Surse: Școlile pot înființa clase în regim intensiv sau bilingv, din învățământul primar – proiectul legii Educației, varianta Deca

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com

Elevii claselor primare ar putea învăța o limbă modernă în regim intensiv sau bilingv, potrivit proiectului legii Educației, obținut de Edupedu.ro. Astfel ar putea avea cu 2 sau 3 ore în plus față de numărul prevăzut în trunchiul comun. În prezent, elevii învață o limbă străină în regim intensiv sau bilingv de la clasa a V-a.

Proiectul legilor Educației, în varianta Deca, permite școlilor să poată înființa clase în regim intensiv și bilingv de la învățământul primar.

Astfel, elevii de clasele I-IV, care ar învăța în regim intensiv o limbă modernă, ar avea cel puțin 2 ore în plus față de numărul cel prevăzut în trunchiul comun, iar la o clasă cu regim bilingv s-ar adăuga 3 ore în plus. De exemplu, în prezent, elevii de clase primare au o oră pe săptămână disciplina limbă modernă. Potrivit prevederii din proiectul legii Educației, elevii ar învăța 3 ore pentru clasă în regim intensiv și 4 ore pentru regim bilingv.

În prezent, clasele de intensiv se pot înființa de la gimnaziu, clasa a V-a.

Prevederile din legea Deca:

“Art 89 (2) Clasele cu predare a unei limbi moderne în regim intensiv sau bilingv se pot organiza începând cu învăţământul primar.

(3) Prin clasă cu predare a unei limbi moderne în regim intensiv se înţelege acea clasă din învăţământul preuniversitar în care o limbă modernă se studiază într-un număr mai mare cu cel puţin 2 ore faţă de numărul de ore prevăzut în trunchiul comun prin planul-cadru de învăţământ, care se alocă din curriculumul la decizia elevului din oferta şcolii.

(4) Prin clasă cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv se înţelege acea clasă din învăţământul preuniversitar în care o limbă modernă se studiază într-un număr mai mare cu cel puţin 3 ore faţă de numărul de ore prevăzut în trunchiul comun prin planul-cadru de învăţământ, care se alocă din curriculumul la decizia elevului din oferta şcolii. La clasele cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv, cel puţin o treime din disciplinele nonlingvistice, se studiază în limba modernă respectivă”, scrie în documentul consultat de EduPedu.ro.

Despre proiectele Legii Educației, varianta Deca

Amintim, proiectele legii Educației vor fi prezentate grupurilor de specialiști la acest sfârșit de săptămână, după cum a scris Edupedu.ro pe surse. Partidul Social Democrat a cerut însă o amânare de maximum 30 de zile pentru modificarea noilor proiectele de legi avansate de ministrul Educației Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro și G4Media.ro. – Detalii aici

Proiectele sunt menținute în afara dezbaterii publice de către oficialii guvernamentali și de către ministrul Deca, nu sunt puse în transparență decizională așa cum demnitarul a anunțat în decembrie 2022, singurele informații fiind cele publicate pe surse de către Edupedu.ro și alte publicații care au consultat documentele respective.

Pe 10 ianuarie, la întâlnirea liderilor Coaliției de guvernare, decizia a fost că proiectele de legi nu pot fi aprobate politic în forma prezentată de Ligia Deca și că partidele vor face comisii de experți care vor ajusta textele. A fost stabilit chiar și un calendar:

Reamintim că în luna iunie 2023 pachetul legislativ ar trebui să fie în vigoare deja, potrivit jalonului PNRR asumat de către Guvern.

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
OFICIAL Admiterea în clasa a V-a în clasele cu predare într-o limbă străină intensiv/bilingv, centralizată de ministerul Educației. Se înființează câte o comisie la inspectorate, care va face subiectele pentru testul de competențe
Elevii care dau admitere la clasa a V-a pentru clasele cu predare într-o limbă străină intensiv/bilingv nu pot aplica la mai multe școli, ca până acum, după ce Ministerul a decis că subiectele sunt unice și se dau în aceeași zi / Mâine, 9 iunie, este examenul pentru clasele de limba engleză
Exit mobile version