Universitate importantă din Washington, acuzată că a îndepărtat afișe care protestează împotriva persecutării uigurilor, tibetanilor și locuitorilor din Hong Kong de către guvernul chinez / Președintele Universității admite că a greșit

Mark Wrighton / Foto: The Washington Post

O universitate importantă din Washington s-a trezit săptămâna aceasta în postura de a cenzura critici la adresa guvernului chinez prin îndepărtarea unor afișe artistice menite a evidenția în cursul primei săptămâni a Jocurilor Olimpice de Iarnă abuzurile Beijingului contra drepturilor omului, scrie The Washington Post.

Nu e prima dată – și nu va fi nici ultima – când brațul lung al influenței chineze se întinde până în campusurile americane.

Președintele Universității George Washington (GWU), Mark Wrighton, a fost nevoit luni să publice un comunicat adresat întregii comunități a GWU în care admite că a greșit când a dispus îndepărtarea din campus a unor afișe care protestează împotriva persecutării de către guvernul chinez a uigurilor, tibetanilor, locuitorilor din Hong Kong, cât și contra modului în care Beijingul a gestionat pandemia de Covid-19. El procedase astfel în urma plângerilor depuse de asociații ale studenților chinezi.

Asociația Studenților și Cercetătorilor Chinezi (CSSA) din GWU a pus în circulație pe 3 februarie o scrisoare în care califica afișele drept rasiste, pretinzând că ele „insultă China”, „calcă în picioare spiritul olimpic” și constituie un atac la adresa tuturor studenților chinezi și asiatici. CSSA cerea conducerii universității să-i identifice pe cei responsabili de lipirea afișelor și să-i „pedepsească aspru!”. Ulterior, Asociația Culturală Chineză din GWU, un alt grup studențesc, s-a plâns atât public cât și direct, în scris, lui Wrighton că afișele „incită la ură rasială și conflicte etnice”.

Citește mai mult pe G4Media.ro.
Exit mobile version