VIDEO Plagiatul, dezbătut de mai-marii universităților: “Gradul de similitudine tolerat” și “termenele de prescriere”, metode vehiculate pentru îndulcirea sancționării fraudelor academice

Dezbaterea de la Senat pe tema integritatii in universitati / Foto: Senatul Romaniei

“Ni s-a transmis de către ARACIS că în regulamentele școlilor doctorale va trebui să apară gradul de similitudine care va fi tolerat”, grad care riscă să crească “de la un procent la altul”, a spus joi, într-o dezbatere pe tema integrității în învățământul superior, senatorul Adrian Hatos, președinte al Comisiei pentru Știință. Un alt participant, profesorul Liviu Papadima de la Universitatea din București, a povestit la rândul său cum, în discuțiile ce vizau Legea cercetării științifice, se punea problema unor “termene de prescriere” pentru plagiat. Acestea au fost doar două dintre exemplele de “îndulcire” a sancțiunilor pentru încălcarea regulilor de integritate academică, prezentate în discuția găzduită de Senat.

Evenimentul a descris proporțiile fraudei într-o țară afectată de un val de scandaluri de plagiat, unde “norme există”, după cum a spus fostul ministru Daniel Funeriu, dar “se merge pe o minimă rezistență”, conform profesorului Marius Andruh, iar granița între răspunderea etică și cea legală este continuu forțată în acest domeniu, după cum apreciază Liviu Papadima.

Înregistrarea dezbaterii (puncte principale din discuție, mai jos):

Participanții la discuție au agreat că este vorba despre probleme grave, dar au avut puncte de vedere diferite privind modul necesar de intervenție pentru rezolvarea acestora – accent pe prevenție, accent pe modificări legislative, respectiv accent pe rezolvarea lor în cadru profesional, nu legal.

Cum se perpetuează atitudinea permisivă a descris senatorul Adrian Hatos, președinte al Comisiei de Știință, care a vorbit despre cum “ni s-a transmis” ca în regulamentele școlilor doctorale să apară un grad de similitudine tolerat. Similitudinea fiind, potrivit propriilor afirmații, un exemplu al paradoxului lui Zenon.

Potrivit lui Hatos, este nevoie de “severitate în sancționarea problemelor de integritate”, care nu ar exista în acest moment, el punând accent pe componenta juridică a deciziilor de sancționare.

Adrian Hatos, în dezbaterea de la Senat: 

Pe de altă parte, Liviu Papadima de la Universitatea din București a menționat un alt exemplu de rezistență în fața tentativelor de eradicare a fraudelor: propunerea să fie introduse “sancțiuni și termene de prescriere”. “Dacă se dovedește că Euripide i-a furat o piesă lui Sofocle, ăla rămâne plagiat” și după mii de ani, a spus Papadima, arătând că e vorba despre un delict etic, înainte de toate. De aceea, el a insistat pe nevoia ca aceste probleme să fie soluționate la nivel profesional, în mediul academic, nu prin instrumente de legiferare.

Liviu Papadima, Universitatea din București:

În intervențiile sale, fostul ministru al Educației Daniel Funeriu a insistat pe faptul că norme există, dar “nu se respectă de către universități”, el fiind contrazis, parțial, de către Papadima, care a arătat că unele au luat măsuri împotriva fraudelor.

Fostul ministru Daniel Funeriu:

O altă problemă semnalată în dezbatere este calitatea slabă a multor publicații folosite pentru articole în vederea doctoratelor, a arătat profesorul Marius Andruh.

Marius Andruh, vicepreședinte CNATDCU:

În ceea ce-l privește, rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, președinte al Consiliului Național al Rectorilor, a insistat pe nevoia ca, pe lângă instituțiile de control și sancționare, universitățile să dezvolte mecanisme de educare a oamenilor, așa încât frauda să fie prevenită.

Daniel David, UBB:

Foto: Senatul României

Exit mobile version