VIDEO Elevii sunt foarte atenți, iar la sfârșitul orei văd pe chipurile lor că sunt încântați. Cel din ultima bancă își dorește să iasă acum la tablă, spun profesorii de la Școala Gimnazială Dor Mărunt, din județul Călărași, care folosesc table interactive – dotări posibile prin Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar

Foto: Edupedu.ro

Accesul la tehnologie de calitate și digitalizarea în școlile din mediul rural pot juca un rol crucial în asigurarea egalității de șanse pentru toți elevii și în reducerea abandonului școlar. Pentru că elevii sunt mai atenți la orele în care metodele pedagogice se împletesc cu instrumentele moderne, aceștia vin cu drag la școală și pot simți o implicare mai mare în oră, spun profesorii de la Școala Gimnazială Dor Mărunt din județul Călărași.

Digitalizarea școlilor din mediul rural poate aduce numeroase beneficii în procesul de învățământ. Utilizarea tehnologiei poate face predarea mai interactivă și mai atractivă pentru elevi. De asemenea, tehnologia de ultimă generație, în special cea bazată pe ecrane care au comenzi tactile, poate spori colaborarea între profesori și elevi. Tablele interactive, de exemplu, pot fi folosite și integrate atât cu platformele de comunicare cât și ca soluții de gestionare a clasei, având în vedere capacitatea acestora de a comunica cu toate device-urile elevilor. Practic, aceștia pot proiecta aplicațiile în care lucrează ghidați de profesori, pe tablă, astfel că în permanență exemplificarea la tablă a unui moment al lecției este acum instantanee.

„Digitalizarea nu trebuie să stea pe loc, digitalizarea trebuie să continue, iar beneficiarii acestui proiect sunt nativii digitali. Învățământul trebuie să fie unul aliniat la nivel european. Prin acest proiect am beneficiat de echipamente IT de înaltă performanță, au fost foarte încântați copiii și nu doar copiii. Toată lumea era foarte încântată: profesorii, părinții, că flaseră și ei, comunitatea locală“, spune Mariana Stan, directoarea Școlii Gimnaziale Dor Mărunt.

„Datorită tablelor avem mai mult spirit de a învăța, adică ne fac să vrem să învățăm cât mai mult“, spune Gabriel, elev în clasa a V-a la Școala Dor Mărunt.

Profesoara lui de Limba și literatura română, Daniela Lascu, remarcă faptul că atitudinea elevilor este una de implicare. „Sunt foarte atenți. La sfârșitul orei le văd chipurile, sunt încântați. Și cel din ultima bancă își dorește să iasă la tablă. Merg acasă și le spun părinților: eu mai vreau și mâine la școală. Am făcut un progres, da, asta ne ajută la reducerea abandonului școlar“, spune cadrul didactic.

Profesorul de matematică, Ionuț Aurel Paidel, spune că în fața laptourilor, unii elevi din clasele de gimnaziu au uneori dificultăți, dar lucrurile se schimbă radical în momentul în care instrumentul digital este cu ecran tactil. „Dacă le dai o tabletă în mână, sau să scrie ceva cu tastatura virtuală, fac imediat. Deci orice înseamnă dat cu degetul, pentru ei are foarte mare priză“,

„Copiii descoperă în Școala Dor Mărunt un loc prietenos și am încercat să-i antrenăm în activități non-formale, să-și descopere singuri potențialul, aptitudinile, stima lor de sine. Să crească și zona asta emoțională, să fie foarte bine dezvoltată, ca ei să poată să simtă că profesorul este prietenul lor, că de fapt împreună formăm o echipă și părinții ne-au adus în sensul acesta un feedback pozitiv“, spune directoarea Mariana Stan.

În România, unul din 10 copii de la sate nu urmează nicio școală, arată datele Word Vision Romania (2022). Potrivit aceleiași surse, 24% din copiii din mediul rural spun că nu se simt ajutați ori susținuți de părinți, iar 37% din adolescenți menționează că lipsesc de la școală în favoarea muncii în gospodărie.

În lupta pentru reducerea fenomenului abandonului școlar, proiectul Samsung Ecosystem for Education Development (SEED) propune o nouă deschidere a învățământului românesc spre lumea digitală. Este susținută implementarea unui model de hub urban – rural în educație, astfel încât profesorii și elevii din mediile defavorizate să aibă șansa de a se dezvolta în același ritm cu ceilalți elevi și să aibă acces la resurse și tehnici de învățare moderne.

Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar are ca scopuri declarate, printre altele, reducerea abandonului școlar în minimum 25% din unitățile de învățământ participante la program între 2021 și 2026 și creșterea numărului de eelevi care finalizează ciclul gimnazial.

Schema de granturi PNRAS – runda a doua se adresează unităților de învățământ preuniversitar de stat, de masă, cu personalitate juridică, care au o rată de abandon școlar ridicată și performanță școlară scăzută la nivel gimnazial. Apelul este deschis și școlilor care demonstrează că au grad de vulnerabilitate medie/ridicată.

Unitățile de învățământ eligibile vor aplica individual, fiind responsabile atât pentru obținerea grantului, cât și pentru utilizarea acestuia în conformitate cu proiectul aprobat.

De menționat că proiectele finanțate în runda a doua a schemei de granturi PNRAS vor începe la data intrării în vigoare a contractului de finanțare și se vor derula pe o perioadă de cuprinsă între 24 și 36 de luni, fără a depăși 30 iunie 2026.

Mai multe detalii despre acest apel de finanțare sunt disponibile prin accesarea acestui link.

Samsung Electronics Romania susține Educația digitală, consideră că digitalizarea în Educație nu este o opțiune, ci o necesitate și și-a propus să contribuie activ la un viitor mai bun al educației din România. În cadrul celui mai recent proiect de acest fel, SEED – Samsung Ecosystem for Education Development, compania sprijină un program de formare dedicat profesorilor, astfel încât aceștia să își dezvolte competențe digitale adecvate unui sistem modern de educație, sprijinit de tehnologiile digitale, care are ca obiectiv creșterea implicării elevilor și studenților în actul de învățare.

Exit mobile version