Tehnologia nu este un moft, este un drum sigur către viitor – profesorul Răzvan Bologa, fondatorul Concursului Național Nextlab.Tech VIDEO

La Conferința Națională pentru Profesori NextEd Teach – Learn Create Display, desfășurată pe 28 februarie la București, specialiști din educație și tehnologie au subliniat importanța integrării roboticii și a inteligenței artificiale în școli, nu ca o formă de experiment, ci ca o resursă reală și accesibilă pentru învățarea aplicată. Înscrierile la Concursul NextLab.tech, sunt încă deschise până pe data de 15 mai 2025, participarea fiind gratuită.

Răzvan Bologa, fondatorul concursului național NextLab.Tech, a explicat că robotica este mai mult decât o disciplină: „Robotica e un cuvânt magic. Mulți se așteaptă ca roboții să crească foarte mult productivitatea muncii, să schimbe medicina, să mărească durata medie de viață.” În România, această revoluție a început încă din 2018, odată cu lansarea programului Romania Tech Nation, care și-a propus un obiectiv ambițios – robotică pentru un milion de elevi. Astăzi, 5.400 de școli din țară implementează deja activități de robotică, iar zeci de mii de copii participă anual la concursuri dedicate, a spus profesorul universitar.

„Studiile longitudinale arată că elevii care învață robotică câștigă cu 25% mai mult la maturitate. Tehnologia nu este un moft, este un drum sigur către viitor,” a punctat prof.univ.dr. Răzvan Bologa.

VIDEO Un domeniu dovedit științific că sporește șansele de succes profesional și financiar pe termen lung – Robotica
Un domeniu dovedit științific că sporește șansele de succes profesional și financiar pe termen lung

Conf.univ.dr. Andrei Toma, director tehnic al NextLab.Tech, a subliniat caracterul interdisciplinar al roboticii și valoarea sa practică în predare: „Robotica este interdisciplinară și poate funcționa ca un motor foarte bun pentru a implica elevii și a-i face să aplice lucruri predate la matematică, fizică, informatică. Cel mai bun simulator este realitatea.” Platforma robo.nextlab.tech, disponibilă gratuit, include inteligență artificială integrată cu servicii cloud, este folosită deja de sute de mii de elevi și validată de mii de profesori.

Pe lângă aspectul tehnic, robotica aduce și un nou mod de evaluare. Elena Murguleț, director al Școlii Gimnaziale nr. 79 din București, a vorbit despre schimbările introduse în cadrul proiectului pilot desfășurat în unitatea pe care o conduce: „Suntem un proiect de școală pilot. Ne-am dat seama că tot ce ne oferă mediul virtual poate aduce valoare în actul didactic. Un element de noutate este evaluarea pe bază de portofoliu, nu prin notă. Țelul nostru a fost să ne păstrăm elevii foarte buni în școală.”

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, prezent la eveniment, a susținut tranziția către educația digitală bazată pe știință și pe nevoile reale ale elevilor: „Lumea se schimbă. Tehnologia este aici, hai s-o folosim bine și deștept, pe baze științifice. Încercăm să ducem în școli sisteme de inteligență artificială care să ajute și să ofere asistență profesorului, nu doar în actul de predare, ci și în utilizarea tehnologiei. Adică tehnologia te ajută să folosești tehnologia.”

Un alt punct forte menționat de echipa NextLab.Tech este legat de concursurile de robotică, care nu doar testează cunoștințele, ci cultivă lucrul în echipă, aplicarea practică și perseverența. „Organizăm un concurs de robotică de șase ani, la care au participat zeci de mii de copii. Ei lucrează împreună, creează, testează, greșesc și învață. E un proces educativ complet,” a adăugat Andrei Toma.

În cadrul conferinței au fost deschise înscrierile la Concursul NextLab.tech, iar acestea sunt încă în derulare până pe data de 15 mai 2025, participarea fiind gratuită. În cadrul ediției din acest an, organizatorii oferă 300 de kit-uri gratuite de robotică, menite să faciliteze participarea elevilor indiferent de resursele financiare ale familiilor.

Calendarul orientativ al concursului pentru ediția 2025:

Detalii suplimentare sunt disponibile pe pagina oficială a concursului: https://nextlab.tech/concurs/.

Evenimentul din Aula magna a Academiei de Studii Economice din București a adunat peste 200 de participanți și a arătat și că integrarea roboticii în școli nu mai este doar un ideal, ci o realitate în creștere. Tehnologia, atunci când este însoțită de formare, de sprijin real și de resurse relevante, poate transforma școala într-un spațiu de învățare activ, motivant și conectat la viitor. În viziunea prezentată la NextEd Teach, robotica nu este doar un instrument educațional, ci o punte între teorie și realitate, între educația de azi și competențele de mâine.

Organizată de Edupedu.ro, cu sprijinul Nextlab.tech și Samsung Electronics România, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Academia de Studii Economice din București, conferința a inclus prezentări inspiraționale, sesiuni practice și demonstrații live, oferind participanților strategii concrete și soluții digitale pentru o predare modernă.

Citește și:
Înscrieri deschise: lansarea ediției 2025 a concursului de robotică NextLab.Tech, cel mai mare din România. Elevii care studiază robotica au șanse mai mari să câștige mai mulți bani în viață, potrivit cercetărilor internaționale (P)
VIDEO Peste 30.000 de clase din România sunt deja dotate cu tehnologie / Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David: Este o infrastructură care ne permite să începem să gândim și alte metode de predare, care să se bazeze pe tehnologie. Hai să o folosim bine și deștept, pe baze științifice
VIDEO Proiectul unei locuințe inteligente, câștigător al premiului II la robotică creativă, explicat de elevul Cristian Oprea: A fost construit de mine, de la zero, cu pasiune. Robotica unește oameni
Exit mobile version