Testele de salivă pentru elevi și copii nu sunt încă omologate. „Cer celor de la Agenția Medicamentului să lase tergiversările și prostiile și să vină mai repede cu decizia”, a declarat Florin Cîțu

Foto: © LCVA | Dreamstime.com

„Cer celor de la Agenția Națională a Medicamentului să lase tergiversările şi prostiile şi să vină mai repede cu decizia”, a apus astăzi Florin Cîțu, potrivit G4Media.ro, în legătură cu testele de salivă care nu sunt încă omologate, dar despre care autoritățile au prevăzut în hotărârea nr 76 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, că ar trebui folosite în școli pentru procesul de monitorizare a infectărilor.

Acesta a fost întrebat în ce stadiu ce află achiziția testelor de salivă în școli, iar premierul a menționat că au început procedurile și că Agenția Națională a Medicamentului „trebuie să se grăbească şi să vină cu omologare să permită aceste teste”.

„Cred că au început procedurile, în acelaşi timp cei de la ANM (Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România – n.r.) trebuie să se grăbească şi să vină cu omologare să permită aceste teste. Până la urmă, noi le achiziţionăm, dar în continuare văd că lucrurile sunt tergiversate acolo şi le cer celor de la ANMDMR să lase tergiversările şi prostiile şi să vină mai repede cu decizia”, a precizat Florin Cîțu.

Declarația, la minutul 05:49:

Aseară, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că testele non invazive vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate (ONAC).

Totodată, inspectoratele şcolare şi unităţile de învăţământ trebuie să sprijine testarea rapidă antigen non-invazivă efectuată din probă de salivă a elevilor şi preşcolarilor, personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, în scopul monitorizării permanente şi eficiente a riscului epidemiologic.

La articolul 2, hotărârea CNSU prevede că „se propune utilizarea în unităţile de învăţământ a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, pentru elevi şi preşcolari, personal didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, în scopul monitorizări permanente şi eficiente a riscului epidemiologic la nivelul acestora concomitent cu intensificarea acţiunilor de control desfăşurate de instituţiile abilitate pentru verificarea respectării normelor de prevenire a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2.

Se abilitează Ministerul Sănătăţii să identifice, prin Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, testele rapide antigen COVID-19 din salivă, introduse pe piaţa Uniunii Europene cu respectarea cerinţelor de reglementare aplicabile şi să comunice Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate aceste cerinţe de reglementare, precum şi cerinţele minime de performanţă necesar a fi îndeplinite”.

Foto: © LCVA | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version