Ministrul Muncii, Marius Budăi: Nu tratăm Educația ca la piață, mai pune tu, mai dau eu și vedem unde am ajuns. Dacă am majora salariile în Educație, se pune în pericol atragerea fondurilor din PNRR

3.250 de vizualizări
Marius Budai /Foto: gov.ro
O nouă referire la piață, în negocierile dintre Guvern și sindicate, de data aceasta din partea Ministrului Muncii, Marius Budăi (PSD). Acesta a declarat sâmbătă seara, la Antena 3, că „nu tratăm educația ca la piață, mai pune tu, mai dau eu și vedem unde am ajuns”. Este al doilea oficial guvernamental, după purtătorul de cuvânt al Guvernului Ciucă, Dan Cărbunaru, care folosește această formulă în privința negocierilor cu sindicatele. Cărbunaru spunea joi seara că „nu suntem la piață și, ca atare, nu operăm cu oferte, nici măcar la mall“, în momentul în care pentru a treia zi la rând le-a oferit sindicatelor aceleași „soluții”, refuzate de angajații din învățământ inclusiv printr-un protest masiv în București și în țară, în stradă.

„Nu tratăm educația ca la piață, mai pune tu, mai dau eu și vedem unde am ajuns. Le discutăm în cadrul unor negocieri oneste între parteneri”, a declarat Budăi, care a declarat că dacă ar fi crescute salariile în Educație, ar fi puse în pericol atragerea fondurilor din PNRR.

Moderatoarea l-a întrebat pe ministrul Muncii „de ce, având România a treia cea mai mare creștere economică din Europa, nu își permite să dea majorări în acest an de salarii profesorilor?

Marius Budăi: „E vorba că își permite sau nu își permite. Am explicat ideilor de sindicat să explic și acum dumnealor sunt cu grila de salarizare la nivel de 2022. Condiționalitățile din PNRR și faptul că legea salarizării este la reformă în PNRR ne pune în situația ca de acum, până la 1 ianuarie, când vrem să intre în vigoare noua lege a salarizării, să nu putem opera modificări asupra anexelor legii, adică să ieșim de peste, de peste nivelul din 2022.

Noi am dat în 2022, știți foarte bine, majorări și acum, la început de an, care au adus cadrele didactice la nivelul din 2022, însă pe această perioadă, dacă am face acest lucru, se pune în pericol atragerea fondurilor din PNRR”.

Realitatea este că în PNRR nu apare nici o interdicție legată de majorări salariale, iar guvernul și Parlamentul au mărit constant în 2023 veniturile diferitelor categorii de bugetari, scria G4Media.ro în urmă cu trei zile, când secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, a declarat public, după o rundă de negocieri cu sindicatele, același lucru, că mai multe „condiționalități PNRR” ar împiedica majorările de slarii în Educație.

În sistemul de învățământ este grevă generală din 22 mai.


32 comments
  1. Taiati pensiile speciale. Ca de acolo vin blocajele ptr PNRR. Si de acolo faceti rost si de bani. De ce pentru magistrati s-au putut mari salariile cu 25% APLICATE SI RETROACTIV PE 5 ANI, dar ptr profesori nu se poate?

  2. rușine să că fie, guvernanți mincinoși!
    La primării s-au mărit toate salariile, nu a mai fost afectat bugetul și PNRR ul?
    Nu cedați colegi profesori!

  3. La ce “produse” ies din învățământul RO,fără o evaluare profesională a dascălilor este fără valoare pt.performanțele de măine

  4. Ne meritam soarta.Votam mereu aceeasi mincinosi.Au tot marit salarii anul asta pe unde au vrut.Acum mint ca e PNRR.DEgeaba vorbim daca la votul de anul viitor ii votam.Degeaba.Dubiosii astia merita aruncati la groapa de gunoi a istoriei.Un auxiliar cu studii superioare de lunga durata facute pe bune are salariul mai mic decat soferul de la minister .Si vorbinim de echitate.Administrator salariu de 2.800 de lei,contabil 2.900 lei soferul de la minister 3.000 de lei,soferul de la primarie 4.000 lei.La ce e buna scoala?

  5. Mai bine nu pleci tu acasă definitiv….ca prea ești arogant și nesimțit…Ca de un an și jumătate nu ai făcut nimic…decât faci teoria chibritului aici….Ne subestimezi inteligenta ..cu poveștile nemuritoare!!Demisia!!

    1. Sa ne explice Budai cum de sunt bugetari care au un salariu mai decat al presedintelui.
      Daca aceasta lege a salarizarii este perfecta cum de este incalcat acest principiu?
      Atunci ar trebui taiate toate salariile care depasesc salariul presedintelui sa nu punem in pericol PNRR.

  6. Ba tocmai asa procedează incapabilul asta.
    De când i-am văzut figura pe ecrane doar asta am auzit de la el cum are el grija de pensiile romanilor!
    Pana acum nu pare sa aibă grija decât de pensiile speciale.
    Pentru alea ar compromite toate fondurile europene.
    E o iluzie ca ii pasa cuiva de profesori sau de tara asta in general.
    Tuturor ajunși în astfel de funcții le pasa doar de burta și de buzunarele lor.
    De ce nu le-a dat si celor de la AFM, AFIR sau procurorilor cupoane?
    Sau celor din Servicii de ce nu le extinde varsta de pensionare?
    Le cad burțile daca trec de 45 ani și nu mai pot prinde spioni?
    Iar noi toți stam și privim cum își bat toți joc de tara.
    Ar fi cea mai mare prostie ca profesorii sa cedeze si de data asta. Sper ca acum sa stea în strada pana obtin ce vor.
    Daca nu, inseamna ca nu merita nimic si vor fi tăvăliti de toți maimuțoii ajunși vremelnic la putere.

  7. Pensiile speciale pun în pericol pnnr-ul, nu cererile profesorilor!! Când îl văd pe acest individ mă cuprinde greață. Om fără școală, a cumpărat o diplomă la 40 de ani și este ministru.

  8. Un ipocrit. Ca la piață s-au comportat tocmai ei, guvernanții, când au propus acele vouchere de 1000 și 1500 lei.

  9. Nu tiu cum se face dar, ori de cate ori cadrele didactice solicita marire de salarii si imbunatatirea dotarii scolilor, nu sunt bani, se afecteaza bugetul sau, mai nou, se afecteaza PNRR-ul. Cum de nu se intampla la fel si atunci cand se maresc salariile in alte domenii de la stat(functionari, primari si viceprimari, prefecti, parlamentari, guvernanti…)? Unde sunt banii care trebuia sa fie ,,colectati,, de la cei care au devalizat tara? Sunt condamnati definitiv, dar nimeni nu se atinge de averile lor frauduloase, asac ca ies din puscarii (unde stau tot pe banii nostri!) si isi continua viata de huzur cu averile care, de multe ori, cresc pe durata arestului. Nu cva este rusine sa vorbiti de ,,efectele majorarilor salariale,, ale celor care v-au pus creionul in mana si v-au invatat sa conturati litere si cifre, sa cititi (chiar daca ati ajuns sa nu intelegeti corect sensul cuvintelor!!!) si sa socotiti? Sunteti adevaratii atentatori la sanatatea mentala si biologica a romanilor! RUSINE!

  10. Prostii astia din guvern par hotarati sa scoata profesorii din minti cu aceste declaratii. Plagiatori ordinari ce sunteti!!

  11. E incredibil, când se pune problema veniturilor din sectorul educație, apare inflația, nu mai pot accesa fonduri. Sa își de-a demisia toți sau sa coreleze toate salariile cu cele din educație.

  12. “Nu tratăm educația ca la piață” Ce handicap de gandire fata de unul mediu !
    Ce cauta domnule asta, ministru ?!
    Dupa ce politicul a injosit profesorul, mai rau ca la stana, vine asta cu .. piata ?!

  13. Domnule ministru Budai,dv. ar trebui sa fiti mai mult economist social-democrat decat politician coalizat ! Majorarea cu 25% a salariilor a 300000 de bugetari aflati la medie din total de 5,5 milioane ar duce la o inflatie de maxim 1,3%.Ori, rata inflatiei economiei dv. minunate din 2022 ianuarie pana-n 2023 tot ianuarie este cam 15% !Pe de alta parte,acum circa 2 saptamani BNR-ul a facut demnificative profituri pe mari volume din rata de schimb EUR/USD,circa 2%.Aici este echilibrul cerut de domnul presedinte Klaus !
    Acum e randul dv. sa fiti social democrat si sa distribuiti in numele dreptatii sociale profiturile !unor oameni care sufera de ani buni.

  14. Pentru ca nu suntem la piata sindicatele trebuie sa ramana la procentul de 60%, chiar daca se acorda 30% cand se opreste greva si 30% in decembrie.

  15. Greva noastră nu este împotriva unui guvern anume, nici a unui oarecare partid politic sau a vreunui politician din România.
    Greva noastră este împotriva unui sistem de valori în care dascălul și cei care ajută actul învăţătoresc sunt la marginea societății, iar acest lucru este arătat cel mai bine prin salariu: o plată umilitoare, la limita subzistenței.
    Sistemul vostru, inaugurat imediat după Revoluţia din 1989 prin conceptul „partidului mare” al ideologului Silviu Brucan, a ajuns la punctul imploziei.
    Toată lumea ştie că nu aveţi bani pentru mărirea salariilor profesorilor, deoarece trebuie să vă întreţineţi propriul sistem: pensii speciale, salarii nesimţite la bugetarii de vârf, câştiguri imense prin consiliile de administraţie sau firmele de casă (sugative acum la PNRR) şi, cel mai important, curtea electorală prin aparatul administrativ nerentabil (primării şi consilii locale irelevante, structuri birocratice căpuşă şi o masă de manevră clientelară).
    Acest sistem este unul cleptocratic şi e o chestiune de timp până când explodează. Profesorii sunt piatra pe care n-au luat-o în seamă ziditorii sistemului cleptocratic, iar aceasta a ajuns în capul unghiului. Tic-tac, tic-tac…

  16. Atunci sa explice cum s-a putut mari salariul la alti bugetari sau au fost acordate sporuri in acest an?
    Sa ne arate unde scrie in PNRR ca este interzis sa mareasca salarii, banuiesc ca ar trebui scris specific anul 2023. In anul 2022 au marit deja salarii, iar incepand cu anul 2024 se pot mari salarii. Fix in anul 2023 nu se pot aplica majorari.

  17. Eu cred ca ai doua variate, t0
    aie pensiile care nu sunt pe baza de contributivitate și da banii la profesori sau da afara toți profesorii și triplează pensiile care nu sunt pe baza de contributivitate.

  18. da ce credeau ca profesorii toti sunt niste genii care traiesc cu aer, in frig si fara rechizite, carti, atat se da, atat vor invata pe copii, de aceea este de ani de zile analfabetismul si agresivitatea in scoli.
    Ia sa mai coboare din birouri si sa intre la scolile de cartier, unde in fiecare clasa sunt vreo 3, 4 elevi care refuza reguli si civilizatie, domnii din guvern, sa vina ei sa predea la catedra lectii invatate bine pe de rost, nu sa citeasca guvernatii la ora din carte, ca rad elevii de ei , sa vada daca sunt capabili in fiecare zi sa predea pe dinafara si in asa fel incat sa nu ii plictiseasca pe elevi, ca pe la scolile din cartier, elevii se plictisesc repede, astea sunt mai mult de marea majoritate a scolilor. Ca sa pregatesti o schema de lectie atractiva mai muncesti inca vreo 6 ore si acasa, plus toate documentele o multime pe care ti le cere la scoala si tot acasa trebuie facute, de ii apuca noaptea pe profesori.
    Ia sa vina domnii guvernanti sa vorbeasca liber lectiile din manuale, sa vada cum nu stiu ce sa le predea, atat asteapta elevii , imediat incep sa comentezesi sa rada, sa se bata intre ei , sa se jigneasca etc
    Deci analfabetismul functional va continua, pana vor fi platiti cum trebuie
    Avand in vedere uzura psihica si stresul, trebuie scosi la pensie tot la 45 de ani, ca nu este usor sa stai cu elevi agresivi verbal si fizic in fiecare zi, cum exista in 85% din scoli.
    Bullyingul nu va fi rezolvat daca nu sunt platiti profesorii cum trebuie, de ce sa se imbolnaveasca ei de stres pentru 2 lei la salariu, ” vor lasa elevii sa se jigneasca intre ei in continuare, pentru 2 lei la salariu nimeni nu o sa civilizeze nici un elev”.

    in adevar , realitatea este ca daca nu ai cu ce plati apa, o sa te duci nespalat la scoala si vor rade elevii de profesor, daca nu ai cu ce plati lumina, nu o sa poti pregati acele lectii extraordinare pentru elevi, daca nu ai suficienti bani sa platesti internetul , nu o sa ai nici competente digitale, ce laptop, nici nu te apropii de suma respectiva sa il cumperi, daca nu ai bani sa platesti caldura, o sa stai in frig si nu vei mai face dardaind de frig nici o lectie extraordinara, ci doar exact cum se fac acum de apare analfabetismul functional; daca nu iti ajung banii sa cumperi carti si caiete , articole de papetarie pentru tine, nu mai creezi lectia aceea mult eficienta pentru elevi si atractiva, ci o lectie saracuta, ca ti s-a terminat rezerva la stilou sau hartia de xerox si nu ai avut pe ce sa mai scrii schema lectiei etc
    Asta este realitatea.
    De ce nu scoateti profesorii la 45 de ani la pensie, ca alte categorii, in 85% din scoli sunt acte de agresivitate fizica si verbala, de ce nu iau atitudine profesorii? pai la salariul dat ce atitudine sa mai ia, atatia bani primesc, atata se ocupa de elevi, stresul psihic fata de bullying-ul din 85% din scoli , ii termina si pe ei, ajung acasa obositi psihic, in fiecare zi; in fiecare clasa din 85% din scoli exista 2, 3 , 4 elevi care nu respecta regulile de desfasurare a unei ore, pur si simplu refuza, urla, tipa, sunt agresivi verbal, sau isi lovesc colegii in timpul orei, nu-i lasa nici pe ceilalti sa fie atenti la ore , pentru ca ei refuza scoala, este deosebit de stresant in fiecare zi sa ai aceeasi elevi agresivi; proveniti din diverse familii, de tot felul.
    Cum se investeste in educatia elevilor?- mai putini in clasa -15 elevi, sa poata fi supravegheati toti , iar cei care vin cu comportament agresiv din familie si care refuza constant regulile civilizatiei sa poata fi mai bine monitorizati-acestia exista in fiecare clasa si nu sunt numai 1 sau 2 , de regula ajung sa fie 3 sau 4 elevi; profesori platiti bine altfel cat ii platesti atat lucreaza, stiind ca nu le ajung banii sa isi plateasca lumina, caldura, apa rece, internetul, nu mai reusesc sa creeze acele lectii minunate si uite asa o sa tot fie analfabetismul functional si uite asa raman elevii viitori adulti, agresivi , nepregatiti, superficiali, etc
    Ei daca nu poate sa le dea bani, nici profesorii nu pot sa-i educe si sa ii invete pe copii mai mult de cat sunt platiti, adica , toate lectiile se vor inadra in 2500 lei, atat, restul pot elevii sa fie agresivi si necivilizati, atat sunt platiti atat fac, va fi in continuare bullying si analfabetism , agresivitate, in marea majoritate din scoli, asta e

  19. Nu aveți soluții, nu?
    Iată 2 variante.
    Creșterea sporului de solicitare neuropsihică cu 15 % si reducerea impozitului cu 10% ca in IT.

    Iată obțineți 25% fără să umblați la nicio anexă a legii salarizării.

    Dacă mai vreți mai avem variante.

    Apropo, returnarea diferențelor pt dirigenție o mai amânați mult?

    P.S.
    Cum ați ajuns sa vă lăudați ca veți crește salariile cu 9% la nedidactic, anexa 8 la valoarea din 2022?????, Adică în iunie 2023 după o săptămână de grevă și presiune publică.
    Chiar ne credeți tâmpiți?

    Politrucilor (Budă i), ați uitat că printre cei 100.000 de greviști sunt profesori de economie, logică și matematică?

    Încă vă credeți la ședința de partid. (Le mai dăm două vouchere și de foame se întorc la catedră)

    NU mai merge așa!

    1. O idee foarte bună și nu este singura. Chiar avem oameni deștepți in țara asta care au ajuns să tacă în fața leprelor ordinare cu pile.
      Ne-a ajuns, uniți suntem puternici ! Greva continuă pe termen nelimitat !

  20. Mitomanii nu se opresc.
    Creșterea salariilor din aparatul administrativ central, agenții, institute etc din anul 2023, nu a pus in pericol PNRR, nu?

    La profesori se termină mereu banii pentru că îi șantajați cu ,,grija pentru copii”

    Poate a venit vremea ca acest guvern și următorul (oricum e același) să plece.

    Să vină cineva care găsește soluții nu care minte cum respiră!

    Dacă tot s-a început greva generală și acest guvern incapabil continuă să manipuleze opinia publică poate a venit vremea ca populația să se trezească și să înțeleagă că această șleahtă de plagiatori, penali, mitomani și cleptomani nu poate aduce beneficiile acestei țări!

    Nu mai putem gira incompetența în numele ,, stabilității ”
    ,,Stabilitatea” în rău nu poate aduce beneficii unei națiuni.

  21. Taie pensiile speciale și toate pensiile care nu sunt pe baza de contributivitate și da la profesori. Vezi ca evaziunea fiscala e in floare. Atunci nu vei pune în pericol banii din PNRR.

  22. Până în 2025 se vor pensiona încă 1500 de magistrați. Adică se pregătesc marafeții pentru plata a încă 1500 de pensii speciale… Iar cercopitecul ăsta ne explică Moartea căprioarei cu Educația și Penerereu’. Nene, tu nu înțelegi că de data asta nu mai merge??

  23. Asta înțeleg creaturile astea prin ”dialog”? Unii să iasă în stradă, revoltați, iar ei, senini, să zică ”nu”, dar nu simplu, nu motivat, ci așa, inventând scuze arogante imediat dovedite ca minciuni (nu ne lasă PNRR-ul – BA VĂ LASĂ!, nu avem bani – decât pentru toate sinecurile voastre! nu e ca la piață – păi noi ne târguim aici)

    Nivelul din 2022? ALOO, ministrul Budăi, suntem în 2023 și ați avut atâta grijă de economie că inflația a ajuns la 40% la alimente, și vreo 17-18% în general.

    Le explică cineva ce înseamnă negociere și compromis? Sau e dincolo de nivelul lor de înțelegere? (Asta e retoric, dacă se îndoia cineva.)

  24. Pai e simplu: sa se aplice legea complet:
    (2) Începând cu anul 2023, salariile de bază, soldele de funcție/salariile de funcție și indemnizațiile de încadrare se stabilesc prin înmulțirea coeficienților prevăzuți în anexele nr. I-VIII cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare.

    Cum facem asta? Modificand ordonanta trenulet, (oug 168/2022).
    Totul frumos si legal. Si, culmea, nu se pune piedica nici PNRR-ului.
    Oricum, pensiile speciale sunt marea piedica.

  25. TĂIAȚI PENSIILE SPECIALE și veți avea bani ! Cum puteți să dați 500 , 700 , 1 miliard pensie și acum numai sunt bani ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

80% din cadrele didactice ale SNSPA vor să se vaccineze. Pricopie: Ne dorim să ne întoarcem cât mai curând la cursuri, însă în condițiile actuale, nu este posibil odată cu începerea semestrului II

În total, 80% din cadrele didactice ale Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) au răspuns afirmativ privind disponibilitatea vaccinării împotriva COVID-19, în urma colectării datelor solicitate la începutul…
Vezi articolul

Dezbatere Edupedu.ro – UiPath Foundation - Brio.ro

VIDEO Raluca Negulescu-Balaci, director executiv UiPath Foundation: În educație nu funcționează intervențiile pe termen scurt, ci exact opusul – intervenții pe termen lung, în așa fel încât elevii să recupereze decalajul educațional

În educație nu funcționează intervențiile pe termen scurt, ceea ce funcționează în schimb este exact opusul – „intervenții pe termen lung, în așa fel încât elevii să recupereze decalajul educațional…
Vezi articolul

Unii directori de şcoli din Tulcea semnalează că deficitul de profesori la unele materii este tot mai mare / “Îmi permit să trag un mic semnal de alarmă în ceea ce priveşte obligativitatea aducerii profesorii în şcoli, a revitalizării meseriei de profesor”, spune directorul Colegiului “Spiru Haret” din Tulcea

Un reportaj Agerpres privind situația școlilor din județul Tulcea înainte de începerea școlii arată că unităţile de învăţământ din județ sunt pregătite în proporţie de 90% să-i primească pe elevi,…
Vezi articolul