Zero lei primiți de Ministerul Educației la rectificarea bugetară, potrivit proiectului publicat de Finanțe

Foto: 146207045 © Sean824 | Dreamstime.com

Proiectul de rectificare bugetară publicat miercuri seara de Ministerul Finanțelor prevede zero lei alocați Ministerului Educației. Fișa de buget prevede mutarea a 117 milioane de lei de la două capitole la cheltuielile de personal, dar fără niciun leu în plus.

Ministrul Educației ceruse prin declarațiile publice 160 de milioane de lei la această rectificare, spunând că nu există bani suficienți pentru plata salariilor profesorilor. Fișa bugetară din proiectul de rectificare pentru Ministerul Educației:

Proiectul cu alocare zero vine în contextul în care la audierile din comisiile Parlamentului Sorin Cîmpeanu a declarat că va „pleda pentru o alocare bugetară de cel puțin 4% încă din anul 2022”.

Am asumat declarația de la Paris care își propune între 4 și 6% din PIB între 15% – 18% din bugetul fiecărui stat. În mod evident, voi pleda pentru o alocare bugetară de cel puțin 4% încă din anul 2022, 4% din PIB. De asemenea, după rectificarea bugetară avem 40,6 mld lei alocări pentru Educație în 2021, adică peste 8 mld euro, suntem la 3,64% din PIB. Am avut doar anii 2008, 2009, 2010 în care am avut un procent din PIB mai mare alocat decât în 2021. Am fost anul trecut la 3,6% din PIB și îmi propun să avem minim 4% din bugetul pe anul viitor pentru Educație”, a declarat Sorin Cîmpeanu la audierea de la comisiile de specialitate din parlament, unde a primit aviz favorabil pentru al treilea mandat de ministru al Educației.

Ministrul Cîmpeanu a negociat și acceptat anul trecut cel mai mic buget pentru instituție din ultimii 30 de ani, raportat la PIB, de doar 2,55%, adică 28,5 miliarde de lei.

Articolul este în curs de actualizare

Foto: © Sean824 | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version