VIDEO Elev în clasa a VII-a, reîntors în România după primii 5 ani de școală în Italia: Acolo mi-a plăcut că, de exemplu la matematică, nu predau oră de oră ca aici, ci o dată pe săptămână sau chiar la două săptămâni, ca să se asigure că toți știu

Foto: Edupedu.ro

În școlile din Italia, în urmă cu doi ani, când Silviu a revenit acasă, în România, existau table interactive și table clasice, cu cretă, și erau folosite în paralel, spune elevul care acum e clasa a VII-a la Școala Gimnazială „prof. Vasile Gherasim”, din comuna Țibucani, județul Neamț. Ceea ce i-a plăcut în Peninsulă, în cei 5 ani petrecuți în sistemul de învățământ italian, din punct de vedere al desfășurării cursurilor, este faptul că predarea avea loc mult mai rar, iar noțiunile predate erau repetate și fixate timp de o săptămână sau chiar două, spune Silviu.

El face o paralelă cu ceea ce se întâmplă la școală în România, unde se predă oră de oră. „Acolo se concentrează mai mult pe Limba italiană, în loc de Matematică, adică nu predau ca acum, ora asta se predă un lucru, ora viitoare predă alt lucru. Când predă un lucru stau așa o săptămână sau chiar două ca să se asigure că toți știu”, spune Silviu.

Ce nu i-a plăcut la școală în Italia este faptul că orele din aceeași disciplină erau legate între ele, fără pauză. „Nu era pauză între ore cum este aici, dacă aveai 3 ore de matematică, le făceai pe toate și aveam doar o singură pauză de 30 de minute în care puteam să ne ducem la baie și să mâncăm”, spune Silviu.

L-a surprins plăcut când la începutul acestui an școlar, fiind al doilea an al său la școală în România, a găsit montată în clasă, în locul tablei clasice, o tablă interactivă. Școala Gimnazială „prof. Vasile Gherasim”, din comuna Țibucani, județul Neamț a reușit să asigure elevilor acest dispozitiv prin programul PNRAS, de reducere a abandonului școlar.

Mama unuia dintre colegii lui Silviu, Anamaria Ichim, povestește că fiul ei i-a spus acasă despre faptul că are în clasă din acest an școlar o tablă interactivă. „Îi place foarte mult”, spune părintele, care crede că este nevoie de asemenea instrumente moderne în școli pentru că „pe copii îi atrage foarte mult”. „S-a simțit foarte mult o schimbare” în atitudinea față de școală și față de activitățile care au loc în timpul școlii, mai spune Anamaria Ichim.

Școala Gimnazială „prof. Vasile Gherasim”, din comuna Țibucani, județul Neamț a dotat prin PNRAS câte o sală de clasă gimnazială de la toate cele 3 corpuri de școală – pe lângă cea cu personalitate juridică, având arondate alte două – Școala Gimnazială Nr.2, sat Davideni, și Școala Gimnazială Nr.3 Țibucani. Pe lângă display-urile interactive, clasele au fost dotate și cu imprimante multifuncționale și laptopuri pentru utilizarea la ore. Tot în programul Național de Reducere a Abandonului Școlar, finanțat prin PNRR, vor fi desfășurate cursuri de formare a cadrelor didactice care predau la clasele de gimnaziu prin care acestea să dobândească toate competențele profesionale necesare digitalizării procesului de predare-învățare și evaluare.

Prin PNRAS, unitățile de învățământ preuniversitar de stat au obținut finanțare nerambursabilă pentru intervenții care să conducă la diminuarea riscului de abandon școlar, îmbunătățirea rezultatelor obținute de elevi în cadrul evaluărilor naționale, creșterea procentului de elevi care finalizează învățământul gimnazial, precum și pentru creșterea participării absolvenților învățământului gimnazial la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a și a ratei de tranziție de la învățământul secundar inferior la învățământul secundar superior, conform descrierii de proiect de pe site-ul Ministerului Educației.

Finanțarea prin PNRR este realizată în cadrul Componentei C.15 – Educație, Reforma 3 Reforma sistemului de învățământ obligatoriu pentru prevenirea și reducerea părăsirii timpurii a școlii, Investiția 4- Sprijinirea unităților de învățământ cu risc ridicat de abandon școlar. Grantul maxim pentru o unitate de învățământ este acum de 300.000 de euro.

Autoritățile centrale au recomandat ca echipamentele digitale pentru dotarea claselor, pe care primăriile le vor cumpăra cu bani din PNRR, să fie „calitative, moderne și adaptate vârstei elevilor“.

Puteți citi aici și un ghid pentru unitățile de învățământDigitalizarea unei școli din trei perspective – a unui profesor, a unui director și a unui primar.

Samsung Electronics Romania susține Educația digitală, consideră că digitalizarea în Educație nu este o opțiune, ci o necesitate și și-a propus să contribuie activ la un viitor mai bun al educației din România. În cadrul celui mai recent proiect de acest fel, SEED – Samsung Ecosystem for Education Development, compania sprijină un program de formare dedicat profesorilor, astfel încât aceștia să își dezvolte competențe digitale adecvate unui sistem modern de educație, sprijinit de tehnologiile digitale, care are ca obiectiv creșterea implicării elevilor și studenților în actul de învățare.

Citește și:
VIDEO Oră de Geografie la clasa a VI-a cu aplicații pe tabla interactivă / Profesoara Elena Nistor: Aplicațiile pe care le avem la dispoziție ne ajută să consolidăm informațiile. Ne-ar fi nouă mult mai ușor cu un specialist care să ne pregătească materialele, la indicațiile noastre
VIDEO E nevoie de o comunitate întreagă pentru a moderniza cu sens o școală. Colaborarea dintre autoritățile locale, profesorii și părinții din comuna Țibucani, Neamț poate fi soluția pentru viitorul elevilor
VIDEO Oră de chimie cu experiment în clasă și explicații pregătitoare sau suplimentare în „laboratorul virtual” de pe tabla interactivă, într-o școală din mediul rural / Profesorul Liviu Popovici: Sper din tot sufletul ca rezultatele, pe viitor, să se vadă în acest tip de educație sub formă digitală
Digitalizarea unei școli din trei perspective – a unui profesor, a unui director și a unui primar – ghid pentru unitățile de învățământ
Exit mobile version