Universitatea de Vest vrea să preia administrarea Observatorului Astronomic din Timișoara, cerut și de primarul Dominic Fritz

136 de vizualizări
Sursa: Google Street View
Universitatea de Vest din Timișoara și-a exprimat, luni, intenția de a prelua activitățile Observatorului Astronomic din oraș, “în acord cu Filiala Timișoara a Academiei Române și cu Primăria Municipiului Timișoara”, potrivit unui comunicat al instituției de învățământ superior. Agerpres notează că și primarul Dominic Fritz își exprimase interesul ca Observatorul să treacă de la Observatorul București la primăria timișoreană.

Potrivit comunicatului UVT, Observatorul Astronomic este “un obiectiv a cărui activitate a fost întemeiată de profesorul Ioan Curea, cu numele căruia a fost denumită şi Aula Magna a UVT – un centru al cunoaşterii ştiinţifice care merită să revină în circuitul cercetării universitare şi să fie deschis publicului larg”.

Comunicatul afirmă că “de câţiva ani, administraţia locală a studiat variante de a prelua administrarea Observatorului Astronomic timişorean, care însă nu s-au concretizat într-o formulă funcţională, iar subiectul este deja unul despre care în comunitatea locală au avut loc dezbateri repetate. UVT are însă o motivaţie obiectivă, care explică această solicitare, legată atât de istoria întemeierii Observatorului, dar şi de activităţile universitare”.

UVT afirmă că are specialiștii și resursele care să asigure funcționarea Observatorului, susține programe de studii legate de activitățile acestuia și e singura instituție care a organizat acțiuni de popularizare a științei. 

Agerpres notează că, recent, primarul Dominic Fritz a anunţat că iniţiază demersuri pentru ca Observatorul din Timişoara, care acum este condus de Observatorul Bucureşti, să fie preluat de primărie. Despre inițiativa primăriei – mai multe aici.

Foto: Google Street View


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Record negativ la simulare – Evaluarea Națională 2024: Cel mai mic procent de note peste 5 din ultimii 4 ani, la Matematică / La Română, aproape trei sferturi dintre elevii de clasa a VIII-a au luat note egale sau mai mari ca 5

Puțin peste 42% dintre elevii de clasa a VIII-a care au participat la simularea Evaluării Naționale 2024 au luat note egale sau mai mari ca 5 la Matematică, potrivit datelor…
Vezi articolul

Se modifică schimbarea. Ministerul Educației scade la 12 numărul minim de ore didactice necesare pentru un credit transferabil, la nici jumătate de an de la stabilirea regulilor – proiect / Pragurile de timp pentru un credit în învățământul superior se elimină

Metodologia de acordare a creditelor de studii transferabile în învățarea pe tot parcursul vieții, intrată în vigoare la începutul acestui an, va suferi modificări, potrivit unui proiect de ordin pus…
Vezi articolul