VIDEO Turcan: Am adoptat memorandumul pentru modificarea salarizării în sistemul public / Intenționăm să creștem acele salarii care au fost mereu lăsate în urmă / Pentru un sistem privat de calitate ai nevoie de profesori care să-și facă bine meseria

Foto: captura gov.ro

“Intenționăm să creștem acele salarii care au fost mereu lăsate în urmă, nu să scădem salarii”, a anunțat ministrul Muncii, Raluca Turcan, la briefingul de după ședința de Guvern în care a fost aprobat un memorandum pentru adoptarea principiilor de modificare a salarizării în sistemul public, inclusiv în învățământ. Potrivit unei analize Edupedu.ro, este a doua oară când Guvernul adoptă acest memorandum, el fiind aprobat și pe 17 martie.

Ministrul Turcan a anunțat că ministerele au 30 de zile la dispoziție pentru a trimite propuneri de modificare a salarizării în cadrul familiei ocupaționale pe care o reprezintă.

„A fost aprobat Memo-ul care stabilește principiile care vor sta la baza analizării și elaborării cadrului legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Acest memorandum a fost semnat de către toate ministerele și reprezintă practic angajamentul pe care ministerele îl iau ca într-o perioadă de 30 de zile să prezinte propriile soluții, propria viziune pentru familiile ocupaționale pe care le coordonează, astfel încât să reașezăm sistemul de salarizare pentru personalul plătit din fonduri publice”, s spus Turcan.

Aceasta a acuzat politicienii de faptul că „provoacă tensiuni sociale” prin „intoxicări” și a negat orice intenție de a tăia veniturile angajaților la stat.

Raluca Turcan: „Există o intenție clară de a provoca tensiuni sociale, mințind că guvernul și Ministerul Muncii vor tăia veniturile oamenilor. Și aceasta este o intoxicare, care de obicei prinde, pentru că sunt mulți oameni nelămuriți și îngrijorați de veniturile pe care le au. Dar în același timp să știți că sunt foarte mulți oameni care sunt convinși că în această perioadă sunt și oameni politici și alți amatori care din asta trăiesc, din intoxicare. De asemenea, ca ministru al Muncii, și ca membru al Guvernului este datoria mea să lămuresc cu orice intoxicare apare în spațiul public și voi răspunde de fiecare dată.

Vreau să afirm apăsat că prin memorandumul pe care l-am adoptat astăzi nu punem bazele niciunei măsuri de scădere a veniturilor în România, ci dimpotrivă prin acest memorandum intenționăm să creștem acele salarii care au fost mereu lăsate în urmă prin inechitățile legislației, adoptate în trecut și de asemenea salarizarea în sectorul public va deveni unitară, predictibilă, echitabilă și va fi de asemenea în corelație cu eficiența instituțiilor publice. Acest guvern și-a asumat încă de la începutul mandatului să demareze mai multe măsuri esențiale, nu doar pentru beneficiari, ci ne-am asumat o reformă a marilor sisteme publice. Ceea ce înseamnă de fapt, pe deoparte, ca statul să fie capabil să susțină servicii publice de calitate, dar în același timp să garanteze și egalitate, sustenabilitate, predictibilitate și echitate în salarizarea publică și în sistemul de pensii.

Am văzut că există foarte multă patimă în spațiul public atunci când vorbim despre pensii sau despre salarizare sau chiar despre beneficii sociale. Convingerea mea este că dincolo de orice interpretare, în mandatul meu de ministru și în mandatul guvernului din care fac parte un lucru este simplu. Este datoria noastră să aducem echitate și în societatea românească iar oamenii să știe că legea și instituțiile le protejează drepturile și nu îi nedreptățesc.

Prim acest memorandum, în 30 de zile ministerele de linie vor transmite propunerile privind politica de salarizare în sistemul public. Principiile pe care le-am stabilit sunt simple și nu conduc în niciun fel la afectarea veniturilor. Practic, reanalizăm coeficienții de ierarhizare pentru fiecare familie de funcții bugetare și unele sporuri vor intra în salariile de bază. De asemenea, acele sporuri care pot fi acordate în suma fixă, vor fi date în suma fixă. Sporurile care vor rămâne după includerea unora în salariile de bază nu vor depăși 20% din salariul de bază plătit individual.

Mai este un lucru foarte important: salariul în plată, de bază, să fie același pentru toată lumea.

Este inadmisibil ca printr-o lege să ai unii angajați în sistemul public plătiți la nivelul de salarizare din 2019 și alții la un nivel de salarizare posibil în anul 2022. Vom include de asemenea în grila de salarizare și alte activități care în momentul de față nu sunt pe grila de salarizare în sistemul public și care creează puternice inechități și dau exemplul administrației publice locale. Acestea sunt principiile de bază ale acestui memorandum. Practic, întăresc ideea că am intrat în linie dreaptă, prin asumarea completă a tuturor ministerelor, a reușitei unei reforme în sistemul de salarizare pentru funcționarii sau angajații plătit din fonduri publice

Reporter: Ce faceți în așa fel încât să corectați această anomalie unică în Uniunea Europeană prin care angajații de la stat primesc salarii mai mari decât angajații din sistemul privat?

Raluca Turcan: „Vă mulțumesc pentru întrebare. Pe deoparte avem reașezarea sistemului de salarizare. În momentul în care sistemul de salarizare devine echitabil, iar instituțiile devin eficiente în raport cu cetățeanul, crește competiția în raport cu sistemul privat, crește calitatea muncii și în sistemul public și în sistemul privat și putem ajunge la salarii mai bine plătite și în public și în privat. Eu, ca ministrul Muncii și ca membru al acestui guvern, nu voi putea și nu intenționez de niciun fel să pun în antiteză sistemul public cu sistemul privat. Pentru un sistem privat de calitate ai nevoie de profesori care să-și facă bine meseria, de medici care să aibă grijă de sănătatea celor din sistemul privat, de apărare, de ordine publică. Sunt sisteme care trebuie să meargă complementar și care să țintească la finalul acestor măsuri de reformă creșterea calității vieții”.

Guvernul a aprobat pentru a doua oară un memorandum în mai puțin de 30 de zile, potrivit ordinii de zi a ședinței de azi. Este vorba despre același memorandum aprobat deja pe 17 martie, despre care Edupedu.ro a scris la acel moment, care prevede principiile pe baza cărora Guvernul va modifica Legea salarizării în sistemul public, inclusiv în Învățământ. La început, documentul era inițiat de ministerele Finanțelor și Muncii, dar în noua formă aflată pe ordinea de zi a ședinței din 14 aprilie a rămas inițiator doar Ministerul Muncii.

Memorandumul cu tema „Stabilirea principiilor care vor sta la baza reanalizării și elaborării cadrul legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, a fost aprobat din nou de Guvern, într-o formă fără ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, la inițiatori.

Care sunt principiile din memorandum:

Foto: captura gov.ro

Exit mobile version