VIDEO Turcan: Am adoptat memorandumul pentru modificarea salarizării în sistemul public / Intenționăm să creștem acele salarii care au fost mereu lăsate în urmă / Pentru un sistem privat de calitate ai nevoie de profesori care să-și facă bine meseria

3.745 de vizualizări
Foto: captura gov.ro
“Intenționăm să creștem acele salarii care au fost mereu lăsate în urmă, nu să scădem salarii”, a anunțat ministrul Muncii, Raluca Turcan, la briefingul de după ședința de Guvern în care a fost aprobat un memorandum pentru adoptarea principiilor de modificare a salarizării în sistemul public, inclusiv în învățământ. Potrivit unei analize Edupedu.ro, este a doua oară când Guvernul adoptă acest memorandum, el fiind aprobat și pe 17 martie.

Ministrul Turcan a anunțat că ministerele au 30 de zile la dispoziție pentru a trimite propuneri de modificare a salarizării în cadrul familiei ocupaționale pe care o reprezintă.

„A fost aprobat Memo-ul care stabilește principiile care vor sta la baza analizării și elaborării cadrului legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Acest memorandum a fost semnat de către toate ministerele și reprezintă practic angajamentul pe care ministerele îl iau ca într-o perioadă de 30 de zile să prezinte propriile soluții, propria viziune pentru familiile ocupaționale pe care le coordonează, astfel încât să reașezăm sistemul de salarizare pentru personalul plătit din fonduri publice”, s spus Turcan.

Aceasta a acuzat politicienii de faptul că „provoacă tensiuni sociale” prin „intoxicări” și a negat orice intenție de a tăia veniturile angajaților la stat.

Raluca Turcan: „Există o intenție clară de a provoca tensiuni sociale, mințind că guvernul și Ministerul Muncii vor tăia veniturile oamenilor. Și aceasta este o intoxicare, care de obicei prinde, pentru că sunt mulți oameni nelămuriți și îngrijorați de veniturile pe care le au. Dar în același timp să știți că sunt foarte mulți oameni care sunt convinși că în această perioadă sunt și oameni politici și alți amatori care din asta trăiesc, din intoxicare. De asemenea, ca ministru al Muncii, și ca membru al Guvernului este datoria mea să lămuresc cu orice intoxicare apare în spațiul public și voi răspunde de fiecare dată.

Vreau să afirm apăsat că prin memorandumul pe care l-am adoptat astăzi nu punem bazele niciunei măsuri de scădere a veniturilor în România, ci dimpotrivă prin acest memorandum intenționăm să creștem acele salarii care au fost mereu lăsate în urmă prin inechitățile legislației, adoptate în trecut și de asemenea salarizarea în sectorul public va deveni unitară, predictibilă, echitabilă și va fi de asemenea în corelație cu eficiența instituțiilor publice. Acest guvern și-a asumat încă de la începutul mandatului să demareze mai multe măsuri esențiale, nu doar pentru beneficiari, ci ne-am asumat o reformă a marilor sisteme publice. Ceea ce înseamnă de fapt, pe deoparte, ca statul să fie capabil să susțină servicii publice de calitate, dar în același timp să garanteze și egalitate, sustenabilitate, predictibilitate și echitate în salarizarea publică și în sistemul de pensii.

Am văzut că există foarte multă patimă în spațiul public atunci când vorbim despre pensii sau despre salarizare sau chiar despre beneficii sociale. Convingerea mea este că dincolo de orice interpretare, în mandatul meu de ministru și în mandatul guvernului din care fac parte un lucru este simplu. Este datoria noastră să aducem echitate și în societatea românească iar oamenii să știe că legea și instituțiile le protejează drepturile și nu îi nedreptățesc.

Prim acest memorandum, în 30 de zile ministerele de linie vor transmite propunerile privind politica de salarizare în sistemul public. Principiile pe care le-am stabilit sunt simple și nu conduc în niciun fel la afectarea veniturilor. Practic, reanalizăm coeficienții de ierarhizare pentru fiecare familie de funcții bugetare și unele sporuri vor intra în salariile de bază. De asemenea, acele sporuri care pot fi acordate în suma fixă, vor fi date în suma fixă. Sporurile care vor rămâne după includerea unora în salariile de bază nu vor depăși 20% din salariul de bază plătit individual.

Mai este un lucru foarte important: salariul în plată, de bază, să fie același pentru toată lumea.

Este inadmisibil ca printr-o lege să ai unii angajați în sistemul public plătiți la nivelul de salarizare din 2019 și alții la un nivel de salarizare posibil în anul 2022. Vom include de asemenea în grila de salarizare și alte activități care în momentul de față nu sunt pe grila de salarizare în sistemul public și care creează puternice inechități și dau exemplul administrației publice locale. Acestea sunt principiile de bază ale acestui memorandum. Practic, întăresc ideea că am intrat în linie dreaptă, prin asumarea completă a tuturor ministerelor, a reușitei unei reforme în sistemul de salarizare pentru funcționarii sau angajații plătit din fonduri publice

Reporter: Ce faceți în așa fel încât să corectați această anomalie unică în Uniunea Europeană prin care angajații de la stat primesc salarii mai mari decât angajații din sistemul privat?

Raluca Turcan: „Vă mulțumesc pentru întrebare. Pe deoparte avem reașezarea sistemului de salarizare. În momentul în care sistemul de salarizare devine echitabil, iar instituțiile devin eficiente în raport cu cetățeanul, crește competiția în raport cu sistemul privat, crește calitatea muncii și în sistemul public și în sistemul privat și putem ajunge la salarii mai bine plătite și în public și în privat. Eu, ca ministrul Muncii și ca membru al acestui guvern, nu voi putea și nu intenționez de niciun fel să pun în antiteză sistemul public cu sistemul privat. Pentru un sistem privat de calitate ai nevoie de profesori care să-și facă bine meseria, de medici care să aibă grijă de sănătatea celor din sistemul privat, de apărare, de ordine publică. Sunt sisteme care trebuie să meargă complementar și care să țintească la finalul acestor măsuri de reformă creșterea calității vieții”.

Guvernul a aprobat pentru a doua oară un memorandum în mai puțin de 30 de zile, potrivit ordinii de zi a ședinței de azi. Este vorba despre același memorandum aprobat deja pe 17 martie, despre care Edupedu.ro a scris la acel moment, care prevede principiile pe baza cărora Guvernul va modifica Legea salarizării în sistemul public, inclusiv în Învățământ. La început, documentul era inițiat de ministerele Finanțelor și Muncii, dar în noua formă aflată pe ordinea de zi a ședinței din 14 aprilie a rămas inițiator doar Ministerul Muncii.

Memorandumul cu tema „Stabilirea principiilor care vor sta la baza reanalizării și elaborării cadrul legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, a fost aprobat din nou de Guvern, într-o formă fără ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, la inițiatori.

Care sunt principiile din memorandum:

  • reanalizarea coeficienților de ierarhizare pentru fiecare familie ocupațională de funcții
    bugetare, cu respectarea raportului de 1 la 12, dintre cel mai mic și cel mai mare salariu
    de bază, 
    și înmulțirea coeficienților cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare – 2300 lei;
  • introducerea unor grile de salarizare pentru administrația publică locală, corespunzător
    funcțiilor publice și funcțiilor contractuale;
  • plafonarea sporurilor la 20% din salariul de bază, la nivel individual;
  • revizuirea sistemului de acordare a sporurilor:
    • sporurile pentru condiții de muncă la care expunerea la condiții de muncă este
      aceeași, indiferent de funcția deținută, se vor acorda în cuantum fix, ca spor de
      până la 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată;
    • analiza tuturor categoriilor de sporuri, cu menținerea numai a celor cu adevărat
      relevante
      ;
    • acordarea unui spor de performanță lunar, personalului care a realizat sau a participat direct la obţinerea unor rezultate deosebite în activitatea instituţiei/autorităţii publice
      sau a sistemului din care face parte, a participat la activităţi cu caracter deosebit, a efectuat lucrări cu caracter excepţional ori a avut un volum de activitate ce depăşeşte în mod semnificativ volumul optim de activitate, în raport de complexitatea sarcinilor, în baza criteriilor stabilite de ordonatorul de credite;
  • implementarea noului cadru legal pentru toate familiile ocupaționale în același timp, în
    scopul evitării apariției unor noi dezechilibre în sistemul public de salarizare și al
    înlăturării posibilității contestării unor prevederi în fața instanțelor de judecată.

Foto: captura gov.ro


9 comments
  1. Foarte pe intelesul poporului a explicat ,,capitalista noastra scolita la rusi”. Sa luam de exemplu un ,,bugetar” care are salar de baza net de 8000 lei si sporuri de 7000 Lei. Trecem 4000 de lei dintre sporuri la salarul de baza si raman doar 3000 sporuri. Astfel nu va mai putea spune nimeni ca ,,bugetarul nostru” are 90% sporuri pt. ca dupa desteapta rearanjare va avea ca tot poporul sporuri de maxim 20%.

  2. Ieri a fost Campeanul in prim-plan iar astazi baga batul prin gard Raluca. ,,Crestem salariile care au fost lasate mereu in urma”. Traiasca partidul, ar spune unii. Sigur ca poporul cunoaste ca legea și instituțiile le protejează drepturile și n-ar trebui sa-i nedreptățeasca. Da’ sunt facuti praf prin hotarari de guvern si mai nou prin ordine de ministru. N-are treaba ca astea incalca legile atata timp cat ,,aparatul de stat” bine prins in haturi sprijina menevrele.

  3. URA! Zice un amic. Cat ii mai ura lumea, isi aminteste o baba prin 2045. Si ce-au facut daca era atata ura? La inceput au intrat in case la ora 20.00 ca mai tarziu sa iasa si sa intre ca zombi numai cand li se spune. Nu i-a omorat nimeni cu vacinuri ci nu le-a mai venit cheful sa mai faca copii astfel ca uite ca am ajuns sub 5 miliarde, incheie baba.

  4. Greva generala! Cu astia trebuie dat de pamant daca se ating de salariile si asa mici .In UE ,de la care luati voi lumina ,salariile profesorilor pornesc de la 1000 de euro net.Si mai vrei si performanta .Voi ce performante aveti la portofoliu in” guvernul meu”?De furat totul impreuna cu USR ?

  5. Voi nu ați dat 200 ,lei cât mai era de dat pe actuala lege și ne ați pus sa ne cumpărăm măști de protecție si vreți să vă cred că le veți mari? Perfecționarea o facem și acum pe banii noștri .

    1. Suntem singura categorie care au facut telemunca cu dispozitive proprii. Cine imi cumpar laptop nou? Acum merge greu, se incalzeste, face zgomot, bateria nu mai tine.

  6. În România, chiar dacă sunt plini de bani părinții elevilor foarte buni sau măcar buni la învățătură, isi dau copiii la scoli de stat. Aici sunt elevi care provin din toate păturile sociale, sunt copii de diverse niveluru intelectuale, sunt și elevi cu drag de învățătură. Aici nu este un mediu artificial și în foarte multe scoli și licee de stat sunt profesori foarte bine pregătiti, care nu au ocupat posturile pe relații, ca la privat, ci prin concurs național cu probe scrise.
    La privat își dau copiii părinții cu mulți bani care au insuflat copiilor lor mania persecuției. Aici întâlnești în general copii mediocri sau submediocri care vor sa li se aplaude acest nivel și sa fie slaviti ca au geniu.
    Doamna Turcan, chiar dacă se va schimba situația in România în ceea ce privește nivelul elevilor de la privat, asa cum medicii cei mai buni din spitale lucrează la stat și isi mai rotunjesc veniturile (deja rotunjite la stat bine de tot) la privat, și profesorii foarte buni pot face la fel dacă vor sa își neglijeze viata de familie.
    Adica nu vor lăsa în nici un caz lucrul la stat, dar se vor încarca opțional și cu ceva ore la privat.
    Profesorii care nu au fost în stare sa ia un concurs de titularizare cu nota mare ca să ocupe un post la stat, vor întra pe relații la o sa scoala privata, ca si pana acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Definitivat 2024. Programele de examen pentru educatorii și puericultorii din creșele și grădinițele cu predare în limba maternă au fost publicate în Monitorul Oficial. Descarcă bibliografia pe care o au de pregătit candidații

Programele de examen pentru candidații la sesiunea 2024 a Definitivatului, educatori-puericultori – predare în limbile materne, au fost publicate în Monitorul Oficial, printre alte 25 de programe pentru discipline dintr-o listă…
Vezi articolul

Cursurile pentru profesori – componentă importantă în procesul de transformare digitală a școlilor / Profesorii pot deveni creatori autentici de conținut educațional prin formările EDUS, susținute de formatori cadre didactice (P)

Transformarea digitală a școlilor nu se poate face doar prin platforme și echipamente, ci mai ales prin oameni. De aceea, pilonul 3 al noii viziuni EDUS a devenit firesc una…
Vezi articolul