VIDEO Inspectorul școlar general din Botoșani susține că examenele de admitere la colegiile naționale „se dau și acum”, dând exemplu două licee: „Sunt cumva puțin la limita legii, dar se dau în condiții ok” / UPDATE: Șeful ISJ susține că se referea la admiterea în clasa a V-a

Foto: captură clip video - Facebook.com / Bogdan Suruciuc

UPDATE: Inspectorul școlar general, Bogdan Suruciuc, a contactat redacția Edupedu.ro și a precizat că se referea, de fapt, la admiterea în clasa a V-a la cele două colegii.
Știrea inițială: În Botoșani deja se organizează examen de admitere la liceu, la două colegii naționale, după cum declară inspectorul școlar general, Bogdan Suruciuc. Întrebat la o televiziune locală despre examenele separate de admitere pentru a intra în clasa a IX-a la colegiile naționale, așa cum sunt prevăzute în proiectul legii învățământului preuniversitar, Suruciuc a spus că “acele examene de admitere se dau și acum la colegii”, venind chiar cu două exemple.

Moderatorul a adus în discuție examenele de admitere pentru intrarea la liceu, pe care colegiile naționale le vor putea susține conform proiectului de lege aflat în consultare publică. Inspectorul a spus: Da, acele examene de admitere în proiectul noii legi a Educației se dau și acum la colegii. Avem, de exemplu, Colegiul “Mihai Eminescu” și Colegiul “A. T. Laurian”. Se dau. Sunt cumva, chiar cum se vorbea, puțin la limita legii, dar se dau în condiții ok. În proiectul noii legi, colegiile naționale vor avea dreptul să dea acest examen și să ocupe 90% din locuri pe baza acestui examen, lăsând 10% pentru elevii repartizați computerizat după examenul de Evaluare Națională.

Declarațiile noului șef al inspectoratului școlar județean (IȘJ) Botoșani au fost făcute într-o emisiune TV de pe 27 iulie la postul local TeleM Botoșani (video și text, mai jos). Subiectul a fost Educația – despre rezultatele de la examenele naționale din această vară și despre noile proiecte de legi ale Educației.

Bogdan Suruciuc este inspector școlar general din iunie 2022, potrivit presei locale. Noul inspector școlar general este membru în Biroul permanent județean al PNL, potrivit site-ului partidului. La alegerile locale din 2020 Suruciuc a candidat la primăria orașului Bucecea, unde a ieșit pe locul al doilea. Este președinte al PNL Bucecea, fiind candidat la funcția de primar și la alegerile din 2016.

Redăm declarația integrală pe subiect:

Moderator: Dar am văzut că se discută din ce în ce mai serios să fie reintroduse acele examene de admitere la liceu.

Bogdan Suruciuc: Da, acele examene de admitere în proiectul noii legi a Educației se dau și acum la colegii. Avem, de exemplu, Colegiul “Mihai Eminescu” și Colegiul “A. T. Laurian”. Se dau. Sunt cumva, chiar cum se vorbea, puțin la limita legii, dar se dau în condiții ok. În proiectul noii legi, Colegiile Naționale vor avea dreptul să dea acest examen și să ocupe 90% din locuri pe baza acestui examen, lăsând 10% pentru elevii repartizați computerizat după examenul de Evaluare Națională.

Moderator: Asta înseamnă că nu va mai conta media anilor de studiu, ci media examenului, a acestei Evaluări.

Bogdan Suruciuc: Păi nu, că ei dau examen la nivelul unității de învățământ și… rămânând 10% pentru cei care optează pentru Evaluarea Națională sau dacă nu se ocupă cele 90% din locuri…

Moderator: Aici întotdeauna se vor ocupa, e concurență…

Bogdan Suruciuc: Da, 90, 90 și…”.

VIDEO – Minutul 41:52:

Potrivit CV-ului său de pe site-ul IȘJ, noul inspector școlar din Botoșani s-a licențiat în Educaţie fizică şi sport în anul 2003 la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iași. În 2005 a absolvit un master în Management şi marketing în sport la aceeași universitate, iar din 2015 și “până în prezent”, data de septembrie 2021 când a fost publicat CV-ul, a urmat / urmează studii doctorale tot în Educație fizică și sport la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport Chișinău.

Vezi și:
Elevii care încep clasa a VII-a în această toamnă pot trece în clasa a IX-a, în 2024, printr-un examen de admitere susținut la Colegiile Naționale, potrivit propunerilor din noua Lege a Educației
Exit mobile version