 decembrie 2021, iar până pe 31 mai 2022 vor fi consultări

Noua lege a Educației, bazată pe proiectul prezidențial „România Educată”, a fost amânată pentru anul viitor, a anunțat vineri seară ministrul Sorin Cîmpeanu. Inițial, proiectul legislativ era anunțat pentru această…
Vezi articolul

Accesul în Inspectoratul Școlar Județean Mureș va fi limitat, iar intrarea va fi permisă obligatoriu cu mască doar celor care au „de rezolvat situații urgente” / Măsura luată în contextul răspândirii gripei

Accesul personalelor în incinta Inspectoratului Școlar Județean Mureș va fi limitat, în contextul creșterii cazurilor de gripă, după cum anunță instituția. Cei care vor intra în inspectorat pentru rezolvarea unor…
Vezi articolul

Primăria București vrea să taie 22% din bugetul pentru Educație la rectificare. Unele investiții în infrastructura școlară, în after-school și grădinițe sunt lăsate cu 1.000 de lei în buget

Peste 35,6 milioane de lei sunt propuse pentru tăiere de la capitolul Învățământ, din totalul alocării pentru acest capitol de 162,9 milioane de lei. Proiectul de hotărâre pentru rectificare bugetară…
Vezi articolul