Zeci de părinți stau la coadă la ANAF Vaslui pentru adeverințe de venit, cerute de stat pentru tichetele educaționale de 500 de lei / Șeful instituției: S-a luat în calcul ca directorii de şcoli să aibă acces la o aplicaţie care să le permită introducerea datelor de la nivelul unităţilor şcolare

3.707 vizualizări
Foto: © Hans Joachim Roy | Dreamstime.com
Administraţiile fiscale din judeţul Vaslui sunt aglomerate în ultimele zile din cauza contribuabililor care solicită adeverinţe de venit pentru anul fiscal 2022, necesare pentru acordarea tichetelor sociale pe suport electronic pentru sprijin educaţional pentru anul şcolar 2022 – 2023 şi pentru sprjinul oferit de stat în vederea achiziţionării de rechizite şcolare, scrie Agerpres.
  • Vineri, 9 septembrie, este ultima zi în care se mai pot depune cererile pentru a obține aceste tichete educaționale, însă de adeverințe de venit de la ANAF e nevoie pentru acordarea altor ajutoare de la stat: sprijin pentru rechizite sau bursele sociale. Iar pentru acestea, se primesc dosare până la sfârșitul lunii.
  • Pentru cei care nu au niciun venit nu este necesar un document de la notar, amintesc autoritățile.

Potrivit prefectului judeţului Vaslui, Daniel Onofrei, părinţii care întocmesc în această perioadă dosarele pe care trebuie să le depună la şcoli sunt nevoiţi să stea mult la rând la administraţiile financiare, iar activitatea acestor instituţii este îngreunată, motiv pentru care a solicitat conducerilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui şi Administraţiei Judeţeană a Finanţelor Publice Vaslui găsirea unor soluţii.

“Dimineaţă, numai la administraţia financiară din Bârlad erau peste 100 de persoane care aşteptau la rând să ia aceste documente. Am discutat cu şefii de la Inspectoratul Şcolar şi de la Finanţe, în vederea găsirii unei soluţii legale pentru a evita aglomeraţia care se formează la ghişee. S-a luat în calcul ca directorii de şcoli să aibă acces la o aplicaţie care să le permită introducerea datelor de la nivelul unităţilor şcolare. Urmează să vedem dacă acest lucru este posibil şi ce măsură legală găsim, pentru că nu putem lăsa părinţii să stea cu orele la Finanţe pentru a primi aceste documente”, a declarat, vineri, pentru Agepres, prefectul judeţului Vaslui, Daniel Onofrei.

Banii ajung la elevi după începerea școlii

“Cei care deja au carduri, nu vor fi emise altele noi, ci vor fi încărcate cele primite în anul școlar anterior, astfel încât elevii să poată beneficia de ajutorul pentru rechizite, la începutul anului școlar”, spunea secretarul de stat Sorin Ion.

De tichete educaționale în valoare de 500 de lei pentru a cumpăra rechizite beneficiază cei mai dezavantajați elevi preșcolari și de la gimnaziu și liceu. Anul acesta sunt cu 100.000 de mai mulți decât anul trecut, estimează ministerul investițiilor, motiv pentru care banii vor întârzia pentru că o majorarea a bugetului trebuie aprobată de Comisia Europeană.

De precizat, banii pentru anul școlar trecut 2021-2022 au fost virați în luna aprilie a acestui an, cu 3 luni înainte de încheierea anului școlar.

Inițial termenul limită până la care puteau depune dosarele părinții era 23 septembrie dar ministrul a anunțat la sfârșitul lunii trecute că devansează termenul prin care inspectoratele trebuie să trimită ministerului Educației lista cu beneficiarii tichetelor educaționale, din 23 septembrie, în data de 9 septembrie, pentru ca elevii să primească banii de rechizite cât mai devreme.

Mecanismul prevăzut de ordonanța prin care se acordă tichete este unul foarte laborios:
Ministerul Educației cere Inspectoratelor datele – Inspectoratele cer școlilor datele despre veniturile părinților – școlile cer diriginților și învățătorilor datele de la părinți – diriginții și învățătorii cer părinților adeverințe de venit pentru luna iulie, lucru care nu se poate oferi decât după 15 august, potrivit ministrului – Profesorii dau adeverințele școlii, care le centralizează – școala trimite la inspectorat datele, inspectoratul trimite la Ministerul Educației – Ministerul Educației trimite datele la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene care avizează – Ministerul Educației și MIPE trimit la Ministerul Finanțelor datele – Ministerul de Finanțe trimite listele cu sumele de plată unităților emitente (bănci sau emitenți de carduri) – banii ajung într-un final la părinți.

Recent, Sorin Cîmpeanu dădea vina pe lipsa interconectării sistemelor publice și spunea că “nu avem o interoperabilitate, o conectare între sistemele din educație, sistemul de evidență al populației, sistemul fiscal. Deci nu există partea de digitalizare și ne creează probleme direct, nouă, celor din educație”.

Părinții trebuie să depună până la 7 acte care dovedesc veniturile familiei pe luna iulie 2022. –Detalii și model de cerere.

Foto: © Hans Joachim Roy | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mesaj comun de solidaritate cu profesorii, lansat de organizațiile elevilor, studenților și tinerilor: „Statul român este dator să își asume responsabilitatea” pentru situația salariilor din educație

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Consiliul Tineretului din România (CTR) și Consiliul Național al Elevilor (CNE) își exprimă, într-un mesaj comun transmis marți dimineață, solidaritatea cu cadrele didactice…
Vezi articolul

Ioana Mihăilă, despre estimările INSP privind momentul când începe școala: La mijlocul lui septembrie vom avea peste 1.600 de cazuri pe zi, dar s-ar putea ca evoluţia să fie mai rapidă / Ministrul Cîmpeanu, recent: un val patru nu va fi atât de agresiv încât să pună probleme derulării normale a școlii

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, afirmă că Institutul Naţional de Sănătate Publică „preconizează scenariul în care evoluţia este cea mai rapidă şi cu cele mai multe cazuri tocmai din cauză că…
Vezi articolul

De ce educația riscă să intre în colaps fără salarii mărite: veniturile sunt umilitoare, absolvenții buni fug de catedră, profesorii sunt îmbătrâniți, în școli sunt sute de pensionari sau necalificați

Rezultatele sistemului de educație din România sunt catastrofale, cu analfabetism și scădere dramatică la matematică. Una dintre principalele cauze este resursa umană: cu salariul de intrare în profesie de 2.400…
Vezi articolul