Țările europene unde explodează cazurile de Covid-19 impun restricții dure, dar fac eforturi să țină școlile deschise. Educația ca prioritate în criza corona

Photo 194085180 © Citalliance - Dreamstime.com

La o lună de începerea școlii, România figura, la sfârșitul săptămânii trecute, în rândul unui grup de numai cinci țări europene unde școlile sunt parțial deschise, pe harta actualizată a UNESCO referitoare la deschiderea școlilor în lume. Pe lângă România, școlile mai erau parțial redeschise în Spania, Letonia, Bosnia-Herțegovina și Serbia, iar în Macedonia apăreau în continuare ca fiind închise. Majoritatea țărilor de pe continent mențin școlile deschise – sau le închid doar punctual – în pofida numărului tot mai mare de cazuri de Covid-19, pe tot continentul.

Cum abordează situația școlilor diverse țări de pe continent:

O țară care a înregistrat foarte puține cazuri de infectare în primăvară și care a închis rapid școlile la începutul pandemiei, Republica Cehă cunoaște, în prezent, o explozie a numărului de cazuri de Covid-19. În ultima săptămână, a introdus o serie de măsuri de distanțare, mai ales pentru persoanele vârstnice, a aplicat interdicții pentru evenimente culturale și sportive și pentru adunări publice. Dar, în cazul școlilor, până acum a decis închiderea doar pentru liceele și universitățile din zonele considerate de risc, școlile primare rămânând deschise.

În Germania, țară care de asemenea cunoaște o explozie de cazuri, cancelarul Angela Merkel a anunțat că va veni o perioadă de restricții, mai ales în orașele mari, unde nu va scădea numărul de cazuri. Dar ea a arătat, citată de Berlin Spectator, că economia trebuie să funcționeze, iar educația rămâne o prioritate și școlile trebuie să poată să stea deschise.

Și în Franța se face simțită o explozie de cazuri de Covid-19, în sezonul de toamnă. Aici, potrivit TheLocal.fr, autoritățile insistă că educația este o prioritate și că școlile trebuie să rămână deschise, atât timp cât situația o permite. Dacă există o limitare a prezenței studenților la cursuri în universități, în cazul școlilor guvernul a decis, pe 23 septembrie, ca acestea să nu se mai închidă automat la apariția unor cazuri singulare de Covid-19, ci doar în cazul în care apar focare cu număr mai mare de cazuri, în interiorul instituției de învățământ. Drept urmare, până săptămâna trecută, numărul de școli închise din cauza existenței unor cazuri multiple a scăzut de la 81 la 15. Ministrul educației, Jean-Michel Blanquer, a spus că există un al doilea scenariu de lucru, ce prevede ca elevii să vină prin rotație la școală, nu toți, ca în prezent, dar “pentru moment aceasta nu este o prioritate, deoarece există foarte puține situații” de școli unde, în interval de o săptămână, s-au înregistrat 3 sau mai multe cazuri de Covid-19. “15 școli din 60.000, deci un număr rezonabil”, a descris Blanquer situația. Potrivit sursei citate, ministrul părea să se refere doar la gimnazii și licee, un număr limitat de școli primare și de clase fiind, de asemenea, închise. Pe de altă parte, publicația citată face trimitere la datele agenției de sănătate publică Sante Publique France, care a anunțat că în școli s-ar înregistra 163 de noi posibile cazuri de școli cu număr multiplu de infectări – 36% din totalul aflat în curs de investigație, la nivel național.

Harta deschiderii scolilor în Europa – actualizată 11 octombrie 2020 / UNESCO.org

Opening Photo 194085180 © CitallianceDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version