SURSE Marile modificări cerute de PSD în legea educației: eliminarea din lege a salarizării profesorilor, stoparea înființării a zeci de instituții noi, eliminarea noilor examene de admitere la liceu

Foto: © Agencyby | Dreamstime.com

Între PSD și PNL există diferențe majore de poziție în ceea ce privește noua lege a educației elaborată în secret de ministrul PNL Ligia Deca, au declarat pentru G4Media surse din coaliția de guvernare. Diferențele sunt majore și pun sub semnul întrebării adoptarea proiectului promovat de președintele Klaus Iohannis.

1. Salarizarea profesorilor. Legea Deca prevede, potrivit Edupedu.ro, o creștere semnificativă a salariilor profesorilor, mai ales în cazul profesorilor debutanți. Astfel, salariul net de debutant ar urma să crească de la circa 2.600 lei acum la circa 3.900 de lei, după cum prevede proiectul PNL.

Or, PSD respinge această prevedere din două motive. În primul rând, creșterea ar avea un impact bugetar major de acoperirea căruia ar fi PSD principal responsabil, dat fiind că social-democrații vor prelua conducerea guvernului după rocada guvernamentală din mai.

De altfel, Marcel Ciolacu a și sugerat acest lucru, spunând pe 30 ianuarie că legile educației au un impact bugetar între 37 și 49 de miliarde de lei.

În al doilea rând, PSD nu vrea decuplarea salarizării profesorilor de ceilalți bugetari, temându-se că astfel s-ar deschide calea pentru revendicări salariale de la restul categoriilor bugetare, potrivit surselor G4Media.

2. Înființarea a zeci de instituții noi. Legea prevede o schimbare semnificativă de arhitectură instituțională, fără să aducă însă și o schimbare de conținut. Vor apărea zeci de agenții și instituții în teritoriu, după cum a scris Edupedu.ro, ceea ce înseamnă cheltuieli majore de la buget.

PSD nu e de acord cu acest proiect care ar transforma Ministerul Educației într-o instituție ultra-centralizată, cu cheltuieli enorme, potrivit surselor G4Media.

3. Admiterea în liceu. Proiectul de lege PNL consultat de Edupedu prevede că liceele din întreaga țară vor putea organiza propriul concurs de admitere, separat de evaluarea națională, pentru 90% din locuri. În replică, PSD nu acceptă această formulă, despre care susține că restrânge accesul elevilor la educație de calitate.

Citește articolul integral pe G4media.ro

Foto: © Agencyby | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version