Cererile pentru tichetele educaționale pe suport electronic în valoare de 500 de lei trebuie însoțite de documente, originale sau copii, care să ateste veniturile părinților, după cum se arată într-un model de cerere, obținut de EduPedu.ro de la școlile care au publicat aceste proceduri. Vezi mai jos criteriile de acordare.
- UPDATE, 7 Septembrie 2022 Venitul membru de familie pentru acordarea tichetelor educaționale pentru preșcolari, este de 556,50 de lei / Informarea transmisă de Federația Părinților “Edupart” transmitea un prag greșit de 298 de lei. Detalii despre condiții.
În funcție de vârsta elevului, cererile se depun fie la primărie (în cazul preșcolarilor), fie la secretariatul unității de învățământ unde este înscris elevul (în cazul elevilor de clase primare și gimnaziu), după cum transmitea Federația Națională a Asociațiilor de Părinți (FNAP) într-un comunicat de presă, luna trecută. Termenul anunțat este “de 5 zile de la data începerii anului școlar” pentru elevi, adică până pe 10 septembrie 2022.
Amintim că, inițial, listele cu beneficiarii care primesc tichetele acordate prin proiectul „Sprijin educațional, pe baza de tichete sociale pe suport electronic, pentru elevii cei mai dezavantajați” ar fi trebuit trimise de inspectorate la ministerul Educației până în data de 23 septembrie, la două săptămâni și jumătate după începerea școlii. Cel mai recent, Sorin Cîmpeanu a anunțat că vrea să primească listele până pe 9 septembrie pentru ca banii să ajungă cât mai devreme.
Ce acte trebuie să însoțească cererea completată:
- “Adeverința cu salariul net pe luna iulie 2022, pentru părinte/tutore care este angajat -original sau copie
- Adeverința ajutor social, de la primărie, pentru părinte/tutore care are ajutor social -original sau copie
- Decizie indemnizație creștere copil și cupoane de indemnizație pentru părinte/tutore care primește indemnizație – copie
- Decizie pensionare și cupoane pensie, pentru părinte/tutore pensionar – copie
- Decizie șomaj și cupoane șomaj, pentru părinte/tutore șomer- copie
- Pensie alimentară – copie extras cont bancar
- Alte documente din care să reiasă venitul net”, scrie pe modelul de cerere că trebuie atașate.
Iată modelul, în format .pdf:
Ce se poate cumpăra cu tichetele educaționale
Materialele școlare ce pot fi achiziționate cu aceste tichete sunt rechizite necesare frecventării școlii: articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte articole necesare în școli și grădinițe, precum și articole de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței, se arată în comunicatul citat.
Cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se înregistrează, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la primăria comunei, orașului, municipiului sau, după caz, a sectorului municipiului București în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau reședința familia, în luna imediat următoare îndeplinirii condițiilor de acordare”, se arată într-un comunicat de la Federația Națională a Părinților (FNAP).
Condițiile pentru elevi (clasele P – VIII):
“Elevii înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare, conform Legii nr. 126/2002.
Legea nr. 126/2002 stabilește că pot beneficia de acest sprijin elevii care se află în întreținere familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de baza minim brut pe țară (salariul minim brut în 2022 este 2.550 RON, 50% reprezintă 1.275 RON).
La stabilirea venitului net lunar pe membru de familie, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna iulie a anului în care se face solicitarea.
Cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se depun, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la secretariatul unității de învățământ unde este înscris elevul, în termen de 5 zile de la data începerii anului școlar (5 septembrie pentru anul școlar 2022-2023).
Conform legii, prin familie se înțelege:
- soț, soție și copiii aflați în întreținerea acestora, care locuiesc împreună;
- bărbatul și femeia necăsătoriți, cu copiii lor și ai fiecăruia dintre ei, care locuiesc și se gospodăresc împreună, dacă aceasta se consemnează în ancheta socială;
- persoana singură și copiii aflați în întreținerea acesteia și care locuiesc împreună cu aceasta”, scrie în același comunicat al FNAP.
Foto: © Samorn Tarapan | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.
12 comments
Bună ziua. Am depus anul trecut cererea pentru Rechizite. Asa mi-au dat. Nu au spus ca ar fi sau nu pentru card asa cum am crezut eu. La puțin timp, mi-au dat de la școală câteva caiete, bloc de desen, radiera, creion…. și mi-au spus ca pentru asta am făcut cerere. Vroiam pentru Cardul de 500 lei. Cumpărasem totul, înainte sa înceapă școala. În timpul anului nu am mai primit cardul. Întrebarea este: Depun actele iar pentru rechizite anu acesta și aștept sa îmi dea și pentru card? Sau aștept sa îmi dea pentru card? Din ce am înțeles, asa cum s-a întâmplat anul trecut, nu poți beneficia de ambele. Iar eu, acum prefer Cardul, pentru ca am cumpărat iarăși tot ce e nevoie pentru noul an școlar. Mulțumesc anticipat pentru răspunsuri.
de ce alocatia pentru sustinerea familiei nu este considerata venit permanent , dar ajutorul social , da ? Care este diferenta ?
Ce tot favorizati atat puturosii, de ce nu-i scoateti la munca pentru banii primiti? Nu vedeti ca incurajati puturosimea? Vrei bani treci si munceste in folosul lor. Ca sa nu spus ca oricum li se dau degeaba ca de invatat …000000. Noi ne macinam sanatatea si ei stau bine mersi. Vorba proverbului” Pica para malaiata in gura lui natafleata”.Legi de tot rahatul. Stimuleaza-i pe cei care muncesc nu puturosii. Aici nu sunt bani.
Trebuia sa le dea la toti copii tichete nu e corect, ce daca castigi putin mai mult, si asa nu te ajungi cu banii, cum sa traiesti cu 1200 pe luna ? nu-ti ajung nici 3000
Pentru copii de liceu nu se dă?
Eu zic sa nu mai lucreze nimeni in tara asta. Vad ca e mult mai avantajos. Bani de caldura, tichete, rechizite, calculator, bani de liceu, bursa sociala, bursa de studiu. Iar daca mai esti si putin cretin si faci dosar de CES poti sa nu te ridici din pat si sa ai si slugi…
Bănuiesc ca nu aveți copii dar mai ales nu unul cu ces.Credeti ca acești copii aleg sa fie bolnavi?Rușine ca a-ți adus în discuție asa ceva.Sa știți ca majoritatea copiilor cu ces,sunt bursieri și nu lipsesc nemotivat nici măcar o zi.Muncesc mult mai mult decât un copil perfect sănătos.Din cauza unor oameni cu o asemenea gândire,acești copii sunt marginalizați,dar de fapt ei sunt niște eroi și niște copii minunați.Pacat ca nu gândiți înainte de a scri aceste lucruri.
1. De la 5 septembrie ( ziua inceperii cursurilor) la 23 septembrie ( data pana la care se transmit datele catre minister) sunt 18 zile, nu ,,aproape o luna”!!!!!
2. Cererile pentru prescolari nu se depun la primarie, ci tot la unitatea scolara
Bună seara.
Eu locuiesc în comuna Secusigiu jud Arad.
De la școală n s-a comunicat că trebuie să adăugăm la cacul și venitul bunicilor,unchi, mătuși etc dacă figurează la același număr de casă în registrul agricol .
Degeaba le-am spus că în lege scrie altceva.
Bunicii nu fac parte din familie?
Adevărat! În legile privind beneficiile sociale este prevazut termenul de “familie extinsă *, drept aceia care gospodăresc în aceeași locuință! Dacă locuiți și cu alte familii și nu faceți dovada gospodăririi separat, cu bucătării, gaze, lumină, atunci totul se ia la comun.
Dacă o fata ii la liceu în a9a și are cardul up de anul trecut ,ea nu beneficiază de sprijin electronic de 500lei ca ceilalți??Unde trebuie sa depun actele ??