Zero lei primiți de Ministerul Educației la rectificarea bugetară, potrivit proiectului publicat de Finanțe

14.910 vizualizări
Foto: 146207045 © Sean824 | Dreamstime.com
Proiectul de rectificare bugetară publicat miercuri seara de Ministerul Finanțelor prevede zero lei alocați Ministerului Educației. Fișa de buget prevede mutarea a 117 milioane de lei de la două capitole la cheltuielile de personal, dar fără niciun leu în plus.

Ministrul Educației ceruse prin declarațiile publice 160 de milioane de lei la această rectificare, spunând că nu există bani suficienți pentru plata salariilor profesorilor. Fișa bugetară din proiectul de rectificare pentru Ministerul Educației:

Proiectul cu alocare zero vine în contextul în care la audierile din comisiile Parlamentului Sorin Cîmpeanu a declarat că va „pleda pentru o alocare bugetară de cel puțin 4% încă din anul 2022”.

Am asumat declarația de la Paris care își propune între 4 și 6% din PIB între 15% – 18% din bugetul fiecărui stat. În mod evident, voi pleda pentru o alocare bugetară de cel puțin 4% încă din anul 2022, 4% din PIB. De asemenea, după rectificarea bugetară avem 40,6 mld lei alocări pentru Educație în 2021, adică peste 8 mld euro, suntem la 3,64% din PIB. Am avut doar anii 2008, 2009, 2010 în care am avut un procent din PIB mai mare alocat decât în 2021. Am fost anul trecut la 3,6% din PIB și îmi propun să avem minim 4% din bugetul pe anul viitor pentru Educație”, a declarat Sorin Cîmpeanu la audierea de la comisiile de specialitate din parlament, unde a primit aviz favorabil pentru al treilea mandat de ministru al Educației.

Ministrul Cîmpeanu a negociat și acceptat anul trecut cel mai mic buget pentru instituție din ultimii 30 de ani, raportat la PIB, de doar 2,55%, adică 28,5 miliarde de lei.

Articolul este în curs de actualizare

Foto: © Sean824 | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


8 comments
 1. Pai la ce educatie se face in Romania in care parintii pompeaza o gramada de bani in meditatii, activitati extra scolare, cadouri profesori cu ocazia sarbatorilor, renovat de clase, fondul clasei, cumparat de creta si alte consumabile pe care ar fi trebuit ca scoala sa le asigure, rechizite, manuale, etc….nici pe aia nu ii meritati…stati acasa in concediu aproape ca si elevii in vacante, online-ul este dezastru si asta se datoreaza si voua pentru ca sunteti absolut nepregatiti si tot timpul va vaitati in loc sa gasiti solutii.

  1. Daca crezi ca e asa simplu te invit sa te faci profesor. E simplu sa te dai cu parerea, sport national in Romania, din acesta cauza suntem mereu ultimii.
   Mai intai verifica cate zile de concediu are un profesor, asta daca nu are cursuri sau examene.

 2. Banii ca banii dar de ce nu spune nimeni de cati profesori au murit in aceasta perioada?

  Sindicatele de ce tac? Cine raspunde pentru incalcarea dreptului la sanatate?

  1. Este atat de important dreptul profesorului la sanatate incat nu am primit o masca de la angajator din martie 2020. Si in curand va fi martie 2022. Dar mi s-a bagat sub ochi sa semnez protectia muncii. Rusine, lichelelor!!! Fiecare profesor trebuia sa primeasca in mana seturi lunare de masti cum se dau la alti salariati. Nu elevul sa-ti rada in fata si sa o arunce de 4 ori pe zi si tu sa speli la ele, ca deh, tu vorbesti 7-8 ore. (Am ore de la 7 la 15). Tara discrepantelor. Se sprijina lenea si prostia si se pedepseste responsabilitatea si bunele intentii. Ma doare fix fox in cmur ca a venit Ciuca,un alt rupt ds realitate care vrea educatie pe banii profesorului si cu salarii taiate. Toti vin, trag ciolanul si apoi pleaca. Problemele raman.

 3. Ori sunt bani, ori nu sunt bani pentru plata salarilor. Cineva ar trebui sa dea explicatii pentru ca a creat panica fara motiv.

  Sa vedem cum ajunge Educatia la 4%, momentan trebuie sa depasim cel mai mic prag de 2.55%. Cine zicea ca daca bugetul Educatiei scade isi da demisia?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Transport gratuit pentru elevi

Au început să revină la şcoală elevii care au absentat pentru că părinții se tem pentru siguranța lor, în urma transferului unui elev de clasa a III-a acuzat că ar fi agresiv, anunță Inspectoratul Școlar Dâmbovița

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Dâmboviţa anunţă, luni, că au început să revină la şcoala din localitatea Valea Voievozilor elevii care au absentat câteva zile pentru că părinții se tem pentru…
Vezi articolul

Ministerul Educației poate face o achiziție directă de tablete sau alte device-uri pentru elevii din mediile rurale sau cele defavorizate, în contextul situației de criză – susține Asociația Elevilor din Constanța

Ministerul Educației poate face o achiziție directă de tablete sau alte device-uri pentru elevii din mediile rurale sau cele defavorizate, în contextul situației de criză, potrivit unui comunicat al Asociației…
Vezi articolul