Universitățile românești – apariții răzlețe în clasamentele Shanghai Ranking, după materiile de studiu / Babeș-Bolyai – cele mai multe apariții

Foto: pixabay.com

Compania de consultanță ShanghaiRanking a publicat, luni, clasamentele sale ale universităților din lume, în funcție de domenii și subiecte de studiu – Global Rankings of Academic Subjects 2020. În total, sunt 54 de clasamente, majoritatea cu 300-500 de poziții, încadrate în 5 domenii-cadru. Printre acestea, EduPedu.ro a reușit să identifice opt universități din România, care figurează cu un total de doar 13 apariții. Este Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Politehnica București, Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea din București, Universitatea Transilvania – Brașov, Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj Napoca.

Dintre cele opt subiecte încadrate la categoria Științele Naturii, Edupedu.ro a identificat universități românești din doar trei. Cele mai multe (patru) apar la subiectul Fizică. În toate cele trei categorii figurează Universitatea Babeș Bolyai:

La categoria Inginerie, printre cele 22 de clasamente cu sute de universități fiecare, EduPedu.ro a reușit să identifice două universități românești, fiecare într-o categorie:

În cele patru clasamente de la Științele Vieții, EduPedu.ro a reușit să identifice o universitate românească la un singur subiect:

La științe medicale, am identificat 3 apariții ale unor universități românești – inclusiv cea mai bună poziționare dintre toate care apar la această ediție ShanghaiRankings:

Medicină – Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București (locurile 151-200), Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj Napoca (locurile 401-500)

Tehnologie Medicală – Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj Napoca (locurile 301-400)

EduPedu.ro nu a putut identifica universități românești în clasamentele din categoria Științe Sociale.

Potrivit realizatorilor, universitățile americane domină, ocupând primul loc la 31 de materii, în timp ce universitățile din China ocupă primul loc în 11 clasamente, iar cele din Marea Britanie și Singapore apar cu câte trei poziții întâi. Cea mai performantă universitate este declarată Harvard (14 locuri 1). MIT ocupă primul loc la 6 subiecte.

ShanghaiRanking notează și performanța unui nou venit – Universitatea Paris-Sarclay figurează pe primul loc la matematică, la prima sa apariție în acest clasament.

Potrivit comunicatului, au fost luate în calcul peste 4.000 de universități. În clasamente apar peste 1.800, din 90 de țări. Pentru realizarea clasamentelor au fost folosiți indicatori precum: dimensiunea colaborării internaționale, calitatea cercetării, recunoașterea academică.

Cele mai bune universități din lume – categoriile Științelor Naturii:

Nr 1 pentru subiecte la categoria Stiinte Naturale / Sursa shanghairanking.com/

Cele mai bune universități din lume – Inginerie:

Nr 1 pentru subiecte la categoria Inginerie / Sursa: shanghairanking.com/

Cele mai bune universități din lume – Științele Vieții și Medicale:

Nr 1 pentru subiecte la categoriile Stiintele Vietii si Medicale / Sursa: shanghairanking.com

Cele mai bune universități din lume – Științe Sociale:

Nr 1 pentru subiecte la categoria Stiinte Sociale / Sursa: shanghairanking.com/

 

 

 

Exit mobile version