Universitatea Politehnica din București – în discuții pentru preluarea Universității din Pitești. Rectorul Mihnea Costoiu: “Există discuții cu mai multe universități”, printre care cea argeșeană

Universitatea din Pitești / Foto: Facebook - Universitatea din Pitești

Universitatea Politehnica din București (UPB) poartă discuții pentru o preluare a Universității din Pitești, potrivit informațiilor Edupedu.ro. Contactat, vineri, dimineață, pe această temă, rectorul UPB, Mihnea Costoiu, a confirmat discuțiile, precizând că nu poate oferi alte detalii, având în vedere stadiul actual al acestora. El a afirmat, însă, că universitatea pe care o conduce are contacte, pentru posibile preluări, cu mai multe instituții de învățământ superior.

Mihnea Costoiu pentru Edupedu.ro:

Spre deosebire de Universitatea Politehnica din București, care are profil tehnic, Universitatea din Pitești este o instituție de învățământ superior cu profil generalist, având deopotrivă facultăți tehnice și cu profil socio-uman. Mai precis, potrivit datelor de pe propriul site, ea include în prezent: Facultatea de Științe, Educație Fizică și Informatică, Facultatea de Mecanică și Tehnologie, Facultatea de Electronică, Comunicații și Calculatoare, Facultatea de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie, Facultatea de Științe Economice și Drept, Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte.

Instituția este condusă de rectorul Dumitru Chirleșan. La începutul actualului an universitar, acesta era citat de Ziarul Argeșul cu măsurile de economisire pe care le intenționa în contextul crizei din energie, inclusiv eventuala trecere în online: “Vom căuta să fim cât mai economi posibil. Vor fi cursuri numai pe lumina zilei, intrare în online cât permite legea, în lunile cele mai friguroase. Avem o estimare cum că acestea sunt februarie și martie. Tragem tare, cât putem, cu prezență fizică și când vedem că ne îndoaie facturile intrăm în online. Ne restrângem complet pe două corpuri mari de învățământ: Târgu din Vale și Doja”.

Universitatea din Pitești (UPIT) s-a înființat în urmă cu 60 de ani, sub numele “Institutul Pedagogic de 3 ani”, având specializări pedagogice în matematică, fizică, biologie, chimie, filologie și educație fizică și sport, abia ulterior fiind înființate specializări tehnice, potrivit prezentării de pe site-ul său. Acesta menționează că, o perioadă, s-a aflat în subordinea Institutului Politehnic București (actuala Universitate Politehnica din București), devenind autonomă în 1991, când a primit denumirea Universitatea din Pitești. În 2019, UPIT a intrat în rândul universităților românești care i-au acordat titlul de Doctor Honoris Causa fostului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, recent plecat de la minister în urma unei anchete Pressone.ro potrivit căreia a plagiat.

Exit mobile version