Țările europene unde explodează cazurile de Covid-19 impun restricții dure, dar fac eforturi să țină școlile deschise. Educația ca prioritate în criza corona

6.018 vizualizări
Photo 194085180 © Dreamstime.com
La o lună de începerea școlii, România figura, la sfârșitul săptămânii trecute, în rândul unui grup de numai cinci țări europene unde școlile sunt parțial deschise, pe harta actualizată a UNESCO referitoare la deschiderea școlilor în lume. Pe lângă România, școlile mai erau parțial redeschise în Spania, Letonia, Bosnia-Herțegovina și Serbia, iar în Macedonia apăreau în continuare ca fiind închise. Majoritatea țărilor de pe continent mențin școlile deschise – sau le închid doar punctual – în pofida numărului tot mai mare de cazuri de Covid-19, pe tot continentul.

Cum abordează situația școlilor diverse țări de pe continent:

O țară care a înregistrat foarte puține cazuri de infectare în primăvară și care a închis rapid școlile la începutul pandemiei, Republica Cehă cunoaște, în prezent, o explozie a numărului de cazuri de Covid-19. În ultima săptămână, a introdus o serie de măsuri de distanțare, mai ales pentru persoanele vârstnice, a aplicat interdicții pentru evenimente culturale și sportive și pentru adunări publice. Dar, în cazul școlilor, până acum a decis închiderea doar pentru liceele și universitățile din zonele considerate de risc, școlile primare rămânând deschise.

În Germania, țară care de asemenea cunoaște o explozie de cazuri, cancelarul Angela Merkel a anunțat că va veni o perioadă de restricții, mai ales în orașele mari, unde nu va scădea numărul de cazuri. Dar ea a arătat, citată de Berlin Spectator, că economia trebuie să funcționeze, iar educația rămâne o prioritate și școlile trebuie să poată să stea deschise.

  • În Spania, altă țară confruntată cu un val de cazuri Covid-19 noi, autoritățile își îndreaptă atenția spre alte domenii, pentru noi măsuri restrictive. Fiind o țară cu învățământ descentralizat, diversele regiuni acționează diferit (motiv pentru care, pe harta UNESCO, apare ca țară cu școli parțial deschise). Dar aici o cercetare a Universității Politehnice din Catalonia a ajuns la concluzia că primele săptămâni de școală nu au avut un impact semnificativ asupra evoluției epidemiei, potrivit El Pais. Drept urmare, în această țară discuția principală nu e despre închideri, ci despre ventilarea claselor în sezonul rece.

Și în Franța se face simțită o explozie de cazuri de Covid-19, în sezonul de toamnă. Aici, potrivit TheLocal.fr, autoritățile insistă că educația este o prioritate și că școlile trebuie să rămână deschise, atât timp cât situația o permite. Dacă există o limitare a prezenței studenților la cursuri în universități, în cazul școlilor guvernul a decis, pe 23 septembrie, ca acestea să nu se mai închidă automat la apariția unor cazuri singulare de Covid-19, ci doar în cazul în care apar focare cu număr mai mare de cazuri, în interiorul instituției de învățământ. Drept urmare, până săptămâna trecută, numărul de școli închise din cauza existenței unor cazuri multiple a scăzut de la 81 la 15. Ministrul educației, Jean-Michel Blanquer, a spus că există un al doilea scenariu de lucru, ce prevede ca elevii să vină prin rotație la școală, nu toți, ca în prezent, dar “pentru moment aceasta nu este o prioritate, deoarece există foarte puține situații” de școli unde, în interval de o săptămână, s-au înregistrat 3 sau mai multe cazuri de Covid-19. “15 școli din 60.000, deci un număr rezonabil”, a descris Blanquer situația. Potrivit sursei citate, ministrul părea să se refere doar la gimnazii și licee, un număr limitat de școli primare și de clase fiind, de asemenea, închise. Pe de altă parte, publicația citată face trimitere la datele agenției de sănătate publică Sante Publique France, care a anunțat că în școli s-ar înregistra 163 de noi posibile cazuri de școli cu număr multiplu de infectări – 36% din totalul aflat în curs de investigație, la nivel național.

  • În Italia, Guvernul este așteptat să finalizeze, luni, o nouă hotărâre de urgență care să întărească restricțiile deja existente, pe măsură ce rata de infectare din această țară se apropie de nivelul înregistrat în perioada de criză din martie. Și aici, potrivit ministrului Sănătății, citat de TheLocal.it, ia în considerare alte măsuri pentru a combate numărul mare de transmisii între membrii unei familii, măsuri precum interzicerea tuturor petrecerilor, inclusiv în mediu privat, pentru a putea astfel ține școlile deschise.
Harta deschiderii scolilor în Europa – actualizată 11 octombrie 2020 / UNESCO.org

Opening Photo 194085180 © CitallianceDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


4 comments
  1. Constat cu surprindere, cum fara a se informa suficient, angoasati de mesajele transmise zilnic prin mijloacele media, ne dorim cu totii sa ramanem in negura mintii noastre, ultimii la nivel european in ceea ce priveste educatia. Dragi parinti, educatia si deprinderile de igiena, se invata in scoala si nu prin mijloace on line, cu copii in pijama, nespalati, nepieptanati si eventual si cu camerele inchise, cu microfoane pe silentios si discutii pe fundal cu colegii. Pandemii au existat tot timpul in istorie si vor mai exista. Ca sa le facem fata trebuie sa ne educam, sa intelegem cum apar si cum trebuiesc gestionate . Suntem sclavii Europei – lucram pamantul altora, facem curatenie in casele lor, le ingrijim batranii, ne ocupam peste tot de munca cea mai de jos, cea mai prost platita si care implica cea mai putina educatie. Aceasta nu se intampla pentru ca noi suntem mai destepti decat restul, nu? Vorbiti cu nonsalanta de lipsa mijloacelor de educatie on line? Ce ati facut pentru asta? Va ganditi la copii din centrele de plasament si unde sunt cei care ii indruma pe online? Credeti ca pandemie este doar in Romania si credeti ca restului lumii nu ii pasa de proprii copii si batrani? Si atunci cum se face ca suntem printre putinii care tinem scolile inchise? Credeti ca incidenta cazurilor este mai mare in Romania decat in restul lumii si ca ar trebui sa ne intoarcem in grote de spaima virusului? Faceti dumneavoastra acasa cu copii educatie sanitara? Care dintre dumneavoastra – cei care refuza sa poarte masca, cei care scuipa pe strada, cei care se imbulzesc in poarta scolilor? De ce refuzati sa crederi statisticile si considerati ca proprii copii sunt responsabili de tarele societatii, cum ar fi raspandirea virusului si nu voi insiva? De ce nu incepeti prin a lua masuri cu dumneavoastra, fiecare dintre dumneavoastra? Acesta este un strigat pentru educatie si mentinerea scolilor deschise, aceasta daca nu doriti ca si copii nostri sa ramana ca si noi, in coada listei Europei. Stam cu bratele intinse si asteptam pomana – pomana de oriunde – primar, guvern, Uniunea Europeana. Cladirea unei solutii incepe prin educatie – lasati copiii sa mearga la scoala si disciplinati-va voi ca adulti. Nu cereti copiilor ceea ce voi insiva nu respectati si nu va inselati singuri ca virusul este adus de copii de la scoala, copii care nu respecta, dar care nu respecta pentru ca nu sunt invatati sa respecte – oare de catre cine? Stimati parinti mergeti la servici, mergeti la cumparaturi, calatoriti cu mijloace de transport in comun? Daca va puneti copii sa nu mearga la scoala, nu credeti ca nici voi nu ar trebui sa faceti aceste lucruri? Ce exemplu dati? Daca este necesar sa fie facute si asumate, atunci poate ca si copii ar trebui sa mearga la scoala.

  2. Bine ca in Romania au inchis scolile can aveam 30 de cazuri, dar acum cand avem 3000+ in fiecare zi, nu…frate ca educatia nu merge online. Pai daca aveam si noi infrastructura asa cum scrie in lege inca din 2011 nu mai aveam problema aceasta, nu?

  3. La noi sunt enorm de multe cazuri intre tineri dupa inceperea scolii. Nu sunt luate niciun fel de masuri de protectie, elevii stau unii peste altii inainte sa intri, nu isi spala mainile, un minut daca raman suprevegheati se duc unii la altii… Nimanui nu ii pasa de COVID si asta se vede!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Bătaie de joc la adresa profesorilor și elevilor, din partea Ministerului Educației. Instituția le-a cerut cadrelor didactice să facă reperele metodologice pentru clasa a XI-a, pentru peste 80 de discipline, în doar 10 zile lucrătoare, în plină vacanță – document

Profesorii din grupurile de lucru pentru elaborarea/revizuirea curriculumului pentru disciplinele/ domeniile de studiu obligatorii din învățământul liceal și pentru calificările/domeniile de pregătire profesională pentru care se școlarizează prin învățământul profesional…
Vezi articolul

Ecaterina Andronescu susține că semnătura din dreptul numelui său, de pe contractul cu Alexandru Cumpănașu, nu este a sa: Aveam un secretar de stat care răspundea de proiecte europene

“Nu este pe niciunul dintre documente semnătura mea”, a declarat pentru Edupedu.ro fostul ministru al Educației Ecaterina Andronescu. Reacția vine la contractul dintre Ministerul Educației și ONG-ul condus de Alexandru…
Vezi articolul