VIDEO Povestea pactului pentru educație propus de Tudor Chirilă și răspunsurile politicienilor din guvernările Dăncilă și Orban: Reforma în educație nu interesează pe nimeni. Ce-i interesează este să aibă alegeri anticipate, conservarea puterii. Noi mai stăm o tură

Desființarea titularizării

Tudor Chirila / Foto: Captura Youtube.com

“Cu pactul meu pe educație în cap, am deschis această discuție și cu Raluca Turcan și am întrebat-o: dar de ce nu luăm ceva ce este bun și nu conservăm această viziune? Și am avut surpriza să văd că atitudinea Ralucăi cumva s-a schimbat, că paradigma de peste vară s-a schimbat. Adică, practic, mi s-a spus că acum totul este politic (…). Tudor, trebuie să înțelegi că tot ce se face pe educație trebuie să se întâmple sub umbrela Românei educate”, povestește Tudor Chirilă, într-un mesaj video în care relatează cum a cunoscut modelul finlandez, cum i-a venit ideea unui pact pe educație și periplul acestei idei printre politicieni, în timpul a două guvernări.

“Am vizitat două grădinițe, unde am aflat că cel mai important lucru pentru copilul finlandez este ca el să poată să-și facă prieteni, să poată să relaționeze, dar mai ales încă din partea timpurie a educației să poată să fie conștient de impactul lui în societate. După care am vizitat o școală gimnazială, unde am avut surpriza ca în vizita în școală să fim însoțiți de două fete, pentru că directorul a spus că asta este o formă de a responsabiliza elevii”, relatează cunoscutul artist vizita făcută în Finlanda, în 2019, și lupta pentru educație care i-a urmat.

Vezi la finalul articolului povestea pactului pe educație din 2008 și documentul semnat acum mai bine de 10 ani de liderii tuturor partidelor parlamentare.

Tudor Chirilă:
Istoria primului pact național pentru educație

Amintim că România a trecut în 2008 prin experiența unui pact pe educație, inițiat de președintele de atunci, Traian Băsescu.

Pactul a fost semnat de președinții tuturor partidelor parlamentare: PSD cu semnătura lui Mircea Geoană, PDL cu semnătura lui Emil Boc, PNL cu Călin Popescu Tăriceanu, PRM cu Corneliu Vadim Tudor, UDMR cu Marko Bela, PC cu Daniela Popa, Minoritățile Naționale cu Varujan Pambuccian și președintele României, Traian Băsescu.

Pactul a fost realizat după ce comisia prezidențială condusă de Mircea Miclea a realizat Raportul pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniile educaţiei şi cercetării. Pasul al treilea a fost transformarea Raportului prezidențial în Legea educației nr. 1/2011 adoptată în mandatul lui Daniel Funeriu.

Deși în vigoare până astăzi, Legea izvorâtă din pactul național pe educație semnat în 2008 a fost modificată masiv de toate guvernele PSD care s-au succedat la putere.

Pactul National Pentru Educatie Semnat in 2008

 

Documente

 

 

 

 

Exit mobile version