VIDEO Anisie: Infrastructura școlară la acest moment nu oferă posibilitatea distanțării fizice la toamnă

Monica Anisie / Foto: INQUAM Photos - Octav Ganea

„Este adevărat, infrastructura școlară la acest moment nu oferă posibilitatea distanțării fizice” a declara ministrul Educației Monica Anisie la Digi24, întrebată ce soluții vor găsi autoritățile pentru începerea anului școlar, la toamnă.

Anisie a anunțat că după încheierea examenelor naționale „trebuie deja să gândim scenariul pentru noul an școlar”. Aceasta a explicat apoi că se va uita la ce măsuri iau autoritățile din alte state europene și că se va inspira de acolo.

Întrebare: Haideți să vorbim un pic și despre începutul noului anului școlar, dacă îmi permiteți, și poate că ar fi interesant să facem referire la ce se va întâmpla cu grupele de elevi, cu cei mici, cu cei din clasele un pic mai mari, cum va arăta luna septembrie, cum va arăta noul an școlar din punct de vedere al măsurilor de protecție?

Avem suficiente clase astfel încât să faceți acea repartizare, să fie mai puțini oameni în clasă?

Putem să-i convingem pe copii să fie suficient de conștienți să poarte măști unde va fi cazul și când va fi cazul?

Monica Anisie: „Toată această perioadă de vacanță de vară va fi de fapt pentru Ministerul Educației nu o perioadă de vacanță, ci din contră, de o muncă asiduă pentru că acum după ce vom încheia cu examenele naționale trebuie deja să gândim scenariul pentru noul an școlar și de aceea în funcție și de evoluția epidemiologică la nivelul țării noastre va trebui să gândim măsurile cele mai bune pentru elevi și pentru profesori și aici includem inclusiv această distanțare fizică.

Este adevărat, infrastructura școlară la acest moment nu oferă posibilitatea distanțării fizice de care vorbeam mai devreme la examenele naționale și de aceea trebuie să ne gândim cum anume am putea pune în practică o astfel de situație, dar trebuie să vă spun că noi ar trebui să privim și către celelalte state, cum anume au reușit să realizeze acest lucru.

Și de aceea la următoarea videoconferință pe care o voi avea cu miniștrii educației voi prezenta și câteva dintre propunerile pe care le are România, dar voi asculta și propunerile pe care le au ceilalți miniștri.”

Declarația ministrului vine în condițiile în care Legea care prevede, începând cu anul școlar următor, 20 de ore/săptămână în medie pentru clasele I-IV, 25 de ore săptămânal pentru elevii de gimnaziu și 30 pentru liceu, ceea ce înseamnă reduceri de până la 9 ore/săptămână la gimnaziu, a fost promulgată pe 18 noiembrie de președintele Klaus Iohannis.

În noiembrie 2019 Monica Anisie, declara că „Noile planuri-cadru cu un număr redus de ore vor fi puse în consultare publică în ianuarie 2020” iar până acum niciun plan-cadru nu a fost publicat de Minister.

“Legea prevede că trebuie să reducem și numărul de ore. Dar nu poți să lași, de exemplu, 3 ore la Limba română și o programă construită pentru 5 ore. De aceea trebuie corelate între ele numărul de ore și programa”, a continuat ministrul Educației, în noiembrie 2019.

Planul-cadru, generic, este documentul care conține numele materiilor pe care le studiază elevii în fiecare clasă, precum și numărul de ore care îi este repartizat fiecărei materii.

Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea

Exit mobile version