VIDEO Anisie: Infrastructura școlară la acest moment nu oferă posibilitatea distanțării fizice la toamnă

12.361 de vizualizări
Monica Anisie / Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
„Este adevărat, infrastructura școlară la acest moment nu oferă posibilitatea distanțării fizice” a declara ministrul Educației Monica Anisie la Digi24, întrebată ce soluții vor găsi autoritățile pentru începerea anului școlar, la toamnă.

Anisie a anunțat că după încheierea examenelor naționale „trebuie deja să gândim scenariul pentru noul an școlar”. Aceasta a explicat apoi că se va uita la ce măsuri iau autoritățile din alte state europene și că se va inspira de acolo.

Întrebare: Haideți să vorbim un pic și despre începutul noului anului școlar, dacă îmi permiteți, și poate că ar fi interesant să facem referire la ce se va întâmpla cu grupele de elevi, cu cei mici, cu cei din clasele un pic mai mari, cum va arăta luna septembrie, cum va arăta noul an școlar din punct de vedere al măsurilor de protecție?

Avem suficiente clase astfel încât să faceți acea repartizare, să fie mai puțini oameni în clasă?

Putem să-i convingem pe copii să fie suficient de conștienți să poarte măști unde va fi cazul și când va fi cazul?

Monica Anisie: „Toată această perioadă de vacanță de vară va fi de fapt pentru Ministerul Educației nu o perioadă de vacanță, ci din contră, de o muncă asiduă pentru că acum după ce vom încheia cu examenele naționale trebuie deja să gândim scenariul pentru noul an școlar și de aceea în funcție și de evoluția epidemiologică la nivelul țării noastre va trebui să gândim măsurile cele mai bune pentru elevi și pentru profesori și aici includem inclusiv această distanțare fizică.

Este adevărat, infrastructura școlară la acest moment nu oferă posibilitatea distanțării fizice de care vorbeam mai devreme la examenele naționale și de aceea trebuie să ne gândim cum anume am putea pune în practică o astfel de situație, dar trebuie să vă spun că noi ar trebui să privim și către celelalte state, cum anume au reușit să realizeze acest lucru.

Și de aceea la următoarea videoconferință pe care o voi avea cu miniștrii educației voi prezenta și câteva dintre propunerile pe care le are România, dar voi asculta și propunerile pe care le au ceilalți miniștri.”

Declarația ministrului vine în condițiile în care Legea care prevede, începând cu anul școlar următor, 20 de ore/săptămână în medie pentru clasele I-IV, 25 de ore săptămânal pentru elevii de gimnaziu și 30 pentru liceu, ceea ce înseamnă reduceri de până la 9 ore/săptămână la gimnaziu, a fost promulgată pe 18 noiembrie de președintele Klaus Iohannis.

În noiembrie 2019 Monica Anisie, declara că „Noile planuri-cadru cu un număr redus de ore vor fi puse în consultare publică în ianuarie 2020” iar până acum niciun plan-cadru nu a fost publicat de Minister.

“Legea prevede că trebuie să reducem și numărul de ore. Dar nu poți să lași, de exemplu, 3 ore la Limba română și o programă construită pentru 5 ore. De aceea trebuie corelate între ele numărul de ore și programa”, a continuat ministrul Educației, în noiembrie 2019.

Planul-cadru, generic, este documentul care conține numele materiilor pe care le studiază elevii în fiecare clasă, precum și numărul de ore care îi este repartizat fiecărei materii.

Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea


3 comments
  1. Un mesaj deja “clasic” al doamnei Anisie in care practic si efectiv dumneaei nu spune nimic in adevaratul sens al cuvantului, nu raspunde la intrebari si nu ofera vreun raspuns concret. Mesajul este in tonul cu care suntem obisnuiti, “vom face, analizam, vom vedea, se lucreaza intens in minister, etc …”. Nu se precizeaza nimic legat de reducerea numarului de elevi dintr-o clasa, de atragerea de fonduri europene sau de la buget intr-un sistem deja subfinantat cronic, dotarea laboratoarelor din licee, consolidarea cladirilor si dotarea toaletelor, promovarea in sistem a unor profesori pregatiti care vor apare odata cu un salariu decent, marirea alocatiilor care ar putea contribui si la stabilizarea demografiei, etc. In esenta observam ca toate masurile promovate de acest guvern reprezinta un miraj, o “fata morgana” care nu exista in realitate. Concluzia finala este ca noi in calitate de elevi chiar nu vedem nicio diferenta in raport cu masurile demarate de doamna Ecaterina Andronescu in anii anteriori.

  2. Din pacate trebuie sa o contrazic pe doamna Ansie. Infrastructura scolara permite distantarea fizica, dar trebuie luate niste masuri care nu ar fi prea populare.
    1. toti elevii care nu sunt din circumscriptiile scolare trebuie sa se mute la scolile de circumscriptie.
    2. scolile si liceele care au fost desfiintate trebuie reintroduse in circuitul educational. Un exemplu ar fi scoala nr 94 din sector 3
    Practic, o data in plus, se cauta solutii de avarie, menite sa protejeze niste status-quo-uri care nu au ce cauta intr-o educatie moderna. Problema este data de scolile supraglomerate care trebuie dezaglomerate daca vrem ceva serios de la sistem. Daca nu vrem …asta e. O sa oprim anul scolar de fiecare data cand apare cate un virus. Pentru cei 20-25% din copiii tarii, care invata in scolile supraaglomerate, deci potentiale centre de risc epidemiologic, o sa stea acasa toti copiii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Corpul de control al Ministerului Educației se va duce în toate cele 36 de licee unde rata de promovare la Bac 2021 a fost zero. Cîmpeanu a anunțat că va conduce și el corpul de control: „Am să doresc și eu să văd una-două-trei din aceste școli”

Corpul de control al Ministerului Educației va investiga situația ratei de promovare zero din cele 36 de licee, unde niciun candidat nu a reușit să treacă de examenul de Bacalaureat…
Vezi articolul

VIDEO De ce ar fi utile grădinile în curtea școlilor, cultivate în regim de permacultură? „Noi nu doar facem agricultură, ci realizăm un echilibru. Facem adăposturi pentru arici, iar copiii pot învăța cum se îmbină ecosistemele”

Dacă în școli din Europa se face educație ecologică prin exemple practice, în România, odată cu deschiderea curților școlilor pentru activități sportive extrașcolare, s-ar putea crea contextul potrivit pentru realizarea…
Vezi articolul

Salvați Copiii cere urgentarea testării antigen în școli: Pot fi implicate cadrele medicale, părinții și voluntari din domeniile socio-medicale / Decizia de testare trebuie luată de consiliile de administrație ale școlilor

Organizația Salvați Copiii România consideră urgentă clarificarea testării periodice a copiilor în școli, extrem de utilă pentru limitarea răspândirii pandemiei și, în acest fel, pentru menținerea școlilor deschise. Astfel, decizia…
Vezi articolul

Klaus Iohannis: Genocidul împotriva romilor este, adesea, ignorat și puțin studiat. Este important să fie studiat în școli, dezbătut public. Asumându-ne Holocaustul și atrocitățile petrecute în acea perioadă, putem preveni repetarea greșelilor

În contextul comemorării Holocaustului Romilor, președintele României, Klaus Iohannis a transmis un mesaj de omagiu, apreciind că e necesar să păstrăm memoria victimelor și să consolidăm eforturile de combatere a…
Vezi articolul