VIDEO Anisie: Infrastructura școlară la acest moment nu oferă posibilitatea distanțării fizice la toamnă

12.358 de vizualizări
Monica Anisie / Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
„Este adevărat, infrastructura școlară la acest moment nu oferă posibilitatea distanțării fizice” a declara ministrul Educației Monica Anisie la Digi24, întrebată ce soluții vor găsi autoritățile pentru începerea anului școlar, la toamnă.

Anisie a anunțat că după încheierea examenelor naționale „trebuie deja să gândim scenariul pentru noul an școlar”. Aceasta a explicat apoi că se va uita la ce măsuri iau autoritățile din alte state europene și că se va inspira de acolo.

Întrebare: Haideți să vorbim un pic și despre începutul noului anului școlar, dacă îmi permiteți, și poate că ar fi interesant să facem referire la ce se va întâmpla cu grupele de elevi, cu cei mici, cu cei din clasele un pic mai mari, cum va arăta luna septembrie, cum va arăta noul an școlar din punct de vedere al măsurilor de protecție?

Avem suficiente clase astfel încât să faceți acea repartizare, să fie mai puțini oameni în clasă?

Putem să-i convingem pe copii să fie suficient de conștienți să poarte măști unde va fi cazul și când va fi cazul?

Monica Anisie: „Toată această perioadă de vacanță de vară va fi de fapt pentru Ministerul Educației nu o perioadă de vacanță, ci din contră, de o muncă asiduă pentru că acum după ce vom încheia cu examenele naționale trebuie deja să gândim scenariul pentru noul an școlar și de aceea în funcție și de evoluția epidemiologică la nivelul țării noastre va trebui să gândim măsurile cele mai bune pentru elevi și pentru profesori și aici includem inclusiv această distanțare fizică.

Este adevărat, infrastructura școlară la acest moment nu oferă posibilitatea distanțării fizice de care vorbeam mai devreme la examenele naționale și de aceea trebuie să ne gândim cum anume am putea pune în practică o astfel de situație, dar trebuie să vă spun că noi ar trebui să privim și către celelalte state, cum anume au reușit să realizeze acest lucru.

Și de aceea la următoarea videoconferință pe care o voi avea cu miniștrii educației voi prezenta și câteva dintre propunerile pe care le are România, dar voi asculta și propunerile pe care le au ceilalți miniștri.”

Declarația ministrului vine în condițiile în care Legea care prevede, începând cu anul școlar următor, 20 de ore/săptămână în medie pentru clasele I-IV, 25 de ore săptămânal pentru elevii de gimnaziu și 30 pentru liceu, ceea ce înseamnă reduceri de până la 9 ore/săptămână la gimnaziu, a fost promulgată pe 18 noiembrie de președintele Klaus Iohannis.

În noiembrie 2019 Monica Anisie, declara că „Noile planuri-cadru cu un număr redus de ore vor fi puse în consultare publică în ianuarie 2020” iar până acum niciun plan-cadru nu a fost publicat de Minister.

“Legea prevede că trebuie să reducem și numărul de ore. Dar nu poți să lași, de exemplu, 3 ore la Limba română și o programă construită pentru 5 ore. De aceea trebuie corelate între ele numărul de ore și programa”, a continuat ministrul Educației, în noiembrie 2019.

Planul-cadru, generic, este documentul care conține numele materiilor pe care le studiază elevii în fiecare clasă, precum și numărul de ore care îi este repartizat fiecărei materii.

Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea


3 comments
  1. Un mesaj deja “clasic” al doamnei Anisie in care practic si efectiv dumneaei nu spune nimic in adevaratul sens al cuvantului, nu raspunde la intrebari si nu ofera vreun raspuns concret. Mesajul este in tonul cu care suntem obisnuiti, “vom face, analizam, vom vedea, se lucreaza intens in minister, etc …”. Nu se precizeaza nimic legat de reducerea numarului de elevi dintr-o clasa, de atragerea de fonduri europene sau de la buget intr-un sistem deja subfinantat cronic, dotarea laboratoarelor din licee, consolidarea cladirilor si dotarea toaletelor, promovarea in sistem a unor profesori pregatiti care vor apare odata cu un salariu decent, marirea alocatiilor care ar putea contribui si la stabilizarea demografiei, etc. In esenta observam ca toate masurile promovate de acest guvern reprezinta un miraj, o “fata morgana” care nu exista in realitate. Concluzia finala este ca noi in calitate de elevi chiar nu vedem nicio diferenta in raport cu masurile demarate de doamna Ecaterina Andronescu in anii anteriori.

  2. Din pacate trebuie sa o contrazic pe doamna Ansie. Infrastructura scolara permite distantarea fizica, dar trebuie luate niste masuri care nu ar fi prea populare.
    1. toti elevii care nu sunt din circumscriptiile scolare trebuie sa se mute la scolile de circumscriptie.
    2. scolile si liceele care au fost desfiintate trebuie reintroduse in circuitul educational. Un exemplu ar fi scoala nr 94 din sector 3
    Practic, o data in plus, se cauta solutii de avarie, menite sa protejeze niste status-quo-uri care nu au ce cauta intr-o educatie moderna. Problema este data de scolile supraglomerate care trebuie dezaglomerate daca vrem ceva serios de la sistem. Daca nu vrem …asta e. O sa oprim anul scolar de fiecare data cand apare cate un virus. Pentru cei 20-25% din copiii tarii, care invata in scolile supraaglomerate, deci potentiale centre de risc epidemiologic, o sa stea acasa toti copiii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Invitat să semneze un proiect de lege care elimină renunțarea voluntară la titlul de doctor din Legea Educației, măsură introdusă chiar de el în 2014, Sorin Cîmpeanu a ezitat: Vom citi, vom analiza și vom semna, după ce vom înțelege

Întrebat în cadrul audierii dacă semnează un proiect de lege inițiat de USR, cu privire la interzicerea renunțării voluntare la titlul de doctor, ministrul Educației a răspuns că are nevoie…
Vezi articolul
Atelier de Filosofie pentru copii - Evaluarea psihosomatică

Fondurile alocate pentru grădinițe sunt mai mici decât cele din 2019, conform proiectului de buget 2021, avertizează World Vision România: „Aici se pun bazele educației, alocarea pentru învățământul preșcolar şi primar trebuie substanțial crescută”

Majorarea bugetului alocat educației este solicitată de Fundația World Vision România, care avertizează asupra pericolului pe care fondurile insuficiente alocate acestui domeniu în 2021 îl prezintă asupra elevilor din România,…
Vezi articolul

Desființarea inspectoratelor școlare județene și „transformarea lor în structuri care să verifice calitatea actului de învățământ și nu partea aceasta de gospodărire sau de numiri, care trebuie să meargă spre administrația locală”, anunță vicepremierul Dan Barna, după întâlnirea de la Cotroceni

Desființarea inspectoratelor școlare județene și „transformarea lor în ceea ce ar trebui să fie, în structuri care să verifice calitatea actului de învățământ și nu partea aceasta de gospodărire sau…
Vezi articolul

Dezbateri maraton pe legile educației, de miercuri, 19 aprilie, până joi 27 aprilie, inclusiv sâmbăta, între orele 9-21, cerute de președinta PSD a comisiei de Educație, Natalia Intotero / Este ultima zi în care se mai pot depune amendamente

Dezbateri maraton pe amendamentele legilor educației, zilnic, între orele 9-21, de miercuri, 19 aprilie, până joia viitoare, pe 27 aprilie, dacă Biroul Permanent aprobă solicitarea făcută de președinta comisiei de…
Vezi articolul

Profesor filmat de elevi cum stă întins pe catedră: “Domnul, vreți să vă facem un masaj?” / Inspectorul școlar general: “Voi trimite o echipă de inspectori în verificare. N-am cuvinte. E halucinant!”

Un profesor de la Colegiul Național “Mircea cel Bătrân“ din Râmnicu Vâlcea apare într-un clip video întins pe catedră, iar elevii se oferă să-i facă masaj, informează Ziarul de Vâlcea, citat…
Vezi articolul