ULTIMA ORĂ Elevii olimpici internaționali, care fac parte din loturile ce reprezintă România, tăiați de la bursele de excelență și puși fără nicio explicație la burse de merit, pe care oricum le luau, pentru că sunt și olimpici naționali. Schimbarea vine peste noapte și e netransparentă, iar decizia Ministerului Educației e condamnată ferm de Consiliul Național al Elevilor

Foto: Alex Tudor / Agerpres Foto

O „nedreptate făcută cu ușile închise“ de către Ministerul Educației, față de elevii participanți la loturile olimpice internaționale, asta acuză Consiliul Național al Elevilor după apariția în Monitorul Oficial a metodologiei-cadru pentru acordarea burselor școlare. Într-un comunicat, primit de Edupedu.ro, organizația „condamnă ferm decizia de a-i elimina pe olimpicii internaționali de pe lista beneficiarilor bursei de excelență olimpică II și includerea acestora pe lista beneficiarilor bursei de merit“.

UPDATE, ora 19:00: Ministerul Educației a trimis Edupedu.ro o serie de precizări pe acest subiect. Instituția arată că bursele pentru olimpicii internaționali care nu câștigă premii la competițiile internaționale, dar fac parte din loturile de concurs, nu sunt prevăzute în legea Educației, acesta este motivul pentru care elevii respectivi au fost trecuți la bursele de merit și nu la cele de excelență olimpică.

Modificarea a apărut „peste noapte“, explică reprezentanții elevilor, care arată că în cea mai recentă formă a actului normativ, discutată cu partenerii sociali, inclusiv cu CNE, la Ministerul Educației, acești elevi erau incluși între beneficiarii bursei de excelență olimpică II. Chiar a fost salutată și apreciată această măsură într-un comunicat al CNE zilele trecute. După care, fără niciun anunț sau vreo explicație, în varianta finală, cea publicată în Monitorul Oficial și care a intrat de ieri în vigoare, elevii participanți la loturile olimpice internaționale au fost tăiați de pe listă și introduși la burse de merit.

CNE susține că oricum aceștia ar fi primit burse de merit, fiindcă „majoritatea dintre acești elevi s-au calificat la etapa națională a olimpiadelor pe baza rezultatelor de la fazele județene. Astfel, aproape toți ar beneficia deja de bursă de merit pentru premiile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor școlare. Așadar, acești elevi nu vor avea niciun alt beneficiu dacă fac parte din lotul internațional restrâns și nu vor fi remunerați corespunzător pentru eforturile depuse. De fapt, ei nu vor avea nimic de câștigat, fiind deja beneficiari ai bursei de merit și introducerea lor în metodologie nu va aduce nicio finalitate pentru ei“, potrivit comunicatului citat.

Președinta CNE, Miruna Croitoru susține că „schimbările de felul acesta ne arată că suntem departe de a pune elevii pe primul loc“.

„Cu toții simțisem că am ajuns la o victorie de etapă cu privire la capitolul burse școlare, însă schimbările de felul acesta ne arată că suntem departe de a pune elevii pe primul loc. Această modificare îi exclude, practic, de pe lista de beneficiari ai oricărui tip de bursă, ei primind deja bursă de merit pe baza rezultatelor obținute la fazele județene ale acestor olimpiade” scrie Miruna Croitoru, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Forma din varianta avizată în CDS de sindicate, părinți și elevi:

Forma publicată în Monitorul Oficial – Ordinul de ministru 6.238/2023

Comunicatul integral al CNE:

Exit mobile version