Universitatea din București marchează 30 de ani de la Fenomenul Piața Universității / Iohannis, despre dosarul mineriadei: Dreptatea nu este un moft, ci o urgență majoră! Faceți dreptate!

Klaus Iohannis in vizita la Universitatea din Bucuresti / Sursa: UB

Universitatea din București l-a primit, vineri, pe președintele Klaus Iohannis în cadrul unui eveniment ce a marcat 30 de ani de la Fenomenul Piața Universității. Cu această ocazie, șeful statului a criticat, într-un discurs citat de G4Media.ro, faptul că dosarul Mineriadei trenează de 30 de ani și a făcut apel la justiție, să facă lumină în acest caz. Pe de altă parte, UB insistă, într-un comunicat, pe declarațiile președintelui referitoare la rolul universităților.

Acestea, a arătat el, conform comunicatului UB, „au fost, rămân și vor fi și pe viitor un far pentru democrație, menținând viu spiritul civic și încurajând participarea activă a comunității academice la viața cetății”.

Înalta Curte de Casație și Justiție a dat, pe 15 mai, termen abia pe 14 septembrie 2020 pentru judecarea recursului în cameră preliminară în dosarul Mineriadei, potrivit minutei instanței. Camera preliminară este o etapă înainte de judecata pe fond a dosarului, după cum amintește G4Media.ro.

În vizita sa la Universitate, președintele a spus, potrivit site-ului citat:

Pe de altă parte, potrivit comunicatului UB, Iohannis s-a referit și la Universitate și la rolul ei:

În cadrul evenimentului a fost vernisată expoziția „30 de ani de la Piața Universității”, organizată de Muzeul Universității din București. Expoziția aduce în atenție importanța valorilor democratice și rolul Universității din București ca factor coagulant al dezbaterilor civice în primele luni după Revoluția Anticomunistă din Decembrie 1989, făcând publice o parte din informațiile documentate în cadrul expoziției digitale de la Muzeul Universității din București.

În cadrul proiectului a fost lansat și website-ul www.piatauniversitatii.unibuc.ro, spațiul în care toți cei interesați pot urmări interviuri-mărturii ale celor care au participat la evenimentele din 1990, pot accesa o sinteză a presei vremii, dar și expoziția digitală 30 de ani de la Fenomenul Piața Universității (1990-2020), realizată de Muzeul Universității din București, anunță instituția.

Exit mobile version