Un an cu ministrul Cîmpeanu, văzut din opoziție de USR: România Educată – în punctul zero. Digitalizare – aproape zero. Planurile-cadru – nicio schimbare. Încurajarea imposturii, în cazul plagiatelor. Profesionalizare zero și politizare mare în managementul școlar

Foto: Captură Facebook - USR-PLUS pentru Educație

Progres minim sau inexistent în cele mai multe puncte-cheie de reformă în educație, plus regrese în domenii precum integritatea academică – așa sumarizează doi parlamentari USR-PLUS, Ștefan Pălărie și Irineu Darău, ultimul an, în care educația a fost administrată de ministrul Sorin Cîmpeanu. Potrivit celor doi, proiectul România Educată e “în punctul zero”, iar avansul digitalizării a fost “aproape zero”. Retrospectiva celor doi continuă: planurile-cadru au rămas la nivelul planului inițial discutat la începutul anului; pentru testarea în școli au fost adoptate “măsuri heirupiste”, iar lipsa de predictibilitate a dominat învățământul online; remedialul “s-a oprit brusc, ca și când ar fi dispărut pandemia”; toleranța zero promisă în privința plagiatelor s-a transformat în acțiuni de încurajare a imposturii academice.

La capitolul profesionalizare și depolitizare a managementului școlar, senatorul Ștefan Pălărie a afirmat că pentru profesionalizarea managerilor “nu a existat, din câte cunoaștem, niciun curs”, iar politizarea s-ar fi adâncit pe fondul concursului de directori și al lipsei schimbărilor în inspectorate: “am auzit nu o dată, ci de mai multe ori această sintagmă care pe mine mă înfioară, nici măcar PSD-ul nu îndrăznea să facă ceea ce se întâmplă ceea ce se întâmplă în acest moment”, a afirmat parlamentarul citat.

Ștefan Pălărie și Irineu Darău, alături de colegul lor Cristian-Paul Ichim, au făcut bilanțul mandatului exercitat până acum de Sorin Cîmpeanu marți seară, într-o discuție online. Aceasta a avut loc în condițiile în care ministrul Sorin Cîmpeanu urma să primească, astăzi, avizul favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament, pentru a continua activitatea de ministru în guvernul Ciucă, propus de PNL-PSD-UDMR.

Declarații-cheie în discuția senatorilor USR pe tema mandatului lui Cîmpeanu:

Irineu Darău:

Ștefan Pălărie:

Discuția – integral:
Exit mobile version