Toți angajații din Învățământ trebuie să beneficieze de decontarea navetei, conform legii, potrivit liderului sindical Marius Nistor

Marius Nistor / Foto: INQUAM Photos - Octav Ganea

Toți angajații din sistemul de învățământ trebuie să beneficieze de decontarea navetei, conform legii, după cum a declarat pentru Edupedu.ro Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”: „Trebuie decontată (naveta – n.red) pentru toți angajații, conform legii”.

Contractul colectiv de muncă stabilește că angajaților care îți desfășoară activitatea în altă localitate decât cea de domiciliu li se decontează cheltuielile de navetă la și de la locul de muncă. Cheltuielile sunt decontate de primărie, la solicitarea consiliului de administrație al școlii.

Iată ce prevede contractul colectiv de muncă

Art. 53 – „(1) Personalului din învățământ care își desfăşoară activitatea în altă Iocalitate decât localitatea de domiciliu/reședință i se decontează cheltuielile de navetă la și de la locul de muncă, de către autoritățile administrației publice locale, la solicitarea consiliului de administrație al unității/ instituției prevăzute în Anexa nr. 3.

(2) În cazul în care nu există mijloace de transport în comun pentru localitățile prevăzute la alin. (1), transportul angajaților se poate asigura cu microbuzele care realizează transportul elevilor, pe rutele de transport ale elevilor.

(3) Cadrele didactice de sprijin și itinerante care îşi desfăşoară activitatea la una sau mai multe unităţi de învăţământ sau la domiciliul/reședința elevilor, indiferent de regimul de mediu, beneficiază de decontarea cheltuielilor de transport, în măsura în care îşi desfăşoară activitatea în altă localitate decât cea de domiciliu/reședință”.

În Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 apare că autoritățile administrației publice locale asigură, printre altele, și decontarea cheltuielilor de transport pentru profesorii care nu au locuință în unitatea administrativ-teritorială.

Art. 127 – „În domeniul educației, autoritățile administrației publice locale au următoarele atribuții:

k) asigură personalului didactic care nu dispune de locuință în unitatea administrativ-teritorială decontarea cheltuielilor de transport;”

Citește și:
Noul contract colectiv de muncă pentru Învățământ intră în vigoare de astăzi – descarcă documentul. Cele 17 noutăți pentru profesori și ceilalți angajați
Profesorii și angajații din școli, anunțați de sindicate că au semnat contractul colectiv de muncă abia după ce au făcut acest lucru. Motivul – pentru ca la banii de concediu să fie luată în calcul și indemnizația de hrană, plus alte beneficii / Niciun cuvânt despre închiderea grevei generale – document
Exit mobile version