Universitatea de Vest vrea să preia administrarea Observatorului Astronomic din Timișoara, cerut și de primarul Dominic Fritz

Sursa: Google Street View

Universitatea de Vest din Timișoara și-a exprimat, luni, intenția de a prelua activitățile Observatorului Astronomic din oraș, “în acord cu Filiala Timișoara a Academiei Române și cu Primăria Municipiului Timișoara”, potrivit unui comunicat al instituției de învățământ superior. Agerpres notează că și primarul Dominic Fritz își exprimase interesul ca Observatorul să treacă de la Observatorul București la primăria timișoreană.

Potrivit comunicatului UVT, Observatorul Astronomic este “un obiectiv a cărui activitate a fost întemeiată de profesorul Ioan Curea, cu numele căruia a fost denumită şi Aula Magna a UVT – un centru al cunoaşterii ştiinţifice care merită să revină în circuitul cercetării universitare şi să fie deschis publicului larg”.

Comunicatul afirmă că “de câţiva ani, administraţia locală a studiat variante de a prelua administrarea Observatorului Astronomic timişorean, care însă nu s-au concretizat într-o formulă funcţională, iar subiectul este deja unul despre care în comunitatea locală au avut loc dezbateri repetate. UVT are însă o motivaţie obiectivă, care explică această solicitare, legată atât de istoria întemeierii Observatorului, dar şi de activităţile universitare”.

UVT afirmă că are specialiștii și resursele care să asigure funcționarea Observatorului, susține programe de studii legate de activitățile acestuia și e singura instituție care a organizat acțiuni de popularizare a științei. 

Agerpres notează că, recent, primarul Dominic Fritz a anunţat că iniţiază demersuri pentru ca Observatorul din Timişoara, care acum este condus de Observatorul Bucureşti, să fie preluat de primărie. Despre inițiativa primăriei – mai multe aici.

Foto: Google Street View

Exit mobile version