Verificarea doctoratelor de plagiat, de către universități, stabilită prin ordin de ministru acum un an – Sorin Cîmpeanu, întrebat câte au raportat rezultate: toate au raportat înființarea unor structuri dedicate 

Foto: People photo created by pressfoto - www.freepik.com

“Toate universitățile au raportat, pe propria răspundere, sub semnătura rectorului, că și-au înființat structuri dedicate verificării tezelor de doctorat și prevenirii acestui fenomen”, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, miercuri, întrebat de Edupedu.ro câte universități au finalizat și anunțat rezultate privind verificarea tezelor, la un an de la ordinul de ministru care le cerea acest lucru. Oficialul nu a menționat câte universități au făcut raportări, susținând că ordinul a vizat înființarea structurilor și elaborarea de strategii pentru verificarea diplomelor, deși documentul prevederea și elaborarea de rapoarte privind verificările.

La ultima dezbatere pe tema proiectelor de legi ale educației, desfășurată miercuri, Edupedu.ro a întrebat care este situația în chestiunea ordinului de ministru de acum un an. Întrebarea a fost pusă în condițiile consultărilor pe proiectul legii învățământului superior, care prevăd trecerea responsabilității, pentru validarea și verificarea tezelor de doctorat, de la actualul for de atestare (CNATDCU) în principal la universități. Subiectul a produs discuții intense, cel mai recent printr-o luare de poziție a aproape 70 de cadre universitare cu expertiză în domeniul etic și din cea a vicepreședinților CNATDCU. Mircea Dumitru și Marius Andruh.

În urmă cu aproape un an, în septembrie 2021, era publicat ordinul de ministru care prevedea verificarea tezelor de doctorat de către universități. Prin acest ordin erau alocați 25 de milioane de lei pentru finanțarea activităților de prevenire și combatere a fenomenului de plagiat, în anul 2021. 

Acel ordin prevedea că universitățile trebuie să:

La întrebarea spusă miercuri de Edupedu.ro, ministrul a lăsat de înțeles că ordinul ar fi cerut universităților, în vederea finanțării, doar elaborarea unei strategii și înființarea unor structuri dedicate, fără a menționa vreo raportare pe această temă. El nu a menționat, în răspuns, niciun fel de raportare făcută până acum de către instituțiile de învățământ superior, cu privire la verificările efective făcute de acestea.

Ministrul Sorin Cîmpeanu:

Citește și:
OFICIAL Ordinul care prevede verificarea tezelor de doctorat de către universități a intrat în vigoare
EXCLUSIV Activitatea CNATDCU a fost blocată când au apărut situații sensibile “ale unor personalități politice actuale”. Acest Consiliu nu poate fi controlat politic – Reacție dură a vicepreședinților instituției-cheie în soluționarea plagiatelor, Mircea Dumitru, Marius Andruh și Dorel Banabic, la acuzațiile și ironiile lansate de ministrul Sorin Cîmpeanu
Aproape 70 de profesori universitari cer ca termenul de dezbatere publică asupra proiectelor de legi ale educației să se prelungească până cel puțin pe 31 octombrie: intervalul 12 iulie – 24 august, în vacanță, e “inadmisibil”/ Abordarea problemelor etice e “dezechilibrată” și include prevederi “inadmisibile”
Exit mobile version